Förenade arabemiraten

14 röster
10357 visningar
uppladdat: 2009-09-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Förenade arabemiraten

Inledning, motivering och arbetsmetod.

Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujariah, Ras Al Khaimah, Sharja och Umm Al Quwain är de sju emiratena som förenade sig och blev ett land. De bildade Förenade arabemiraten. Huvudstad blev Abu Dhabi, men största, mest kända och turistbesökande staden är Dubai, "the city of gold" även kallad " Hollywood i öknen" och "Staden som har allt".

Det var nog detta som gjorde mig riktigt intresserad av landet.

Jag valde detta land för att jag själv varit där och sett detta fantastiska som alla pratar om och alla tidningar skriver om. Förenade arabemiraten är verkligen annorlunda. Det slog mig när jag stod där bland den galna trafiken i skuggan av världens högsta byggnad med sandstranden framför mig och en glass i handen. Jag var fascinerad över staden, och inte bara det, också landet och började fråga mig själv hur detta var möjligt.

Jag har nu tagit reda på detta och mer, genom att samla fakta från internet från de olika hemsidorna som finns nedskrivna (se källförteckning). Därefter började jag själv fundera på hur jag ville lägga upp mitt arbete. Jag började med att skriva stödord under de olika rubriker jag ville ha med. Utifrån dem skrev jag sedan min text, och utvecklade den allteftersom jag kom på mer viktig information. Jag satsade på att välja ut några faktadelar under varje rubrik och utveckla dem mycket ingående, istället för att skriva lite om mycket fakta. Jag skrev källförteckning efter varje hemsida jag tagit ut fakta från och skickade sedan framsidan och de sidor jag ville ha en färgbild på hem via e-mail så att jag kunde skriva ut dem i färg. Till sist avslutar jag med att skriva denna inledning, motivering och arbetsmetodsbeskrivning eftersom jag då kan förklara exakt hur jag arbetat vilket jag inte kunnat veta i för väg. Detta arbete har varit ett av de mest intressanta och roligaste arbete jag utfört här på Friskolan Asken. Intresse ger mer engagemang och eftersom jag gillar geografi har jag lagt ner min själ i detta.

Jag hoppas att jag lyckats förmedla detta genom denna geografirapport.

För tjugo år sedan var Förenade arabemiraten, precis som alla andra ökenländer, bara en ointressant del av kartan, där öken, nomader och kameler vandrade runt.

Vita sandstränder, skyskrapor, lyxiga hotell, enorma shoppingcentren och konstgjorda öar har under de senaste åren plötsligt uppstått ur den torra ökenmarken. Staden ligger mitt i öknen, dränkt i glitter och glamour, med en lyx som inte går att undgå. Min fråga som jag arbetat med i denna rapport är därför relativt uppenbar. Landets ekonomi,

Världen står med gapande mun och följer landets otroliga utveckling, år efter år. 

Hur har detta ökenland kunnat skapa en sådan provins? Varför har inget annat land gjort det? Är detta en vinnande satsning värt alla offringar, eller kommer lyckan och pengarna ta slut? Vem eller vad ligger bakom denna utveckling? Vad händer under ytan, bakom lyxen, skyskraporna och landets välskinande fasad? Hur ser vardagen ut för landets befolkning? Är detta verkligt?

Min fråga som jag arbetat med i denna rapport ur olika vinklar, är därför relativt uppenbar. Landets ekonomi, hur fungerar deras ekonomi som skapat detta förundransvärda land? 

Dessa frågor är några av dem jag har och tänker besvara i följande fakta.

Förenade arabemiraten, bakom fasaden.

Klimat och geografi

Jag börjar med att presentera landets klimat och temperatur. Det har som vi känner till en stor påverkan på landets tillgångar, ekonomi och befolkningens levnadssätt.

Här i Sverige har vi ett barrskogsklimat, vilket betyder att en stor del av landets yta består av barrskog. Eftersom Sverige är ett avlångt land skiljer det sig en del i klimat och temperatur mellan norr och syd. Det gör att vi har olika naturtillgångar beroende på om vi befinner oss i norr eller syd. Vi får då variation i arbete och produktion. I de allra sydligaste delarna av landet finns lövskog och bra odlingsförutsättningar, motsatsen till hur det är i norr, där barrskogen täcker marken.

Det är ett lands geografiska läge som påverkar dess klimat.

Förenade arabemiraten ligger norr om ekvatorn, men inte så mycket som Sverige gör. Detta är orsaken till att länderna har så olika klimat. Förenade arabemiraten ligger bara en bit ovanför ekvatorn, i Asiens sydvästra del på den Arabiska halvön längs Persiska vikens fantasiska vatten, omringat av Saudiarabien, Oman och Qatar, (se separat karta). Likt dess grannländer, har Förenade arabemiraten ett ökenklimat där största delen av dess yta består av sandöken och sten- och bergsöken. Klimatet är också mycket hett, vilket gör att landet blir torrt och får en temperatur på uppemot 50 grader under sommaren. Nederbörd uppstår inte ofta men faller mestadels under de få vintermånaderna, då temperaturen kan komma att finna sig runt 20 grader.

Vi ser här de största skillnaderna mellan länderna. Ett torrt och hett klimat gör att naturtillgångarna till skillnad från Sverige inte kan komma från mark eller odling. Dessa ökenländer måste hitta ett annat sätt att försörja sig. Förenade arabemiraten har oljan, men det finns inte i alla dessa torra länder kring ekvatorn. Klimatet är en stor anledning till att så få har tillgång till vatten och en hygglig levnadsstandard i dessa ökenområden. Eftersom länderna kring ekvatorn har svårt att livnära sig på naturtillgångar som jordbruk, och inte har så mycket annat att sälja eller exportera, blir det svårt att få jobb för befolkningen vilket leder till att de blir fattiga och har svårt att försörja sig och sina familjer. Det är därför som läget på landet, klimatet, påverkar hela landet, ekonomin, samhälle och befolkning, deras hälsa och levnadssätt. Ett fattigt land har inte heller råd att erbjuda gratis skolundervisning, vilket också är en anledning till att få människor får en bra utbildning och kan skaffa sig jobb.

Detta är en mycket negativ cirkel dessa länder hamnat i och måste förändras genom att till exempel länderna får en demokratisk ledare som kan styra landet rättvist och fördela pengarna med hjälp och resurser från välbefinnande länder.

De länder som ligger relativt långt ifrån ekvatorn, som Sverige, har alltså bättre förutsättningar till hälsosammare befolkning och en fungerande ekonomi.

Olja och historik

Det ovanstående betyder dock inte att just Förenade arabemiraten hamnat i samma situation som många andra liknande länder har, med vattensvårigheter och dålig ekonomi. Förenade arabemiraten har en naturtillgång som har påverkat hela landet otroligt mycket. Utan oljan hade landet varit som många andra ökenländer, i en svår position med arbetslöshet och vattenbrist. Det är oljan som har lagt grunden till landets positiva och fantastiskt snabba utveckling.

Förenade arabemiraten har även inkomster från andra små naturtillgångar som naturgas, koppar och magnesium.

I början av 1900-talet, då området och alla emirat hörde till Storbritannien, livnärde sig folket på fiske, boskapsskötsel och båtbygge. De var fattiga emirat, vars invånare inte hade det gott ställt. Kort sagt levde de precis som de närliggande länderna, i fattigdom och vattenbrist.

År 1958 blev året de alla hade väntat på. Då upptäcktes olja i Abu Dhabi och några år senare även i Dubai, vilka var och är de två största och övergripande emiraten.

Emiraten börja kämpa för sin självständighet redan efter andra världskriget, men de sex emiraten, Abu Dhabi, Dubai, Sharja, Fujariah, Umm Al Quwain och Ajman lyckades bli en självständig stat först 1971, då de i samma veva också upptäckte mer olja i Sharja. Efter ett år anslöt sig även emiratet Ras Al Khaimah till de Förenade arabemiraten.

Oljefynden i landet var precis det de behövde för att kunna ändra på den fallande ekonomin och förbättra människornas levnadsförhållanden, men min fråga är om detta verkligen var vad de gjorde.

Ekonomi

Vi vet alla vad som pågår i landet, i Dubai. Allas ögon vilar på den fantastiska ökenstaden som byggs upp snabbare än någonsin. Det är oljan vi ser framträda i de höga skyskraporna och lyxiga köpcentrerna, det är den som skapat staden, även landet. En fråga som jag ställer mig då är, liksom ovanstående, borde inte pengarna läggas på att förbättra infrastruktur och BNP? Förbättra människornas vardag, löner och levnad? Detta, tycker jag, borde komma i första hand.

Men för att se det från båda sidor tänker jag också såhär, att dessa byggnader, konstgjorda öar och lyxiga köpcentren kanske är en positiv investering för landet, eftersom det lockar turister och företag att besöka, ha konferenser, nöjesresor mm. Det lockar också golfintresserade att anordna stora golftävlingar på stadens välskötta och exklusiva golfbanor, bland annat den internationellt stora tävlingen Dubai Dessert Classic hålls på deras banor varje år i mars. Det är på grund av de höga prissummorna som tävlingen blivit stor och dragit åt sig många stjärnor. I år (2008) var det Tiger Woods som vann tävlingen, men föregående år var det faktiskt svensken Henrik Stenson i som vann i den manliga klassen.

Jag undrar om inkomsterna man får in av golftävlingen, täcker de höga utgifterna för prissummorna, som tydligen är generösa.

Det finns säkert många svar. Min teori lyder att prissummorna lockar golfstjärnor att delta, vilket lockar större publik, som i sin tur måste ha vardagliga behov som rum och mat blandat med nöje, vilket ger staden inkomster.

Jag använder samma tänkande när det gäller tidigare fråga om pengarna är välfördelade och prioriteras till rätt saker.

Om man bygger landet och i detta fall staden, mycket tilltalande, skapar stora rubriker och förverkligar nya spännande idéer som inte funnits innan, kommer detta uppmärksammas mycket av omvärlden. Precis som prissummorna uppmärksammas av golfstjärnorna. Då kommer folk få upp ögonen för landet och resa dit i hopp om att kanske förverkliga sina egna idéer eller bara se på de otroliga konstverken. Precis som golfintresserade åker till tävlingen för att få se sina stora förebilder i en vacker miljö.

Denna utvecklande turism kanske då täcker utgifterna för byggandet, så att pengarna därefter, kan gå till samhälle och befolkning samt levnadstillvaron.

Varför la man då inte pengarna från början på detta om det ändå kommer dit i slutändan kan jag fråga mig. Jo, detta kanske är ett mer framsynt beslut. Då byggandet upphört, fortsätter ändå turismen i flera år, annat än om man la pengarna direkt på behövande utan att investera i något som kan ge framtida pengar.

Turismen nästan fördubblades under 1990-talet och sägs komma att öka ytterligare mycket under många år framåt, vilket beror mer eller mindre bara på denna investering, husen och byggandet, arkitekturen och nöjesattraktionerna.

Detta är också en anledning till varför jag kan ha förståelse för prioritering och fördelning angående landets ekonomi. De har också utnyttjat resurser och möjligheter mycket skickligt, vilket varit positivt påverkande för ekonomin.

Den största ekonomiska förändring skedde under 1970-talet då de upptäckt den största och mest betydande upptäckt i landets historia, som skulle komma att göra detta fattiga ökenland till ett av världens nu rikaste länder. Fyndet skulle också lägga grund för hela landets nu positiva framtid och ekonomi.

Landets valuta är dirham (AED) som också har en stark bindning till dollarn. Det betyder att när USA:s ekonomi går dåligt, vilket det gjorde för ett tag sedan, påverkas även Förenade arabemiraten.  När dollarn sjönk i värde gjorde också dirham det.  USA:s finanskris påverkade hela världen, men Förenade arabemiraten och dess valuta har drabbades hårt och påverkats mycket negativt. Detta gjorde shopping och andra nöjen samt bygge relativt billigt just då, vilket lockade ännu fler semesterfirare till detta spännande land. Inklusive mig.  

Infrastruktur

Jag har nämnt att jag frågar mig om mer pengar borde läggas mer på landets infrastruktur.

Att utan kunskap kunna bilda sig en uppfattning och åsikt är synnerligen svårt! För att rösta på ett parti måste jag ha kunskap om deras partiprogram, innan jag kan dra slutsatsen vad jag ska rösta på.

Förenade arabemiraten har världens största konstgjorda hamn, sex internationella flygplatser samt ett antal stora flygbolag, bäst utbyggt internetsystem bland arabländer och det är fler som använder mobiltelefoner än fasta av invånarna. Infrastrukturen är mer än väl utbyggt och kommunikationen med omvärlden kan inte vara bättre. 

Kanske var det den nationella transporten jag syftade på. Landets vägar är få och når knappt ut till de småstäder längre in. Järnvägar finns inga och landet är för litet för inrikesflyg. Detta skulle vara ett område att förbättra.

De vägar som finns är dock mycket väl underhållna, i gott skick och förbättras ständigt.

Efter att ha skaffat mig kunskap om landets infrastruktur har jag därför dragit slutsatsen att ingen särskild prioritering utöver vad som gjort behövs.

Förenade arabemiratens välutbyggda infrastruktur har varit en viktig del för deras marknadsföring och utrikeshandel. Nyheter om landet har snabbt nått oss och blivit stora samtalsämnen. Det är ju inte bara ett vackert land som drar till sig turister och uppmärksamhet, bra kommunikationer är nödvändigt. På detta sätt har den välutbyggda infrastrukturen även varit positivt påverkande för landets ekonomi.

Bättre kommunikationer - mer uppmärksamhet - fler besökare - större inkomster - bättre ekonomi.

Så kan man lägga upp konsekvensanalysen.

Även invånarna påverkas positivt av ett utvecklat kommunikationssystem. De får lättare att transportera sig, att resa, bedriva handel och skapa kontakter i andra länder, vilket ger dem större inblick i andra religioner, levnadsförhållanden och kulturer. I och med att användningen för internet blir större och vanligare, får också befolkningen mer kontakt med övriga världen, samt att det underlättar arbete och kommunikation.

Befolkningen kan då snabbare och lättare skaffa sig kunskap, vilket höjer läs- och skrivkunnigheten i landet och gör fler invånare väl utbildade, som leder till att färre blir arbetslösa och då kan förse sin familj med nödvändigheter. 

Förenade arabemiraten vill vara det första moderna arablandet, vilket de lyckas bra med genom att satsa mängder på ny teknik. De är ofta bland de första med att verkställa modern och ny teknik i samhället.

Religion

I Förenade arabemiraten är islam statsreligion. Största delen av invånarna är muslimer. De följer islams heliga skrift Koranen, vår motsvarighet till Bibeln. Koranen är Guds ord.

Muslimerna vill leva efter Guds ord och därför är deras lagar baserade på innehållet i boken.

Detta påverkar även politiken som också utgår från det som står i Koranen, och människorna lever så gott de kan efter den och dess budskap. Det innebär att de till exempel måste skänka en del av sin inkomst till behövande, för att jämna ut skillnader mellan rika och fattiga. Detta är inget som regeringen sköter, det är heller inte ett måste, utan bara Guds ord. Det betyder att invånare med högre inkomst, kan bestämma själva hur mycket de vill skänka, men i regel bör detta vara runt 2,5 % av den totala inkomsten. De kan då också bestämma vem de vill skänka till.

Här i Sverige betalar vi en viss procent av vår inkomst i skatt, beroende på hur mycket man tjänar. Skatten går till staten som där fördelar pengarna till olika offentliga sektorer. Det är sådant som vi inte betalar för, till exempel när barn får sjukvård, barntandvård, skolan, socialbidrag och andra bidrag, men också landets infrastruktur. Staten fördelar då dessa pengar, så att mest behövande prioriteras och får mer, medan annat får mindre.

Staten och regeringen i muslimska länder har alltså inte denna fördelning, utan bidragen som staten delar ut till behövande, ersätts med allmosan, som gåvorna kallas. Det innebär att religionen påverkar både invånarnas och landets ekonomi. 

När vi åker utomlands till länder vars invånare är muslimer, har vi nog någon gång stött på tiggare som sitter på gatorna, eller går efter och håller fram handen. Ofta ses nog detta som motbjudande av många. Själv tyckte jag detta var läskigt när jag var mindre och fortfarande kan jag känna obehag när de kommer fram till mig sådär.

Tiggare är de som brukar få ta emot dessa gåvor, allmosan. Att vara tiggare i länder där denna statsreligion gäller är alltså inte att skämmas för. Det är mycket vanligt. De har rätt att få tillgång till dessa 2,5 % av andras inkomster. Det leder till att de ekonomiska skillnaderna i samhället utjämnas. Detta är en god grundtanke.

Ännu en sak som står i den heliga skriften är att folket inte ska låna ut pengar mot ränta. Det betyder att de inte får låna pengar av någon, eller till exempel av banken, då de betalar en summa för att få göra det. Våra banker i Sverige fungerar så att jag kan låna till exempel 100 kr, och betala en ränta på 5 kr per år, för att banken ska tjäna något på att de lånar ut till mig. En sådan handling får inte förekomma enligt skriften och det kan ställa till problem för muslimerna. De måste då spara ihop tillräckligt med pengar innan de till exempel kan börja bygga ett hus, men då lär man sig också att planera sina handlingar utifrån den nuvarande ekonomin. Koranens budskap är att ingen ska kunna tjäna pengar på andras fattigdom. Även detta är en mycket god grundtanke.

Jag kan fråga mig varför de rika väljer att ge bort sina pengar, eller varför muslimerna inte bara lånar mot ränta, det finns ju inga lagar som motstrider dessa handlingar.  Man har ju faktiskt arbetat ihop det man förtjänar, och det skulle bli enklare att skapa investeringar i hus och annat om man hade möjlighet att låna.

Det handlar om att vara trogen gentemot Gud. Koranen påverkar här än en gång muslimernas levnad och handlingar. Som muslim vill man inte bryta Guds ord och lagar. Att få ångest och dåligt samvete inför Gud är en skam man...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.dubai.com http://www.aftonbladet.se/resa/resguider/article1481313.ab http://www.dubaitourism.ae/ www.landguiden.se www.ne.se http://www.travelmarket.se/cfml/guide.cfm?COUNTRY_CODE=AE http://www.regeringen.se/sb/d/2688/a/82148 http://www.swedenabroad.com/News____42544.aspx?slaveid=67888 http://sv.wikipedia.org/wiki/Dubai_Desert_Classic http://sv.wikipedia.org/wiki/Islam http://www.sourze.se/Larmet_om_islam_10515080.asp http://www.detgoda.se/Nyfiken/Att_tro.html http://www.islamguiden.com/allmosan.shtml http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_l%C3%A4nder_efter_BNP_(PPP)_per_capita

Kommentera arbetet: Förenade arabemiraten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-05-23

    Toppenbra!

Källhänvisning

Inactive member [2009-09-02]   Förenade arabemiraten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58308 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×