Inlämningsuppgift - matspjälkning

6 röster
12718 visningar
uppladdat: 2009-06-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1. Vilka avsnitt matspjälkningskanalen passerar födan under sin väg från munnen till ändtarmsöppningen?

Smörgåsen kommer in i munnen där saliv avsöndras från spottkörtlarna. Maten fin fördelas av tänderna och blandas med saliven. Salivens enzymer börjar bryta ner brödets stärkelse till mindre molekyler. Maten förs genom matstrupen till magsäcken. Där knådas den och blandas med magsaft. pH-värdet i magsäcken är låg, ungefär 2, klimatet i magsäcken är därför sur. Magsaften innehåller saltsyra och enzymer som spjälkar (slår i sönder) brödets och skinkans proteiner till mindre molekyler. Efter 4-5 timmar pressas födan portionsvis ut från magsäcken till tolvfingertarmen. Ut i tolvfingertarmen leds det två gångar från gallblåsan och från bukspottskörteln. Galla från leverns gallblåsa finfördelar fettet i smörgåsen som nu är i flytande form. Nedbrytningen av kolhydrater och fett fortsätter genom att bukspott från bukspottkörtlarna skickas ut i tolvfingertarmen. I tunntarmen blandas födan med tarmsaft. Här avslutas nedbrytningen av smörgåsen. Den sista näringen tas upp och vätska sugs upp. Därefter går födan vidare till tjocktarmen där den sista vätskan tas upp och det som sedan lämnar kroppen genom ändtarmen är sånt som inte kroppen har någon användning för.

2. Vilka näringsämnen absorberas i tunntarmen?

Vitaminer, mineraler och olika salter är de näringsämnen som absorberas av tunntarmen. Även en hel del vatten tas upp från födan. Tunntarmens yta är ungefär lika stor som en tennisplan, alltså ungefär 250 kvadratmeter.

3. Vad menas med enzym? Vilka är bukspottkörtelns enzymer? Vilken effekt har dom?

Enzymer är en biologisk katalysator uppbyggd av en sorts protein. Det är ett ämne som påskyndar biokemiska reaktioner i kroppen utan att förbrukas själva. Enzymers aktivitet pågår för det mesta i cellerna men medverkar också i matspjälkningen då den hjälper till i tarmkanalen. Deras effekt är en sorts reaktion som de skapar via ett ämne som kallas substrat. Den kan påverka pH-värdet omkring samt temperaturen. Reaktionen är mycket viktig för matsmältningen och den bryter ner maten så att näringsämnena frigörs.

Bukspottkörtelns enzymer är Lipas, Amylas och Trypsin. De sönderdelar maten till enklare socker, peptider, glycerol och fettsyror.

4. Vilka tre viktiga näringsämnen finns i födan?

Protein, fetter, kolhydrater och vitaminer är några av de näringsämnen som är viktiga för oss. Musklerna behöver protein för att kunna byggas upp och kroppen är i behov av vitaminer för att kunna överleva. Kroppen tillverkar inte vitaminer själv i tillräcklig mängd vilket gör att kosten vi äter måste vara tillräckligt vitaminrik för att vi ska klara oss. Det finns tabletter och annat som kosttillskott om man får brist på något näringsämne, men det är bara som komplement, kosttillskott kan aldrig ersätta maten. Fetter är också nödvändigt för kroppen, cellerna behöver fett för att kunna fungera. Det finns dock olika sorters fetter, omättade fetter, fleromättat och mättat fett. Mättat fett anses inte vara bra i för stora mängder, de kan medföra hjärt- och kärlsjukdomar. Utan fett kan vi få brist på A-vitamin, vilket kan leda till blindhet.

Mineraler, spårämnen och vatten är också viktiga näringsämnen som finns i födan.

5. Varför är det bättre att äta fler mindre mål än 2-3 större?

Det är bättre att äta fler mindre mål för att blodsockret då håller sig på en jämnare nivå hela tiden. Om den inte håller en jämn nivå går man lättare upp i vikt eftersom intaget av kolhydrater och fetter på samma gång är begränsat. Överstiger man den begränsningen kommer energi sitta kvar i kroppen och man går upp i vikt. Om blodsockret inte är stabilt kan man få humörsvängningar och koncentreringssvårigheter.

6. Varför är det bra med varierad kost?

Varierad kost är bra för kroppen eftersom man då får i sig många olika betydelsefulla näringsämnen. Till exempel kött är rikt på protein men innehåller däremot inte kolhydrater som är nödvändigt för kroppens överlevnad. Därför kan man inte klara sig på bara kött. Grönsaker innehåller vitaminer och mineraler som är betydelsefulla. Kroppen klarar alltså inte av att fungera med en sorts mat eftersom den behöver så många olika näringsämnen som ska fördelas till olika stationer i kroppen.

7. Vilken nytta kan du ha av tallriksmodellen?

Tallriksmodellen kan man ha stor nytta av då den visar vilken mängd du ska ha av en viss mat. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=17650 www.wikipedia.se/tarmar NO-boken http://sv.wikipedia.org/wiki/Enzym http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=17652 http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4ringsl%C3%A4ra#Fett

Kommentera arbetet: Inlämningsuppgift - matspjälkning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-06-06

    bra jobbat :)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-06-05]   Inlämningsuppgift - matspjälkning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58260 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×