Boklista 8 juni 2009

3056 visningar
uppladdat: 2009-06-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

I bokreans tider blir det lättare än någonsin att komma över bra litteratur, men samtidigt omöjligt att inte drunkna i vinklande annonser, svamlande kulturecensenter och missvisande omslag. Risken är påtaglig att det slutar med att man står helt utan andlig spis. I förra numret guidade vi er rätt i kafédjungeln, nu är tiden kommen för jourhavande kulturare att ge er tio överkomliga pocketböcker. Detta skall ni läsa - begrips!

Paul Auster - New York-trilogin

Paul Auster ifrågasätter vad du tar för för givet. Han böjer på naturlagar, suddar ut identiteter och gör lögner till sanningar. New York-trilogin består av tre sinsemellan väldigt olika historier som allt eftersom flätas samman till en, som kan läsas på många nivåer. Vilken man än väljer väntar en stor läsupplevelse.

Peter Englund - Brev från nollpunkten

Människan är världens farligaste djur. Vi har en destruktiv kraft som både skrämmer och förbryllar. Historikern Peter Englund lyckas sätta fingret på den och samtidigt skildra både enstaka gripande människoöden och hela folkrörelser. Fascinerande och skrämmande.

Joseph Heller - Moment 22

Heller tar egentligen upp samma tema som Englund men gör det med satirens hjälp. Det osminkade verkligheten är faktiskt bisarrare än Hellers skruvade version, men historien om den grubblande stridspiloten Yossarian är fortfarande en fullträff. Titelns moment 22 går ut på att man inte får flyga stridsplan utan att vara fullt psykiskt frisk, samtidigt som ingen psykiskt frisk frivilligt flyger ett stridsplan. Boken blev även en utmärkt film.

Tove Jansson - Pappan och havet

Mumintrollet och hans familj är faktiskt något helt annat än den pastell-och-plysch-smörja som förlagen prackar på småbarn. Orginalböckerna har en befriande tankfull ton som riktar sig helt mot äldre läsare. Nu när de äntligen kommer ut i en bra pocketutgåva förtjänar de att läsas av alla generationer. Börja gärna med denna mångbottnade historia.

Naomi Klein - Chockdoktrinen

Någon lär klubba ner mig i korridoren på grund av det här valet, men den måste helt enkelt ändå komma med. Kleins reportagebok nystar sakligt och grundligt upp storföretagens roll i tjugohundratalets humanitära katastrofer och hennes slutsats är värre änman kan föreställa sig. Hade historien varit påhittad hade man fnyst åt dess brist på trovärdighet, men den är inte påhittad. Den är väl källförtecknad verklighet.

Erlend Loe - Expedition L

När naturare och andra självplågare tröttnar på sina experiment bör de läsa Expedition L. Erlend, uppväxt i ett Norge där Heyerdahls Kontiki-expedition har trummats in i generationer skolbarn, får plötsligt en idé. Polynesierna tog sig inte över stilla havet på flottar - de åkte skridskor! Erlend, som tidigare har haft svårt att hitta livsmål, samlar ihop en expedition av andra vilsna själar för att bekräfta teorin. Vad är fakta, vad är fiktion? Ingen vet och ingen vill veta.

Joyce Carol Oates - Mörkt vatten

Historien är en enkelt genomskådad omskrivning av Chappaquiddick-olyckan, då senator Ted Kennedy kör av vägen och ner i en kanal med en kvinnlig kampanjarbetare i bilen. Kennedy kan ta sig ur bilen men lyckas inte rädda kvinnan. Boken berättar om allt direkt ur hennes synvinkel. En ryslig och samtidigt rysligt bra roman.

Arto Paasilinna - Prosten Huuskonens bestialiska betjänt

En impopulär präst i en nordfinsk församling får en levande björnunge i femtioårspresent av församlingsborna. Prosten blir helt begeistrad och tar nallen till sitt hjärta, till prostinnans skräck. När ett ide byggs i prästgårdens trädgård blir det - tillsammans med prostens misslyckanden i den nyuppfunna sporten höjdspjutkastning - för mycket både förförsamlingen och prostinnan. Prosten Huuskonen sparkas ut och har plötsligt bara kvar ett klädombyte och sin nu fullvuxna björn. Deras fortsatta resa blir minst lika rolig som man kan förvänta sig.

Kurt Vonnegut - Slakthus 5

Den här boken liknar inget annat. Historien hoppar mellan en helylleamerikansk småstad på sextiotalet, eldstormen i Dresden 1945 och planeten Tralfamadore. Huvudpersonen Billy Pilgrim gör samma hopp. Han har, utan förklaring, lösgjorts från tid och r...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Denna text fanns med i nummer tre av Norra Reals skoltidning. Urvalet är helt personligt, därför inga källor.

Kommentera arbetet: Boklista 8 juni 2009

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-06-08]   Boklista 8 juni 2009
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58271 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×