Kvinnor och män

3 röster
3147 visningar
uppladdat: 2009-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Att kvinnor i dagens samhälle diskrimineras är ingen nyhet, men i vilken utsträckning som det faktiskt försiggår är det kanske inte många som vet. Jag tror att alla vill förändra det, men det är inte tillräckligt många som gör något. För kvinnor är lönen lägre än mäns trots samma arbete, enligt en undersökning som internetsidan upphandling.se har gjort bevisas det att män som jobbar som upphandlingsjurister tjänar 37 000 kronor medan kvinnor bara tjänar 34 000 kronor. Enligt deras undersökning tjänar män uppemot 6000 kronor mer i månaden än kvinnor. I dagens samhälle anses även vissa arbeten vara "tjejjobb" och "killjobb" tillexempel polis och brandmän eller dagisfröken och sjuksköterska. När en tjej söker till polishögskolan reagerar många på ett sätt och på ett annat sätt när en kille söker dit, många släpper kommentarer som,

"-Nej, men du är ju tjej, kommer du verkligen att orka det?"

Av alla poliser är överlag de flesta killar och jag tror att många tjejer inte vågar söka till polis högsolan, brandutbildningen eller liknande utbildningar på grund av att de är rädda att personer i deras omgivning ska fälla dumma kommentarer. Söker man efter bilder på poliser på google, är ungefär 1 av 30 tjejer, det bevisar att det överlag är det killar inom poliskåren.    

Media lyfter även fram kvinnor på ett förnedrande sett, i yes reklamen tillexempel, det är en mamma som står med sitt barn och diskar, varför är det inte en pappa istället? Även Vanish har en kvinna som tvättar istället för en man. Inte bara tv, utan även tidnigar, radio och internet har ett förnedrande sett att lyfta fram kvinnor på. När det handlar om tvätt, barn eller matlagning är det en kvinna och när det handlar om bygg, måleri och hantverk är det en man. Sedan 50-talet ska kvinnor både ha huvudansvaret för att ta hand om barnen och hushållet samtidigt som de flesta även skulle jobba för att få mer pengar. Så är det fortfarande, mammaledigheten är större än pappaledigheten, kvinnor förväntas att ta hand om barnen, städa, diska och jobba än idag. Enligt boken Vardags Feminism utförs cirka 80% av allt hushållsarbete i EU av kvinnan, och medan en kille med småbarn arbetar cirka 53 min i hemmet jobbar en tjej cirka två timmar. I många fall har mamman inget val, även om hon vill vara mammaledig måste hon också städa och diska medan pappan tjänar pengar. Vårt samhälle är inte utvecklat och har fortfarande gamla ritualer kvar.

När man jämför Sverige med andra länder har vi en hög kvinnorepresentation i riskdagen och andra politiska områden, tillexmepel Mona Sahlin som är socialdemokraternas partiledare. Margot Wahlström, Maud Peeker och Beatrice Ask är också kända kvinnliga politiker, men ändå är det sällan som kvinnorna har högre postition än männen. Om man jämför dessa kvinnor med, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Göran Hägglund tror jag att fler känner till männen än kvinnorna. Varför? Jo, för att männen i riksdagen har högre position och är ledande i mer aktuella ämnen. Tillexmepel är det kvinnor som oftast är ledande i frågor som socialpolitik, vård och familjeomsorg medan män oftast är aktiva i frågor såsom skatt, finans och trafikfrågor.

Så jag vill slutligen komma fram till att även om många tror att kvinnor i samhället behandlas som män, blir de inte det. Jag tror inte vårt samhälle över en natt kommer att förändras, men långsiktigt kan vi gör något, att lönen ska vara lika för både män och kvinnor kan alla arbetsgivare ändra på redan idag. Vi ska inte längre bara ha kvinnor i hushållsreklamer och kvinnor ska ine förknippas med hushåll och matlagning, på samma sätt ska män inte förknippas med snickeri. Vår bild av kvinnor som sexsymboler kommer inte kunna förändras på många generationer, men vi ska inte skicka vidare den bilden av kvinnor till de yngre. Det finns fler herrmagasin än "kvinnomagasin", jag räkna upp, slitz, café eller moore, men jag känner inte till någon tidning med nakna män i. Varför ska uppfläkta kvinnor få synas på alla tidningar där till ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnor och män

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-26

    "Då kan vi få ett samhälle som många strävar mot, ett sämhälle med starka tjejer som vill något och som blir ett hot för killarna." Det här är anledningen till att det är så få män som är feminister. Ni har helt enkelt en fientlig attityd. Vi ska INTER sträva mot ett samhälle där kvinnor blir ett hot. Vi ska INTE sträva mot ett samhälle där kvinnor har högre ställning än män. Däremot så SKA vi sträva mot ett samhälle där det inte spelar någon roll om man är man eller kvinna, inget kön ska vara ett hot. Det är en sjuk tanke. Du verkar i ditt arbete mena att vi ska sträva mot ett matriarkat. Det är fel. Det är lika illa som att vi ska kämpa för att behålla vårt patriarkat. Skärp dig.

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-25]   Kvinnor och män
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58226 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×