Ansvar och respekt - "Socialisation och socialt samspel"

6 röster
17517 visningar
uppladdat: 2009-07-12
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Alla människor lever i en form av grupp, det är ett samspel mellan samhället och människan. Gruppens medlemmar har behov av värme och gemenskap hos oss men kan också ställa krav på varandra. Oftast har alla medlemmar i gruppen ett gemensamt mål...

Primärgrupp

Är en tät och nära relation som vi människor ger till varandra. Primärgruppen är där jag kan vara mig själv, slappna av och vara den jag är, få beröm och kritik utan att känna mig hotad eller nertryckt. Alla har en plats i primärgruppen men det händer även att människan tävlar om utrymme med dem andra medlemmarna, men vi är ändå vår egen enhet.

Familjen är en primärgrupp och det är den grupp som vi alltid tillhör under vår livstid. Denna grupp kan ge oss känslomässig trygghet, styrkan att klara av det sociala livet utanför familjen, alltså andra gruppen i samhället. Föräldrarna lär oss normer, värderingar och roller, då får du som människa en social förmåga att klara dig i samhället. För att klara sig i samhället måste man växa upp som människa och lära sig veta hut. Det är viktigt att sköta sitt språk och beteende.

Sekundärgrupp

Medlemmarna i en sekundärgrupp har inte samma kontakt och relationer. Den är mindre känslomässig och mer opersonlig. Sekundärgrupp kan vara grannar i ett bostadsområde, lärare och elever i skolan men kan t.ex. också vara ett fritidslag, t.ex. fotboll/handboll/simmning. Sekundär och primärgruppen är helt olika och ser saker från olika perspektiv.

Formell grupp

Det är en utsedd grupp där gruppen har ett mål. Den har bestämda regler för hur relationerna i gruppen är ordnade. Och olika personer har olika uppgifter, exempelvis en förening där en person är ordförande, en är kassör, och så vidare. Exempel på formell grupp kan vara basgruppen, arbetsplatsen...

Informell grupp

Den informella gruppen uppstår inom den formella gruppen, men skillnaden är att den formella gruppen har bestämda regler. Man väljer och skapar gruppen själv. T.ex. man väljer sina vänner/kompisar,

Status

Status är en persons position i en grupp, ungefär som en rangordning. Man kan t.ex. ha hög eller låg status. Olika saker kan ge status, ex. tuffhet, vara en bra vän/kompis och hjälpsam, social osv.

Roller

Det är en persons ställning inom en grupp. Man kan bestämma rollen själv eller så bestäms den av andra. En person spelar olika speciella roll i olika grupper - t.ex. syster, dotter, elev, klasskompis, arbetskamrat. Det hjälper oss att veta hur vi ska agera i det sociala samspelet. Inom grupper finns det olika roller t.ex. tönt, pajas, störst/bästa/vackrast, överlöpare, den tyste. Undersköterska är en ganska typisk roll på arbetsplatsen, så som sjuksköterska, chef, doktor, sjukgymnast, frisör, elev osv.

Normer

Normer är regler:

 • Skrivna regler - är t.ex. regler på hur man ska agera vid kontakt med andra människor. Till exempel när man tar kontakt med myndighetspersoner förväntas man uppträda på ett visst sätt och på ett väldigt formellt sätt. Till skillnad från om man ska träffa bekanta, för då förväntas man att inte vara lika formell.
 • Oskrivna regler - är en regel som inte finns reglerad i lagar men som ändå förväntas att följas.
 • Outtalade regler - regler som är väldigt självklara, t.ex. att inte såra, skada eller döda någon. Behandla andra som man själv vill bli behandlad
 • Omedvetna regler -
 • ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  Min psykologibok (Psykologi av Katri Cronlund) och från psykologilektionerna

  Kommentera arbetet: Ansvar och respekt - "Socialisation och socialt samspel"

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  Inga kommentarer än :(

  Källhänvisning

  Jessica Hansson [2009-07-12]   Ansvar och respekt - "Socialisation och socialt samspel"
  Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=58282 [2018-05-26]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

  Logga in med Facebook