Vattenkraft - en miljövänlig energikälla?

5 röster
7723 visningar
uppladdat: 2009-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

       Vattenkraft- en miljövänlig energikälla?

Energin från vattenkraftverken utnyttjar man över hela världen, från nordligaste Ryssland till södra Indien. Men vad är ett vattenkraftverk egentligen? Och hur påverkas natur ock miljö av dess energiutvinning och existens?

                                              

Funktion

Vattenkraftverken har en lång historia bakom sig, de började som enkla, roterande kugghjul vid forsar och vattendrag och har idag förvandlas till en ganska stor och avancerad uppfinning. Vattenkraftverken idag går dock ut på ungefär samma princip som förr i tiden. Den går ut på att ta tillvara på så mycket av vattnets rörelseenergi som möjligt för att kunna utvinna elektrisk ström. Tanken är alltså att man vill få vattnet att röra sig från en hög plats till en lägre och på det viset få vattnets kraft att få igång en turbin. Turbinen är i sin tur kopplad till en generator som alstrar den elektriska strömmen vi människor vill åt. För att kunna bygga ett vattenkraftverk krävs också att en damm byggs. Anledningen till att vattnet måste lagras i en damm beror ju givetvis på att el inte kan lagras, men vattnet som tillverkar elenergin kan ju det! Genom att ha vattnet lagrat kan man genom att reglera mängden vatten bestämma det flöde som behövs just för tillfället. Det finns många olika typer av vattenkraftverk, men på alla är principen den samma. Ofta har vattenkraftverk flera turbiner, exemplet nedan visar en turbin, generator och dess kringutrustning i ett vanligt vattenkraftverk.

Beskrivningen av energiomvandlingsprocessen som sker när ett vattenkraftverk producerar elektrisk energi skulle kort och gott kunna beskrivas så här:

Lägesenergi        rörelseenergi        elektrisk energi

Lägesenergin utnyttjas när vattnet ligger på olika nivåer, och vattnet på den högsta nivån forsar ned till vattnet på den lägre. Nu utvinns även rörelseenergi för att vattnet är i rörelse, detta bidrar med generatorns hjälp till elektrisk energi i slutändan.

Miljöpåverkan

Vattenkraftverken står för hela 50 % av Sveriges elförsörjning, men frågan är bara varför intresset för just vattenkraft är så stort...

Den frågan finns det många svar på, dels är inte drift och underhållskostnaderna så höga och ingen miljöavgift måste betalas som till andra energikällor eftersom det är med hjälp av en naturkälla, vatten som vi skapar elenergin.

(Detta jämnar dock ut sig till viss del då själva bygget inte är direkt billigt.)

Det kostar mellan 40- 60 öre per producerad KWh att driva ett vattenkraftverk, detta är dock lite dyrare än att producera el genom bla. kärnkraft som är en annan stor energikälla. Än så länge anser en majoritet att vattenkraft är våran mest miljövänliga energikälla. Till exempel så är vattenkraft en förnyelsebar energikälla och bidrar därför inte till växthuseffekten och skapar heller inga avfallsproblem som kärnkraftverken gör. Detta gör att energikällans framtid för tillfället ser ljus ut. Vattenkraftverken byggs också nästan enbart med svenskt material, vilket gör att detta inte måste importeras, det både underlättar med bygget och ger ingen större inverkan på miljö och natur i form av massa utsläpp pga. onödigt långa transporter. (Som "ökar på" den globala uppvärmningen.) Vattenkraften är även tillgängliga året om på grund av den enkla anledningen att vattnet rinner oavsett årstid.

Sammanfattning av fördelar:

  • Billigt
  • Effektivt
  • Lagringsbart/regleringsbart
  • Förnyelsebart
  • Bidrar ej till utsläpp
  • Efter detta kan man ju ställa sig frågan om det kan finns några nackdelar med vattenkraften. Det gör det absolut! Ganska många till och med.

    Vattenkraftverken är alltid placerade vid något strömmande vatten, för det mesta vid en stor älv eller fors där vattnet ständigt är i rörelse. Bygget av vattenkraftverket kräver att forsen eller älven däms upp, i princip delas av med en stor betongmur, en damm. Detta gör att vattendraget nedströms många gånger torrläggs pga. regleringarna, vilket inte är bra för vare sig djurlivet i vattnet eller det strandnära området, då dessa ständiga nivåskillnader på vattnet gör att det blir en stor omställning i landsmiljö som är svår att anpassa sig till för de djur och växtarter som normalt lever här. Ekosystemen klarar inte de snabba växlingarna mellan hög och låg vattenföring.

    Detta beror delvis på att förökning av djur och produktion av växter ofta sker vid stranden till ungefär 6 meters djup. Svängningar i vattentillståndet bidrar då till att näringsämnen transporteras bort från den produktiva sandzoonen så att vattenmagasinet drabbas av näringsbrist.

    Uppströms sker också en stor förändring när vattenmagasinen byggts, bland annat försämras bottenförhållandena av sedimentering. Livsmiljöer försvinner i och med vattenkraftverken, växter och djur som är beroende av årliga översvämningar får sig en stor omställning och riskeras att försvinna helt från området och då kan andra arter som i sin tur är beroende av de utrotade arterna försvinna. Man har "rubbat" balansen i ett ekosystem. Allra värst vore det om en så kallad nyckelart försvann på platsen, då dessa är starkt avgörande för många andra organismers existens.

    Vattennivån i de byggda dammarna kan vid mycket nederbörd ibland stiga mer än vanligt och mark som normalt befinner sig ovanför vatten hamnar nu under och det hindrar de växter och djur som levde där förut att fortsätta existera på platsen. Översvämningarna stör inte bara djurlivet, utan också många människor som har sina bostäder i närheten av kraftverken. Det kan nämligen svämma över även deras tomtar och förstöra allt de har utanför huset och vattnet kan även sippra in och sabotera husgrunderna. Allt för stora översvämningar kan till och med svepa med sig broar och större byggnader. En förklaring till dessa vattenkatastrofer är just att vid regniga somrar och efter snörika vintrar med snabb snösmältning måste man öppna luckorna på kraftverket och släppa förbi vattnet så att dammen inte sprängs av för högt vattentryck. Denna reglering sköter ett orört vattendrag mycket smidigare och mjukare än "människoregleringen".

    Ett specifikt exempel på en allvarlig påverkan är det hinder som dammarna sätter för de lekvandringar bla.öring och harr måste genomföra för sin fortplantning. Dör dessa fiskarter ut i ekosystemet skapas snabbt en obalans i naturen, då fiskarnas ordinarie bytesdjur förökar sig lavinartat som i sin tur "rubbar" någon annan art. Detta försöker man idag motverka genom att man släpper i mängder med odlade fiskyngel för att ersätta den naturliga ödelagda leken. Detta torde dock bara vara en sorts "konstgjord andning" som inte fungerar på sikt då ekosystemen behöver ynglen redan från romkornstadiet.

    Ett annat, enligt mig bättre alternativ till fiskarnas fördel, är de fisktrappor som byggs och som leder en del av älvarnas vatten förbi vid sidan av dammarna som då fisken kan vandra genom.

    Största delen av Sveriges vattenkraftverk ligger i Norrland där de stora älvarna finns och de största elförbrukarna befinner sig i södra Sverige. En ekvation som inte riktigt går ihop. Stora resurser måste läggas på ledningsnät för att transportera ut energin i landet. Långa transportvägar ökar också sårbarheten, dvs. att strömavbrott kan uppstå pga. naturens påverkan eller sabotage.

    Sammanfattning av nackdelar:

  • Rubbar ekosystemets balans
  • Skapar översvämningar
  • Mina egna värderingar och åsikter

    Om jag själv fick välja en effektiv energikälla som vi skulle satsa på (med dagen...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Saknas

    Kommentera arbetet: Vattenkraft - en miljövänlig energikälla?

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Källhänvisning

    Inactive member [2009-05-18]   Vattenkraft - en miljövänlig energikälla?
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58205 [2024-05-01]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×