Första Världskriget

11 röster
14723 visningar
uppladdat: 2006-03-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

För ett G ska du:
• Kunna beskriva imperialismen, konservatismen, liberalismen, marxismen, nationalismen och socialismen.

- Imperialismen:
Imperialismen har med härskande att göra, som tex. England som ville ta över mycket länder världen runt. Det finns två Imperialismer: Polistisk och Ekonomisk, ett exempel den ekonomiska imperialismen är USA som har lanserat coca-cola över hela världen och säljer den. De vill ta över den ekonomiska marknaden med sina företag (?).

- Konservatismen: (latin: Conservare- bevara)
De ville behålla det gamla samhället och inte göra några förändringar om dom skulle göra det skulle det gå långsamt fram. De tycker att samhället ”ser ut som en människa”.

- Liberalism: (Latin: Liber- Frihet)
Liberalisterna ville ha Handelsfrihet, religionsfrihet, tryckfrihet m.m.

- Socialism: (latin: Sokius- Kamrat)
De är en början mot kommunismen. Socialisterna vill ha ett klasslöst samhälle, de vill ha ett samhälle utefter arbetarnas behov.

- Kommunism:
De vill ha ett helt klasslöst samhälle, de vill att alla industriella medel ska tillhöra folket (staten) för då utjämnas alla orättvisor. Det kapitalistiska samhällssystemet liksom nationerna kommer att försvinna. Den kommunistiska revolutionen kommer att avskaffa religionen och andra borgerliga idéer. Kommunisterna vill reformera samhället via en Revolution. Medans socialisterna vill reformera samhället genom en fredlig Revolution. Införandet av proletariatets diktatur för att införa ett klasslöst samhälle.

- Marxismen:
Se kommunismen och socialismen. De har tre olika stadier. 1: Gammalt stadium ----) revolution----) Socialism------) Kommunism!

- Nationalismen:
Det är en känsla kan man säga. Det är ett land med, samma språk, samma religion, samma kultur (traditioner)

• Kunna ge exempel på orsaker att krig uppstår.
Det kan vara om en landbit som man kanske vill ha, det kan vara hämd. Visa sin makt med, sätta ett land på plats visa vem som är störst.

• Känna lite till varför första världskriget uppstod.
- Nationalismen påverkade
- Rivalitet mellan stormakterna om kolonier
- Makten på havet, tysklands flotta växte
- Industrialismen
- Upprustningen
- Allianser skapades
1. Trippel ententen: England- Frankrike- Ryssland
2. Trippel alliansen: Tyskland, Österrike- Ungern, Italien
Detta hände år 1914.

• Kunna sätta in dig in i hur människor upplever krig
???
• Ha en insikt om hur svårt det är att skapa förutsättningar
???

För att få VG ska du

• Kunna redogöra detaljerat för Första världskrigets bakgrund, förlopp och konsekvenser

Europa i början av 1900. Nu har levnadsstandarden ökat i Europa. Kommunikationerna har ökat, vi började bygga järnvägar över hela Europa, båtarna utvecklades tillslut kom flygplanen med. Telefonen uppfinns. Industrin har utvecklats otroligt mycket.

Nya stater bildades pga Nationalismen, som Tyskland och Italien.
Tyskland började bli den ledande nationen i Europa. Tyskland hade skaffat den modernaste och största armén i Europa och Ryssland var den enda nationen i Europa som hade större folkmängd.
Industrin var värst, Tyskland producerade nu mera stål en England. Tyskland hade juh tagit gränsområderna Elsass och Lothringen, där fanns Järn och malm fyndigheter. Nu var det bara USA som kunde mäta sig med Tysklands industri. Det hade också utmärkta skolor. Som tex. Universitet i München hade mera studenter som pluggade Kemi än hela Englands kemi studenter.

England hade massor med kolonier världen runt, så nu började länderna i Europa bli avundsjuka. Frankrike började på en gång med att leta upp kolonier. Det lyckades skrapa ihop en stor del med kolonier. Tyskland gick in sist. De fick också några kolonier i Afrika. Men det här är ju också ett problem, för att ländernas trupper stötade alltid ihop med varandra i Afrika.

Nu började stämningen i Europa bli lite nedtryckt. Så länderna började med en kapprustning av militära medel. Nu uppfanns nya vapen som de bakladdade gevären, kulsprutan, stålkanoner, granater och minor. Tyskland började bygga upp en flotta som kunde mäta sig med Englands med..

Nu var stämningen väldigt farlig. Så stormakterna började göra allianser. Allianserna var trippelententen och trippelalliansen.

Nu var Europa bara en hög med krut, minsta lilla gnista kunde leda till krig.
Det hände också, i Balkan.
Det var så här det hände:
Frans Ferdinand var på besök i Serbien/Sarajevo. De skulle åka på huvudgatan med sin bil. Då blev de skjutna.
Nu hade Österrike sin chans att sätta dit Serbien och ta över nytt land. De gav Serbien ett Ultimatum som de inte kunde säga nej till, om de inte sa ja skulle Österrike starta krig. De tackade nej. Österrike startade krig.
Nu blev Ryssarna sura, för de kände en samhörighet med slaverna (nationalismen) så de startade krig mot Österrike. Nu ville Tyskland hjälpa sin allians land. De startade krig mot Ryssland. Tyskland hade en anfallsplan kallad Schlieffen planen. Den var så här. Om det blev krig så ville de inte ha ett tvåfronts krig. Så de tänkte sig att Ryssland skulle ta sin tid att flytta sina trupper mot Tyskland, då kunde Tyskland under tiden lägga alla sina trupper mot France. De skulle marschera genom Belgien, de skulle slå France snabbt och sedan lägga trupperna mot Ryssland det skulle ta ungefär tre veckor .
Nu föreföll det inte så. Nu när Tyskland hade startat krig mot Ryssland hade Frankrike blivit tvungen att starta krig mot Tyskland. Tyskland satte sin plan i verket. Nu hände det som inte fick hända, Ryssland flyttade sina trupper snabbare än väntat. Nu börjar den ”svarta veckan”
1914
-28/7 krig Österrike- Ungern mot Serbien
-1/8 krig, Tyskland vs Ryssland
Frankrike mobiliserar
-3/8 Tyskland krig mot Frankrike
-4/8 Tyska trupper anfaller Frankrike (Schlieffen Planen)
-4/8 Storbritannien krig mot Tyskland

Västfronten under kriget
Tyskland anfaller Frankrike Augusti 1914
Stoppas- trängs tillbaka till Marne sept. 1914
-------------------------------) Skyttegravskrig!

Några stora slag:
- Verdun, var ett starkt fort. Trots stora ansträngningar lyckades inte Tyskarna bryta igenom 1914. Men de skulle försöka igen… Den 21/2 1916 brakade helvetet löst i Verdun. 1220 tyska kanoner öppnade eld samtidigt. Efter fyra dagars hårda strider höll det Franska försvaret att gå under. Tyskarna hade tagit Verdun fästningen elakt lätt. Några Tyska soldater hade klättrat igenom en obevakad skottglugg. De övermannade sedan alla försvararna inne i det dåligt bemannade fortet. Nu utsågs general Petain till befälhavare vid Verdun (staden). Han förstod att kulsprutor och kanoner var väldigt viktigt i det moderna kriget. Petain lyckades få ordning på det Franska försvaret och stoppa Tyskarnas framryckning, just när de höll på att segra.

Ingen i arméerna kände till dej tyske överbefälhavaren Falkenhayns djävulska plan. Meningen var att fransmännen skulle förblöda. Han räknade med att de Tyska soldaterna var så mycket bättre, att de Franska förlusterna skulle bli mer än dubbelt så stora som de Tyska. Slaget skulle fortsätta tills Fransmännens förluster var så enorma att de tvingades be om fred.

I sex månader pågick striderna vid Verdun. 350 000 Franska soldater hade dödats, sårats eller tillfångatagits. Men eftersom de tyska förlusterna var 330 000 man hade Falkenhayns plan misslyckats.

- Somme, hösten 1916 startade Engelsmän och Fransmän ett stort anfall vid floden Somme. Detta ledde till lika fruktansvärda förluster som vid Verdun., utan att de anfallande lyckades bryta igenom fiendens linjer. Efter bara 24 h strider hade 10 000 engelska soldater dödats. Lika många var svårt skadade. 20 000 hade tillfångatagits eller låg kvar i Ingenmansland (området mellan skyttegravarna)

- Passchendaele, 1917 genomförde engelsmännen ännu en misslyckad offensiv med enorma förluster. Angreppet sattes in vid den lilla byn Passchendaele. Efter bara några dagar hade artillerielden och höstregnen gjort hela området till en gyttjepöl. Allt sjönk ned i leran.

Östfronten under kriget

Ryssarna tränger in i Östpreussen aug 1914. De hade kommit dit så snabbt därför att de inte brydde sig om att vänta på livsmedel, ammunition och annan utrustning. Tyskarna upptäckte inte Ryssarna förrän de hade gått över gränsen. Ryssarna marscherade nämligen på nätterna och sov gömda i skogarna på dagarna.

Tillslut ryckte tyskarna in, de inringade ryssarna med hjälp deras utmärkta järnvägsnät.

Tyskarna vann en total seger i slaget vid Tannenberg Aug 1914. Över 200 000 Ryssar tillfånga togs.

Världskrig- haven
- England stoppar beslagtar alla fartyg på väg mot Tyskland (även mot neutrala)
- Tyska ubåtar sänker alla skepp de hittar
- Tyskland proklamerar det totala ubåtskriget 1917
- April. USA in i kriget
Kriget avgörs:
Nu hade ryssarna fått nog av kriget. De gjorde uppror mot tsaren, tillslut tvingas Tsaren avgå. På hösten kunde Kommunisterna med ledning av Lenin ta makten. Folket gick med på det därför att de var de enda som ville avsluta kriget, till vilket pris som helst. Freden slöts i Brets- litovsk i mars 1918. Tyskland var tvungen att lämna ifrån sig stora landområden, bland annat Finland.

Tyskarna kunde nu koncentrera sin armé till västfronten. I början av 1918 bestämde sig de tyska generalerna för att sätta in alla soldater de hade i ett jätteanfall. Man satsade allt på ett kort för att avgöra kriget, innan USA hade hunnit få över sin armé till Europa.

Till en början såg det ut som om Tyskarna skulle lyckas. Engelsmännen drevs på vild flykt. Deras sammanbrott var nära. Precis som 1914 tog sig Tyskarna ända fram till Floden Marne, men där stoppades de ännu en gång. Tyskland hade nu bottenskrapat sina resurser, och det fanns inte längre några reserver att sätta in. Sommaren 1918 började den tyska arméledningen förstå att Tyskland var på väg att förlora kriget.

Varje månad landsattes nu mer än 250 000 amerikanska soldater i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första Världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-10-23

    omg va smart , jag svär :o

  • Inactive member 2010-04-28

    Ganska högervriden förklaring av kommunism och nationalism. Men det är inte så konstig, alla läroböcker vi har i Sverige idag är högervridna.

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-12]   Första Världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5829 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×