Imperalismens drivkrafter

6 röster
31227 visningar
uppladdat: 2006-09-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Imperialism: Strävan efter världsvälde.
Att utöka sitt lands gränser, inte endast rent geografiskt utan även kulturellt, trosmässigt och ekonomiskt.
Imperialism är viljan att ”förlänga” sitt land.

Imperialismens drivkrafter var många och olika här är några tänkbara:

Ekonomiska drivkrafter: När Industrialiseringen i Europa ökade så ökade också välståndet. Man började i och med industrialiseringen att masstillverka varor och då började även kapitalet att växa. Tillslut så var tillverkningen ikapp efterfrågan och man var då tvungen att hitta nya områden att sälja sina prylar på. England valde då att börja exportera varor till Kina. Men Kina i sin tur ville inte ha Englands varor förens dem blev lurade med hjälp av opium(drog). Tillslut så hade England drogat ner en hel befolkning och deras exportvaror sålde som smör i solsken.
Kapital: Som jag nämnde förut så växte kapitalet. NU var bara frågan vad man skulle göra med kapitalet (vinsten). Man valde då att investera i andra kontinenters investeringsobjekt. Detta ledde i sin tur till att många privata bolag till slut hade full makt över koloniernas ekonomi.
Råvarubehov: När industrierna växte i och med industrialiseringen skaffade vi fler maskiner. Maskinerna i sin tur krävde råvaror så som olja, fibrer och metall. Dessa produkter fanns i kolonierna och var billiga. Men eftersom man hade makten över kolonin tog men det man behövde (med vapen). VI konsumerade även mer och köpkraften i Europa var stor och allt fler blev intresserade av så kallade ”lyxvaror” så som kryddor ex kaffe, te, vin kakao och frukt. Man ville också åt råvaror som GULD och BOMULL och ELFENBEN eftersom detta sålde bra i det egna landet. Även Slavhandeln blev viktig eftersom man transporterade vapen till de koloniserade länderna som i sin tur såldes till kungar med slavar som betalning.
Politik: Den vita rasen hade sedan länge känt sig överlägsen och detta ville man gärna visa genom att blicka ut över sina egna gränser. Länder så som Storbritannien passade under den här tiden på att utvidga sina områden och vinna politisk makt på andra världsdelars bekostnad. Den politiska makten kan ses som den största drivkraften bakom imperialismen.
”The white man’s burdon”: i och med imperialismen blev det en rad olika idéer om den vite mannens uppgift i ociviliserade delar av världen. Man ansåg bland annat att den vita rasen stod över det färgade folket. Den vite mannen hade i uppgift att ”sprida kristendomen och civilisationens ljus och ge infödingarna en människovärdigare tillvaro.”
Prestige: När utvidgningen av ett land skedde gav det ”moderslandet” extra status. Med att ha kolonier demonstrerade man sin styrka . Att ”erövra” mer skapade en politisk maktbalans eftersom det ledde till att ingen annan nation kunde bli mäktigare än den andra o.s.v.. Detta ledde till att det blev en ständig kapplöpning efter kolonier. De största kapplöpningarna skedde mellan Storbritannien och Frankrike.
Befolkningsökning: När befolkningen växte i det egna landet i och med att det kom mer mediciner och mat (tack vara industrialiseringen). Att man inte var i krig påverkade också förstods. Detta gjorde att befolkningen ökade så pass mycket att ”emigration” blev nödvändigt. Emigrationen skedde då till landets kolonier.
Nyfikenheten: Under imperialismen tid började man bli allt mer nyfiken på vad som egentligen fanns utanför sina egna gränser. Fram till 1500-talet så hade Afrika bara varit ett hinder för upptäcktsresorna till Kina. Men blev allt mer nyfiken på denna ”svarta” kontinents inre. EN upptäcktsresande vid namn David Livingstone började vid 1800-talet mitt genomkorsa landet och det var då intresset vaknade på alvar för den svarta världsdelen. När nu karläggningen av Afrikas inre hade börjat var kapplöpningen bara ett faktum mellan stormakterna. När hela Afrika var koloniserat var det Asiens tur att invaderas. Detta skedde i slutet av 1800-talet. Alla de vetenskapliga expeditioner som sedan skedde gjorde att de ”svarta” delarna av Afrika blev allt färre. (kartläggningen). Snart hade européerna satt sin fot överallt på världskartan.
Teknisk utveckling: När den tekniska och industriella utvecklingen sköt i höjden under 1800-talet blev det fort viktigt för européerna att börja handeln med främmande världsdelar. Detta ledde i sin tur till att bla järnvägar byggdes och flera ångbåtar sattes i bruk i bla Afrika. Det gjorde i sin tur att de industrier som Storbritannien byggt upp i Afrika snabbt kunde förse dem med vapen. Vapensm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Imperalismens drivkrafter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-05

    Intressant text, mycket bra fa

  • Inactive member 2008-05-26

    riktigt bra text! mycket bra o

  • Inactive member 2017-03-30

    Grym text, men faktum är att Asien e ca 50% större än Afrika ;)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-06]   Imperalismens drivkrafter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5830 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×