Historia A - Hemläxa

1 röster
2279 visningar
uppladdat: 2009-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Uppgift 1 Världen

Effekten av koloniseringen

Eroupeerna kom till Amerika och tog med sig sjukdomar och tog tillfånga Indianer inkafolk azteker till slavar. Vilket slutade med att det utrotade på 100 år ca 24 miljoner människor. Folket hade ingen motståndskraft mot sjukdomarna och såsom mässlingen, smittkoppar, rödahund. Slavarbetet gjorde att byar samhällen blev slagna i spillror som hindrade återväxten.

Jag tror att det hade varit annorlunda om det inte blivit som det blev. Spanska kanske inte hade varit det största språket efter Engelskan. Idag har man chans att välja och läsa flera språk. Men då var man tvungen att lära sig det språk som fanns.  Folket där kanske hade haft bättre levnadsförhållanden. Indianer kanske hade haft rätt till mer av sitt land och rätt att yttra sig. Vissa saker dom har är mycket bättre än våra saker. Dom hade naturliga läkemedel som till vissa gränser fungerar bättre. Litade på naturen. Men i dagens läge så förväntar man sig att allt skall serveras på silverfat. För då kunde man inte gå till läkaren och få antibiotika utskrivet. Medans i dagens läge kan man gå till läkaren och få det utskrivet på 5 min.

Visst finns det likheter mellan då och nu. Dom krigade för överlevnad och makt och för mat. Idag krigar vi för makt och för att vi kan. Har vi inte lärt oss nått. Krig är inte det bästa. Dom tog slavar till fångna. Vilket inte var så trevligt för dom. För dom fick arbeta så hårt, Ingen mat. Vilket vi idag inte har. Som tur är. I dagens samhälle är det meningen att alla skall vara lika värda. Oavsett färg, religion, sexualitet.

Upptäcktsresandet

Det var portugiserna som visade vägen på dom stora haven. Portugal var ett litet och fattigt land, Men hade långa kust och erfarenheter från atlantseglingar. Dom hade fartyg som klarade långfärder på öppet hav. Dom kunde tyda kompassen som hade utvecklats på 110-talet i Kina. Hade instrument som kunde avläsa solens höjd, och enkla sjökort över kända farvatten. Portugiserna var först med att segla söderut längs Nordafrikas kust, till en början var det guld som lockade, men sedan insåg dom att det borde kunna segla runt Afrika och komma till Indien. I slutet av 1400-talet så skickades en expedition med fyra skepp, Efter ett år kom tillbaka med dyrbar last. Samtidigt Som portugiserna reste till Indien så reste spanjorerna väster ut, och upptäckte den nya världen. Columbus trodde att det gick och segla väster ut och ändå komma till Indien. Han gjorde tre resor väster ut. Men fattade ändå inte att det var en helt ny kontinent. Folket som levde där var fortfarande kvar på stenåldern. Dom var ute efter guld och lokalbefolkningen utnyttjandes till slavar. För Indianerna hade inget att komma med. Dom hade inga hjul, skrift, skjutvapen, järn, rustningar eller hästar. Så dom fick ge sig.

Det är ju både bra och dåligt. Det som är bra att man vågade resa ut och upptäcka nya saker. Viljan att våga och se nya saker. Intresset för resandet finns kvar än idag. Och även att man vill upptäcka nya saker och nyfikenheten är stor bedrift. Det mänskligt att vilja veta mer. Den öppnade dörrarna för handeln. Vilket innebar nya möjligheter. Som håller i sig än idag. Man skapade kontakter för framtiden, Idag importerar man saker över hela världen och exporter. Det handlar ju om handel. Erövrade världen. Kanske inte alltid på det bästa sättet.  Mindre bra bitar är ju att erövrade med hot och plundring.  Idag så rånar folk affärer och personer. Kanske var plundringen början på det. Men ok idag så halshuggs man inte om man gör motstånd, men man kan däremot bli skjuten eller knivskuren. Så då undrar man varför det ska finnas så mycket våld. Det är nått som alltid kommer att finnas och det är ju inte så bra.

Uppgift 2 Sverige

Skattestaten

Gustav Vasa behövde få in pengar till statskassan. Det mesta av jorden och skatteinkomsterna brukade ges till stormännen innan Gustav Vasa. Gustav Vasa gjorde att kyrkans jord drogs in. Bland det viktigaste var att alla gårdar noggrant fördes in i vad som kallades jordeböcker. I jordeböckerna stod det hur mycket varje gård i hela riket skulle betala i skatt och ränta varje år. Skatterna som noterades i jordeböckerna och en del nya skatter som infördes börjades kallas för grundskatter. Efter Gustav Vasas död så tömde hans söner och sonsöner snabbt skattkistan. För kriga hela tiden kostade pengar så bönder och stadsbor tvingades att betala allt fler och högre extraskatter. Sverige förvandlades till en skattestat i likhet med en del länder på kontinenten. Och precis som dom länderna användes skattepengarna till att bygga upp en krigsmakt.

Jag själv tycker att det varit bra att skatten kom till. För tänk hur det hade varit utan. Vad vi hade fått betala annars. För statens står ju för sjukvård. Skola och barnomsorg. Äldrevården med mera. Det handlar ju mest om våra skattepengar som gör det. Men om vi skulle jämföra våra sjukvårdskostnader med USA. Så kommer vi väldigt lindrigt undan. För vi betalar ju endast för läkarbesök en viss summa per natt om vi skulle behöva ligga inne. Medans USA får betala för allt om inte deras sjukvårdsförsäkring täcker det.  Pengarna återkommer ju till oss hela tiden. Vi får sjuklön och pension.  Men om vi inte hade utvecklats så mycket som till en skattestat på 1500-talet så hade vi inte varit så stora som vi är idag. Man måste hinna med utvecklingen. Vilket Gustav Vasa gjorde Han var väldigt smart man.

Den svenska stormakten

Sverige var en europeisk stormakt tack vare trettio åriga kriget och westfaliska freden. Stormaktsriket Sverige var ett rike där det levde många olika slags folk och en mängd olika språk talades, och där människor rättigheter och skyldigheter berodde på vart det bodde. Sverige fortsatte att utdvigas 100 år efter Gustav Vasas död genom många erövringskrig och freder. 

Den svenska stormaktstiden gav oss vårt lands nuvarande gränser. Idag är Sverige ett mångt kulturellt land. Vi har fortfarande stor invandring. Vilket började redan på Gustav Vasas tid. Fast idag kommer det folk från hela världen. Så vi får träffa på många kult...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Historia A - Hemläxa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-28]   Historia A - Hemläxa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58243 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×