Shakespeare Trettondagsafton

4 röster
7609 visningar
uppladdat: 2009-07-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

William Shakespeare, Twelfth Night or what you will.

En reflektion kring förvecklingar och karaktärer.
Dessa karaktärer ligger tonvikten på:

  • Viola/Cesario
  • Sebastian
  • Olivia
  • Orsino
  • Olivias narr Feste
  • Olivias hovmästare Malvolio

Viola, hennes karaktär är väldigt sprallig till en början med. Hon var underhållare på en båt tillsammans med sin bror. Båten förliste och Viola spolades upp på en strand, utan sin bror, men dock tillsammans med några andra passagerare. Hon blir förtvivlad över att ha mist sin broder. Men bestämmer sig ganska snart efter att få hört talas om Greve Orsino, att hon vill ta ett jobb där. Men greven tar endast emot män som tjänstefolk. Men Viola som är van vid att klä sig som man när hon underhöll folk på båtar, bestämmer sig för att klä ut sig till man för att få ett jobb. Hon blir förälskad i greve Orsino, och kämpar samtidigt för att få Lady Olivia att inse kärleken som greven hyser till henne. Men Olivia är kär i Violas manliga gestalt, Cesario. Viola är nämligen förälskad i Greven. Så det är en riktig kärleks drama som Viola/Cesario har dragits in i. För Vilket sedan löser upp sig på ett mest absurt men komiskt sett.

Orsino, hans karaktär är rätt ynklig enligt min mening, eller varje fall till en början med. Han ligger på en soffa och tycker allmänt synd om dig själv och vill ha så mycket uppmärksamhet som möjligt bara för att han är skadad. Hans hov består endast av män. Viola/Cesario, dyker upp på hovet och ber om en plats. Hon/Han får spela musik, och underhålla Orsino.
Orsino är djupt förälskad i Lady Olivia, och han ber sin nye tjänare Cesario att gå med sändebud till Olivia om att förmana hans kärlek till henne. Han blir nekad flertal gånger, och han blir ju självfallet besviken. Han får tillslut ett lyckligt slut han också.

Lady Olivia, hon är en väldigt tragikomisk person egentligen.
Hon sörjer sin far och broders bort gång, och har sagt ifrån sig all kontakt med män i sju års tid. Så när greve Orsino har skickat Viola/Cesario till hennes hov för att förmedla Orsinos kärlek så säger hon ifrån. Men sedan upptäcker hon att hon har blivit förälskad i Cesario, som egentligen är en kvinna, Viola. Men detta vet inte Olivia någonting om. Det är då hennes karaktär ändrar personlighet. Hon blir mer påstridig och ivrig att få inleda ett förhållande med Cesario/Viola. Och hon är väldigt rak på sak. Men även Lady Olivia får sig ett lyckligt slut.

Sebastian, den förlorade brodern. Detta är en karaktär man får följa i början av pjäsens handling. Han är lik sin syster på många sätt. Han är en underhållare av toppklass, och väldigt komisk. När båten förliser tror man att han är omkommen bland havets vågor. Men i själva verket är han i livet. Han har också tagit plats som tjänste man, kan man kalla det. Han kommer i alla fall i kontakt med Lady Olivia, som tror att Sebastian är Cesario/Viola. Hon förklarar ännu en gång sin kärlek till honom. Och Sebastian som inte har en aning om vem hon är tror att han drömmer och tar hennes hand i äktenskap. Så Olivia och Sebastian gifter sig. Handlingen påverkar inte Sebastians karaktär särskilt mycket.

Olivias narr Feste, han är en mycket speciell karaktär. Han är en såkallad gycklare, en narr. Det är han som har ansvaret för underhållningen på Lady Olivias hov. Han är varken omtyckt eller hatad. Han springer omkring och sjunger igenom pjäsen. Och han nämns som en dåre, idiot en "fool" helt enkelt. Men egentligen är han en väldigt klok man. Han sjunger om det som har med handlingen att göra, han sjunger alltså om det som händer just då. Han är även lite mystisk av sig och en rätt svår person att få ett bra grepp om.

Olivias hovmästare Malvolio, han är också olyckligt kär i Lady Olivia.
Så Maria, Sir Toby, Sir Andrew och även narren Feste är med på ett hörn, driver med Malvolio. De skriver ett brev med förfalskad underteckning av Olivia. I brevet har de gett Malvolio anvisningar hur han skall vinna hennes hjärta, och han den token går på det. 

Detta driver honom till vansinne och han blir tokig. Olivia som blir väldigt road över hans knepiga beteende, ber Sir Toby och Andrew att ta hand om Malvolio och kolla över så att han inte har blivit alldeles från vettet. Stackars Malvolio spärras in i en cell och de driver ännu mer med honom. Det hela slutar med att Malvolio kommer ut ur cellen. Det är då han frågar Olivia hur hon kunde vara så fräck och driva med honom på det viset. När han sedan fått veta sanningen blir han väldigt deprimerad och hotar de alla med att hämnas.

Handlingen i denna pjäs är verkligen upp och ned!
Ena stunden är de glada, nästa sorgsna. Allt är bara en enda förvrängning till höger och v&a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Pjäsen

Kommentera arbetet: Shakespeare Trettondagsafton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-11-15

    dålig fakta punkt

Källhänvisning

Inactive member [2009-07-30]   Shakespeare Trettondagsafton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58287 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×