Tvätt rapport

5020 visningar
uppladdat: 2009-06-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Det kan nog inte vara lätt att vara en tvättmaskin. Den gör allt jobb, utan att få något tillbaka. Visserligen får den tvättmedel men det kanske inte tröstar så mycket.

Så kan det se ut, det kan verka som om tvättmaskinen gör jobbet åt oss, och visst, det är den som får våra plagg riktigt rena, men förberedelserna och arbetet efteråt är något vi måste ta hand om. Det krävs mycket sortering och noggrannhet av olika slag för att kunna lägga plaggen i tvättmaskinen och kunna tvätta på rätt sätt. Det är heller inte bara klädesplagg som kan tvättas, även om det kanske är det vanligaste. Lakan, mattor och gardiner fungerar också i tvättmaskinen, vår trogne vän.

Du kommer hem från skolan en helt vanlig dag och lägger dina svettiga kläder i tvättkorgen, som du lyckats fått sylt på under dagen. Det var pannkakor till lunch.

De dyker dock upp igen i din garderob två dagar senare, fräscha och fina, redo för att användas av dig igen. Kanske funderar du inte så mycket på vad de gått igenom när de sedan ligger där igen. Du har kanske inte heller tid att tänka på vad som behöver göras när du väl lagt ner dem i korgen. De har varit med om en lång resa, som du nu ska få ta del av.

Tvättkorgen ligger där överfull med de smutsiga kläderna som skriker efter tvättning. Du måste helt enkelt ta tag i oredan och göra något åt saken. Det du då ska börja med är att:

1. Sortera klädesplaggen i färger. (vittvätt, ljus kulörtvätt och mörk kulörtvätt) Vittvätten ska bara innehålla de vita plaggen, medans den ljusa kulörtvätten kan innehålla andra ljusa plagg, inte enbart vita. Skillnaden på dessa är att till vittvätten ska du använda tvättmedel som innehåller blekningsmedel, medans med den ljusa kulörtvätten ska du använda tvättmedel som inte innehåller detta eftersom det i så fall kan bleka färgerna i plaggen.

Den mörka kulörtvätten ska innehålla mörka plagg, allt från mörkröda till djupblåa och svarta. Till dessa använder du samma tvättmedel som till den ljusa kulörtvätten - utan blekningsmedel.

Detta krävs planering, du vill väl inte helst tvätta hur många tvättar som helst, så bäst är det att försöka fånga in all ljus respektive mörk tvätt på en gång.

2. Samtidigt som du sorterar kläderna efter färg är det också bra om du sorterar dem efter tvättemperatur. Olika plagg behöver ha olika varmt vatten. Du kan dela upp dem såhär: vitt i 60 grader och färgat i 40 grader. Detta är dock mycket förenklat och bäst är det att läsa på lapparna vad de olika materialen och plaggen tål. Beskrivning kommer nedan.

Slänga in i tvättmaskinen tänker du nu, men nejnej, därefter kan du bära ner en av högarna, eller alla, till tvättrummet, där ytterligare jobb väntar.

3. Det första du ska börja med nu är att titta igenom alla tänkbara fickor och förvaringsutrymmen. Inte vore det kul att hitta sin mobil eller kanske hundralappar, oanvändbara och dränkta i vatten några timmar senare.

Du ska också avlägsna avtagbara detaljer innan tvätten om så finns. Nylonstrumpor och ömtåliga plagg med detaljer läggs i tvättpåse.

4. Nu är det dags att knäppa alla knappar, stänga igen dragkedjor osv. Dessa kan annars bli förstörda under tvättningen.

5. Sedan börjar du med att vända plaggen ut-och-in. Viktigast är byxor.

Nu äntligen är det dags att lägga in dem i tvättmaskinen. Fyll tvättmaskinen helt, men packa inte.  Maskinen är full då du kan hålla en knytnäve ovanför smutstvätten utan att trycka samman kläderna. Du ska nu också mata tvättmaskinen med tvättmedel så att den har något att jobba med. Som jag beskrivit ovan ska vittvätten behandlas med tvättmedel som innehåller blekningsmedel, medans motsatsen gäller för de kulörtvättarna. Ta inte för mycket tvättmedel - tvätten blir inte renare om du överdoserar! Vattnet är inte likadant i hela landet, så därför kan du behöva olika mängd tvättmedel beroende på var du bor.

När du sätter på tvättmaskinen kan du använda energisparprogrammet, vilket de flesta moderna tvättmaskiner har. Heja miljövänligt!

Efter ett tag har tvättmaskinen gjort sitt och du börjar ditt jobb igen. Nu ska plaggen bli torra släta. Det är bra att snabbt ta ut kläderna efter tvätten för att undvika skrynklor. Vänd tillbaka dem till rätt sida så att de torkar på rätt sätt. Lapparna på plaggen kan ha en symbol för hur man ska torka det. Symbolen kan förbjuda torktumling eller torkning i solen. Bäst och mest miljövänligt är att låta kläderna lufttorka.

När de nu hängt där ett tag, är det bara att vika kläderna för att förebygga skrynklor och lägga tillbaka dem i garderoben. Vissa kläder kan behöva strykas. Ofta finns symboler på lappen för hur hög värme plagget tål. Vissa kan förbjuda strykning.

Tips för hur du tvättar miljövänligt:

  • Fylld tvättmaskin
  • Lägre tvättemperatur
  • Miljömärkt tvättmedel
  • Låt tvätten självtorka
  • Använd " energisparprogrammet"
  • Tvätta inte i onödan
  • Kemtvätta inte ofta

Tips för hur man får bort fläckar (som kan verka omöjliga):

Blod - kallt vatten
Blodfläckat tyg kan du lägga i kallt vatten och sedan tvätta i maskin i 30°C. Om fläcken gammal är det bra om tyget kan ligga ett par dagar i det kalla vattnet.

Blåbär - filmjölk
Ett bra tips om du spillt blåbärspaj på tröjan är att lägga plagget i blöt filmjölk utspädd i vatten så försvinner förhoppningsvis fläcken efter några timmar.

Choklad - kallt vatten
Om du gnuggar chokladfläcken inom kort tid med kallt vatten så går den oftast bort.

Gräsfläckar - diskmedel
Gräsfläckar går oftast bort om du ganska fort gnider in dem med diskmedel. Sedan kan du tvätta på vanligt sätt.

Mögel - filmjölk och salt
Om du fått mögel på tyget kan det ligga ett par dagar i en blandning av 1 liter filmjölk och en tesked salt. Sedan kan du tvätta som vanligt.

Olja - smör och tvål
Gnid fläcken med smör och tvätta den sedan med ljummet tvålvatten.

Rost - salt och citron
Då är bra att strö salt på fläcken och sedan om du gnuggar med en citronklyfta.

Rödbetor - varmt vatten
Så snabbt som möjligt är det bra att blötlägga tyget med hett vatten. Därefter kan du tvätta det som vanligt.

Rödvin - salt eller vitt vin
Gnugga den färska fläcken med vitt vin. Om du fortfarande ser spår av fläcken kan du strö med salt. Tvätta sedan det som vanligt.

Te - citron
Gnid citronsaft på fläcken så förhoppningsvis försvinner den. Gör detta dock endast på vita tyger eftersom missfärgning kan ske.

Tuggummi och stearin - djupfrysning
Du kan lägga plagget i frysen en kort stund. Då går det att smula sönder tuggummit eller stearinet. (Det gjorde jag en gång, mycket bra). Om det sen finns rester av stearinfläcken kan du stryka med ett läskpapper mellan strykjärnet och fläcken.

Tips för hur man handskas med olika sorters material:

Grovstickat

Grovstickat är bäst om de formas och torkas liggande för att kunna behålla sin ursprungliga form, plaggen är då ofta märkta med symbolen för plantorkning.

Lin och Viskos

Lin och viskos är båda naturmaterial och kan lätt dra ihop sig när det är vått. Plaggens ursprungliga form får du tillbaka genom att stryka de på hög värme med ånga

Siden

Siden är ett väldigt känsligt material och är bäst om du behandlar det försiktigt. Det är bra att använda fintvättmedel när du tvättar siden och inte sträcka plagget när det är vått.

Ull

Ofta räcker det med om du vädrar ullplaggen. Också även här bra att använda fintvättmedel n&...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tvätt rapport

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-06-05]   Tvätt rapport
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58261 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×