Energikällor

6 röster
8098 visningar
uppladdat: 2009-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Energikälla: Kärnkraft

Ändlig eller förnyelsebar?

Svar: Kärnkraft är inte förnyelsebar utan ändlig. I kärnkraftverken bildas radioaktivt avfall som man sedan med all försiktighet måste ta hand om. I Sverige så produceras ca 12 000 ton radioaktivt avfall, om dagens reaktorer drivs i 50-60 år.

Men kärnkraftverken "hålls" igång ständigt så att ny el fortsätts att tillverkas.

Ursprung och produktionssätt

De bränslestavar som finns i Omgivande vatten värms upp. Vattnet kokar och ånga bildas. Ånga leds vidare till turbinen. Ångan träffar turbinens skovlar som börjar snurra. Turbinen driver i sin tur en generator. Generatorn ger ström ut till elnätet. Kallt havsvatten leds in och kyler ångan till vatten igen. Vattnet leds tillbaka till reaktorn på nytt för att på nytt värmas upp till ånga. Värmen som får ångan att koka kommer från den värmeenergi som bildas då uran klyvs. En neutron krockar med en urankärna, urankärnan klyvs då till två andra kärnor och ytterliggare två neutroner bildas som i sin tur klyver var sin ny urankärna. En kedjereaktion har satts igång. Vid varje klyvning erhålls energi i form av värme.

Användningsområden

I Sverige används kärnkraftverk till att producera el och fjärrvärme. Fjärrvärme är den ledande uppvärmningsformen i Sverige, med 45 procent av värmemarknaden. Cirka 49 TWh fjärrvärme produceras varje år i Sverige.

Vatten hettas upp i fjärrvärmeverket och pumpas sedan ut i ett rörsystem i marken. Rör leder till ditt hus som värms upp via elementen. Fjärrvärmevattnet värmer också upp varmvatten till kranarna. I Sverige så levererar kärnkraftverken 70 TWh el per år, eller hälften av all el i Sverige. (34 % år 2003-2004) men betydligt mer nu.

Produktion (förbrukning) SV/ Världen

I Sverige så förbrukar vi årligen 34 % dvs 224 TWh, om man överblickar i hela världen så används det 6 % kärnkraft dvs 7830 TWh årligen, vilket är en stor summa av andelen energi vi använder.

Positiva aspekter

Det positiva med kärnkraft är att vi i Sverige är ganska säkra på att kärnkraft är en bra källa för energiförbrukning, dels för att det är så säkert dels för att det är så lätt att producera el genom kärnkraftverk. Av kärnkraft så får vi dessutom fjärrvärme, vilket bidrar till miljöförsöjningen.

Negativa aspekter

Det negativ med kärnkraft är att det bildas farliga radioaktiva ämnen som sedan måste någonstans. Men I Sverige har vi kommit långt med att ta hand om vårt radioaktiva avfall på ett säkert sätt.  Om dagens reaktorer drivs i 50-60 år blir det totalt cirka 12 000 ton använt kärnbränsle som ska tas om hand på ett miljösäkert sätt. Elproduktionen i en svensk kärnreaktor ger årligen upphov till mellan 15 och 25 ton använt kärnbränsle.

  

Energikälla:  Fossila bränslen

Ändlig eller förnyelsebar?

Först och främst så kan vi börja med att säga, "Fossus" på latin betyder "uppgrävd" och det är därifrån namnet "fossila" kommer ifrån. Fossila bränslen är ändlig (kol, olja gas) alla dessa ämnen brinner och tar sedan slut. Kemiskenergi bildas i ämnena och koldioxid släpps ut som då inte går att återvinna.

Ursprung och produktionssätt

Fossila bränslen bildas på så sätt att döda djur samt växter lagrats eller bäddats ner i jorden under högt tryck och värme brutits ner till sina beståndsdelar.

abiogeniska teorin (Olja (det vill säga råolja) av icke-biologiskt ursprung är en form av petroleum som inte bildats av döda djur och växter.) utgörs de fossila bränslena av resultaten av kemiska processer under jordens tid långt tillbaka. energi lagrat i biomassa som fossilerats i form av olja, kol och naturgas(torv) förbränns i kol-(olje)kraftverk för produktion av el med hjälp av en generator -> ett brett användningsområde. förbränns i pannor för uppvärmning i motorer för transport.

Energikälla: Vattenkraft

Ändlig eller förnyelsebar?

Vattenkraft är förnyelsebart eftersom den el som produceras i vattenkraftverk framställs med hjälp av vatten, vattnet cirkulerar runt i det verket och inget går i miste.

Användningsområden

Man använder vattenkraft för att kunna producera el runt om i världen. Inget annat än elproduktion.

Produktion, förbrukning SV/ världen

Energiproduktionen i Sverige vad häller vattenkraft så produceras årligen 9 % procent av all el dvs ca 59 TWh. I världen så han man räkna med betydligt mer, 2 % av all världens el produceras genom vattenkraftverk dvs hela 2610 TWh årligen

Positiva aspekter

Det positiva med vattenkraft är att det inte är skadligt för naturen när det väl håller på.

Miljövänligt sätt att producera el genom det. Vatten är som alla vet gratis, det finns i våra hav och sjöar. Vattenkraften är även förnyelsebar och den är också ren. Jämför man detta med kärnkraft så verkar givetvis vattenkraft oerhört bra. Eftersom el är en färskvara som inte går att lagras är det väldigt bra med just vattenkraft.

Negativa aspekter

Det negativa med vattenkraft är att fiskar som befinner sig nära vattenkraftverket oftast dras med i strömmen och blir köttade av turbinen. Sedan också att miljön bredvid floderna påverkas också negativt av vattenkraftverken. Miljön är beroende av de naturliga översvämningarna floden för med sig vid långa regnperioder. Även människorna som bor bredvid floden är beroende av vattenflödet.

Lite onödig fakta: I norra Sverige finns det mycket stora floder, vilket betyder att det också finns mycket vattenkraftverk just i norr. Det finns ingen möjlighet att bygga så många vattenkraftverk i södra Sverige eftersom där inte finns lika många floder. Detta gör att man i södra delen av vårt land får förlita sig på annan kraft, till exempel kärnkraft.

Energikälla: Solen

Ändlig eller förnyelsebar?

Har alltid och är fortfarande en energikälla som är förnyelsebar.

I framtiden (om 5 miljader år) så kanske solen inte kan ge oss den energin som vi vill nyttja oss av eftersom forskare har en teori på att det är då solen slocknar. Men just nu så är solen en energikälla som är förnyelsebar.

Ursprung och produktionssätt

Solens energi eller "ljus" brukar man ta upp med hjälp av "solceller". Solcellen ger elektrisk ström när den belyses. Den elektriska effekt solcellen kan ge är beroende av solstrålningens intensitet, det vill säga ju starkare solsken desto mer ström ger den.

Användningsområden

Man använder solenergi för att producera el.

Producering, förbrukning, SV/ världen

I Sverige så använder vi endast 1 % av all energiproduktion dvs 6.6 TWh årligen.

I världen så används också 1 % av all energiproduktion, men det blir betydligt större siffror, hela 1305 TWh per år.

Positiva aspekter

Fördelarna med solceller är att energin är gratis efter att man gjort sitt inköp. Livslängden är lång, den är ljudlös och ger inga utsläpp.

Negativa aspekter

nackdelar är att de är dyra i inköp och tillgängligheten av solljus är inte den bästa i Sverige. Dessutom används giftiga ämnen vid tillverkningen

Energikälla: Vindkraft

Ändlig eller förnyelsebar?

Vindkraft är förnyelsebar. Tack vare vinden som styr de stora "helikopter liknande" propellrar så produceras el genom en generator i själva "huvudet".

Propellrarna fångar upp rörelseenergin i vinden.

Ursprung & produktionssätt

Propellrarna placeras vinkelrätt mot luftens strömningsriktning, tryckskillnaden över de snedställda propellrarna ger källa till ett vridande naturkraft på rotoraxeln som driver en generator som producerar elektrisk energi.  Solens värmestrålning som sätter fart på vinden.

Användningsområden

Det är mycket som vi människor använder när det gäller el, solen, kärnkraft, vindkraft, vattenkraft etc. I stort sätt så är användningsområdena desamma.

Men vi använder vindkraft för att som sagt producera el.

Produktion, förbrukning, SV/ Världen

Vindkraften i Sverige svarar för 2 TWh av den totala elförsörjningen vilket är en liten del i jämförelse med andra energiformer. Världen svarar för ungefär 80 TWh av all produktion.

Positiva aspekter

Vindkraftens fördelar är att de är väldigt miljövänliga eftersom man inte får några utsläpp från dem.

Negativa aspekter

Nackdelarna är bullerstörningar vilket medför att man inte får placera ett vindkraftverk närmare ett hus än 350 m. Bullret har ej visats påverka närliggande fågel- och djurliv.

Energikälla: Biobränslen

Ändlig eller förnyelsebar?

Biobränslen är ändliga. På grund av att biobränslen omvandlas till koldioxid som senare påverkar miljön, det går alltså inte att återvinna bioenergi/ biobränslen.

Det är precis likadant som "fossila bränslen" bara att biobränslen påverkar miljön mindre.

Ursprung och produktionssätt

Bioenergi är framförallt den energi vi får från förbränningen av växter. Själva växten man förbränner kallar vi för biobränsle. Men biobränsle är också t.ex. rapsolja som ju utvinns av raps. Metan är en gas som bildas i gamla soptippar och som tillvaratas till förbränning - biogas. De vanligaste biobränslena är i alla fall ved, träsplitter, energiskog och hushållsavfall. Ja, hushållsavfall räknas faktiskt som biobränsle eftersom det har biologiskt ursprung; pappersförpackningar, matrester etc. Man ska därför tänka på vad man slänger i soporna och källsortera väl.

Användningsområden

Vi använder biobränslen som drivmedel för fordon. Både taxibolag och lokaltrafiken i många kommuner har börjat använda sig av biobränsle som alternativ till bensin och diesel. Man använder ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Energikällor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-05]   Energikällor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58146 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×