Socialism och Liberalism , en grundläggande studie

16 röster
50120 visningar
uppladdat: 2009-09-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Socialism

"Från var och en efter förmåga, till var och en efter behov"

Socialism är benämningen på en politisk ideologi som bygger på idén om att allt ska vara jämlikhet och rättvist.

Vad socialisterna önskar är ett samhälle där alla människor får en möjlighet att utveckla sina inneboende möjligheter. Det som behövs är god pedagogik, omsorg och respekt.

Själva ordet socialism kommer från det latinska ordet socius och
betyder kamrat. Som politisk ideologi utmärks socialismen främst av tilltron till gruppen, kollektivet och statens egen förmåga att lösa politiska och ekonomiska problem.
Man vill helt enkelt åstadkomma jämlikheten och få bort all orättvisa, genom jämn fördelning och gemensamt ägande av resurser. För att detta ska ske ville man också få fram arbetarklassen eller och svagaste i samhället talan.

Socialismen utgår från ett klasstänkande. Det tillhör en stridsfråga bland socialister hur klassbegreppet egentligen ska definieras. Det finns dock ett ganska uppenbart ställningstagande bland socialister för "folket" , "arbetarklassen", eller "underklassen". Det riktar sig mot makthavarna, mot den härskande klassen, eller "överklassen".

Socialismen är den ideologi som innehåller största möjliga rättvisa för största möjliga antalet människor . Den bekämpar alla orättvisor som kom under och efter kapitalismen och kämpar för att få igenom den ekonomiska förändring som måste till för att nå det socialistiska slutmålet.

Dock ska man vara försiktig med att kalla sig socialist, ty socialism är den stor ideologi med många olika grenar, och många olika åsikter i en fråga beroende på vem man frågar. För att kunna kalla sig för socialist så måste man ha en uppfattning om vad de olika socialistiska grenarna står för. I det här arbetet har jag valt att bara ge en översikt på de åsikter som är gemensamma för de flesta socialister.

Utföligare information finns att hitta på:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialism

"James P. Cannon once said that his youth followed him all his life, looking over his shoulder and whispering in his ear: 'Be true to me for I am your youth - don't betray me".

Klassisk Liberalism

"Vi är övertygade om att människor kan styras av förnuft och sanning allena" - Thomas Jefferson

Liberalism är en politisk skola som betonar vikten av privategendom, naturrätten, begränsning av statligt inflytande och individuell frihet.

Själva ordet liberalism kommer ifrån det latinska ordet liber och betyder frihet. Som politisk ideologi utmärks liberalismen främst av önskan att ge varje människa en egen plats i ett stort och fritt samhälle.

Och då ställer vi oss självklart frågan om vad som egentligen kan betraktas som ett fritt samhälle. Liberalismens policy är att alla människor ska leva i en sammansvetsad stat och att alla människor är en egen individ.

Men inom liberalismen framställs människan som någonting abstrakt och isolerat från omvärlden, istället för att betraktas i sitt sammanhang. Människan och hennes frihet kan aldrig förstås fullt ut om man underlåter att betrakta henne både som subjekt och objekt i samhället.

Liberalerna förstår kort sagt inte till vilken grad individen påverkas av sin omgivning.

Ett annat konkret exempel på brister inom det liberala sättet att tänka är att arbetsgivare och arbetstagare inte är jämbördiga parter på grund av den förres ägande. Arbetstagaren står i beroendeförhållande till arbetsgivaren, medan arbetstagaren för arbetsgivaren är helt utbytbar, det finns arbetslösa som står på kö i väntan på ett arbete.

Mer information finns att hämta på:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Liberalism

"Vi måste använda marxismen, vars anda är positiv, till att övervinna liberalismen, som är negativ" - Mao Zedong

Sammanfattning

Det finns stora skillnader mellan socialismen och liberalismen som ideologier. Liberalerna vill minska på skatten medan socialisterna vill öka skatten för att kunna ge större bidrag till de behövande.

Synen på ägande skiljer också socialisterna och liberalerna åt. Liberalerna vill att allt ska ägas av den enskilda människan som individ, inte utav samhället, men socialisterna vill att staten ska äga allting för att på så sätt rättvist kunna fördela resurserna bland folket.

I liberalernas idealsamhälle är varje människa en fri individ och kan göra vad som faller henne in. Men i det socialistiska drömsamhället tar staten ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialism http://sv.wikipedia.org/wiki/Liberalism http://sv.wikipedia.org/wiki/Liberalism#Kritik

Kommentera arbetet: Socialism och Liberalism , en grundläggande studie

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-10-12

    asbra text :)

  • Amanda Sture 2018-09-24

    Texten var jätte bra och man fick ut mycket information av den men den skulle bli bättre om det även stod vad dem hade gemensamt, för tyvär så måste jag även skriva det i en text som jag skriver just nu.

  • Murteza Sarwari 2020-11-04

    din text är skit bra och jag gillade framför allt din sammanfattning och jämförelse i slutet.

Källhänvisning

Inactive member [2009-09-15]   Socialism och Liberalism , en grundläggande studie
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58312 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×