Människan - Från då till nu

3 röster
8686 visningar
uppladdat: 2009-09-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Människan

Från då till nu

jag har valt det här ämnet för jag tyckte det var det mest intressanta ämnet inom evolution och att det är bra att veta hur vi uppkom, och varför vi är uppbyggda som vi är.

Innehåll

Kort presentation
I mitt fördjupnings arbete kommer jag skriva om människans utvecklig och dess viktiga stadium i tiden.
Jag har skrivit om olika teorier som tex Darwins teorier och vattenapeteorin.
I mitt arbete kommer jag också att berätta om det naturliga urvalet och om människans miljöanpassning.
Jag har också skrivit om våra nära släktskap med aporna och våran likhet med andra djur.

Frågor
• Varför går vi på två ben ?
• Varför utvecklades människan i Afrika?
• Varför har män bröstvårtor ?
• Varför har vi mest hår på huvudet?
• Varför dog neandertalarna ut?

Människans historia


Uppkomst och fall
För ungefär 40 miljoner år sedan så täcktes stora delar av jorden med regnskog, och där fanns det en liten grupp däggdjur som kallas prosimier.
De var små djur som är väldigt lika våran näbbmus men hade också egenskaper som liknade primaterna, dessa djur började flytta upp i träden och där startade apornas uppkomst. De anpassade sig långsamt efter miljön, deras ögon riktade sig framåt och fick stereoskopiskt seende som gjorde att de kunde bedöma avstånd mellan grenar. Och till förflyttningen mellan grenar fick de även långa böjliga armar.
Dom fick dessutom tydliga fingrar och så flyttade sig tummen så att pekfingret och tummen kunde mötas i ett grepp med större precision.
Sen så kom människoapan.


Dom äldsta fossilerna av människoapan hittades i Afrika där dom uppkom.
I Afrika fanns även den regnskog och savann som de anpassade sig efter som gjorde att människoaporna kom.
De var stora och åt mycket, därmed fick de vandra omkring mycket efter områden att hitta föda på och de kom även ihåg var och när frukterna mognar, den egenskapen gynnade de grupper av människoapor som långsamt utvecklade en större hjärna.


Australopithecus var en av dom tidigaste tvåbenta människoaporna som levde för runt 3000 år sedan.
Och anledningarna till att olika människoapor började gå på två ben är osäkra men några hypoteser är att de kan vara på grund av födan, när de flyttade ut på savannen så fanns de flesta frukter i låga savannbuskar som var för små för människoapan. Det gick helt enkelt lättare om man plockade de från marken, och om de gick på två ben kunde de lättare nå frukterna.
En annan anledning tros varas att deras kroppsbyggnad inte passade till att förflytta sig på savannen, så det kanske var lättare att förflytta sig på två ben än fyra.
Det är även osäkert om varför vi inte har kvar pälsen, men även där finns det olika tankar och teorier om detta.


Det kan vara möjligt att dom tappade pälsen på grund av anpassning till en ny miljö, På den varma savannen så kanske de tappade sin päls och utvecklade fler svettkörtlar för att klara sig bättre i det nya klimatet.
Men det finns fler teorier om detta och det kommer jag att skriva mer om senare i uppsatsen.
Det viktigaste fossil fyndet av australopithecus är Lucy som nu är det mest funna kompletta skelett från den tiden. Lucy har hjälpt forskarna avsevärt inom Paleoantropologi.


Men jämsides med australopithecus levde då Homo habilis som hade en större hjärna än tidiga arter. Homo habilis som även kallas den händiga människan började tillverka redskap av sten och inledde därmed stenåldern.
Men även om deras hjärna var större och mer komplicerade än de andra tidiga arterna så var dens volym ( 750 800 cm) bara hälften av vår.
Att kunna tillverka redskap innebar också en förändrad diet, De började äta kött. De bodde tillsammans i grupper och de man har hittat en cirkel med stenar som tros vara en boplats, så det finns en möjlighet att de hade fasta boplatser.
Sen kom Homo erectus som hade en större och mer komplicerad hjärna än Homo habilis.


Homo erectus hade ett bättre socialt samarbete. Man har funnit ben av olika djur på deras boplatser som tyder på att de har ätit olika djur,
Dessutom var de framgångsrika jägare och verktygsmakare.
Det var även Homo erectus som började sprida sig ut över olika delar av världen, Först till Asien sen till Europa.
Det var även dom som lärde sig att använda elden och mest troligen började kommunicera med tal.


Sen så utvecklades Homo sapiens, det är inte säkert hur och var Homo erectus blev Homo sapiens.
Men det fanns även mindre släkten av Homo släktet som levde tillsammans med dom andra. Det fanns även Neandertalare som klarade av att leva i ett så hårt klimat och att överleva med hjälp av deras uppfinningsrikedom.
Neandertalarna begravde även sina döda tillsammans med redskap vilket som har hjälpt forskare avsevärt med att hitta fossil. Med det är också bevis på att de hade en andlig syn på livet och tillvaron.


Människan härstammar troligen från alla eller många av dessa utspridda grupper och är en blandning av släktet homo, än att de härstammar från en
ända grupp.


Teorier


Om människans skapelse och utveckling

Den teorin jag först kommer nämna är Darwins Teori, även om den inte begränsar sig till mitt område så är den en väldigt viktig del av historien inom biologi.
Darwin sade att alla hade samma ursprung och hade utvecklats ur samma livsform.
Han drog även slutsatsen om att det var det naturliga urvalet som är grunden till all utveckling.


Bättre anpassning gav individerna en större chans att överleva.
Han gav även ut en bok som heter ’’Om arternas uppkomst’’ år 1859.
Då fick darwinismen massa kritik, tanken på att människan härstammar från apan var ju helt grotesk ansåg människorna då.
Men den teori jag har valt att berätta om är vattenapeteorin.
Jag tyckte den var intressant och troligt även om det inte är vad jag tror.

Vattenapeteorin


I vattenapeteorin så har dom förklarat tvåbentheten på följande sätt,
I vatten kunde apan stå bättre och då blev även balansen bättre, den förmågan hade hon nytta av även på stranden. Handen behövdes inte längre för att stödja sig med och kunde utvecklas till vad den är idag.
Vi har en antydan till en strömlinjeformad kropp, och så har vi den uträtning av kroppen och lårbenen som vi också finner hos vattenlevande däggdjur eftersom den är en förutsättning för effektig simning.
Som exempel har vi näsapan på Borneo, som är en duktig simmare och vadare, går gärna på två ben uppe på land.
Dessutom finns det inga primater som anpassats till savannen som går upprätt.
Andra saker som kan tyda på att vi har utvecklats på grund av vårt vattenboende är tex våran näsa.
Männsikoapor gillar inte att simma, de får då in vatten i näsan när de kommer under vattenytan med huvudet.
Våran näsa kan jämföras med en krabbmakakers vattenklyvande näsa som är de till stor nytta när de dyker efter krabbor.
Vattenapeteorin kan även förklara varför vi inte har päls.
I vatten så har pälsen ingen nytta utan den ökar friktionen mot vattnet.
Håret på huvudet har vi kvar för eftersom den är den del som är ovanför vattenytan och vi behöver håret för att värma hjärnan.
Människan har även underhudsfett som alla större vattenlevande däggdjur har, dessutom så har människoaporna eller andra landlevande däggdjur något som kan motsvara underhudsfett.
Och dom har även jämfört oss med bävrar som går upprätt ibland och har ett liknande socialt beteende.
Det finns även fler argument som talar för Vattenapeteorin.

Annan fakta om människan

Saker vi inte visste
Att vi har en svanskota är för att när vi var apor så hade vi en svans men allt eftersom tappade vi behovet av den, och då växte den in och svanskotan blev kvar. Men det har funnits barn som föddes med svans.
Det var ett barn som vid födsel hade en 4,4 cm lång svans och den ägde rörelseförmåga. Vid sex månaders ålder så avlägsnades svansen med operation och den var då 7 cm. Svansen innehöll dock inga ben.
Sen var det en tioårig pojke som hade en svans över 25 cm lång.
Och anledningen till att män har bröstvårtor är för att fostret utvecklas i en viss ordning där bröstvårtor kommer före könsorganet. Och att de första sex veckorna så utvecklas alla foster till att bli tjejer.
För om det ska bli en kille så efter 6-7 veckor aktiveras en gen som heter sry-genen som ligger på y-kromosomen, då växer fostret till sig manliga könsorgan.
Våran hjärna inte heller den största och mest välutvecklade hjärnan bland djuren.

Analysera & Diskutera


Mina tankar och åsikter

Människan har utvecklats från apan, det är något alla vet idag.
Men varför har det inte utvecklats fler olika raser från andra högintelligenta djur?
Det beror antagligen på att dom inte har behovet att anpassa sig, men tänk t ex på delfinen som bor i havet med alla dessa utsläpp och all födobrist. Varför har inte den valt att anpassa sig?
Den skulle kunna avancera sig upp på land. Men är det mycket bättre där? Vi hugger ner regnskog, skövlar och bygger, så igentligen kanske det är vi som stoppar djurens anpassning?

Det finns även ett experiment jag skulle vilja utföra, vad skulle hända om vi släppte ut många individer av en art på olika ställen på jorden?
Hur mycket skulle den förändras?
Skulle den förändras så mycket att den bildade nya arter?
Min hypotes är att den antagligen skulle förändras, eftersom den måsta anpassa sig efter ett nytt klimat och den födan som finns där. Det skulle sluta med ett antal olika arter. Men det finns ju redan ett djur som har spridit sig över hela jorden.
Vilken? Jo människan, men de största skillnader der finns mellan människorna år hudfärg, ögonfärg och kroppsbyggnad, från små människor i Asien till Långa människor i Europa & USA.
Men vi är fortfarande bara en art, varför?
För vi behöver inte anpassa oss lika mycket som djuren, om det är kallt köper vi kläder, om vi är hungriga köper vi mat.
Sen finns det även olika människogrupper som tex pygméerna som specialiseras sig efter regnskogen och eskimåer som är korta och robusta för att hålla värmen inne i det kalla klimatet.
Vi har passerat det naturliga urvalet och därmed tror jag inte människan kommer vidareutvecklas i stort sett.

Efter jag hade fått svar på frågan ’’varför har män bröstvårtor?’’
Så tänkte jag lite mer på det och om nu alla har utvecklats för att bli tjejer, så borde kvinnorna inte ha levt i förtryck. Och Kristendomens synsätt skulle också ändras.
För alla utvecklas till tjejer först så varför var Adam först på jorden, och varför skapade då gud kvinnan från hans revben?
Det är helt ologiskt, men när sen blev kyrkan logisk?
Dom var även i mot tanken av att människan härstammar från apan, varför? Jo för att människan sades vara en avbild av gud, men om då människan kommer från aporna innebär det då att gud också gör det?
Anledningen till att jag drog in religion var för att den och vetenskap har alltid konkurrerat och haft olika syner på livet. Kyrkan har garanterat dödat och hånat ett antal vetenskaps män i sitt förflutna. Så mycket att även Charles Darwins släktingar ville ta avstånd från han på hans dödsbädd.
Om nu kyrkan inte hade varit så kritisk och vetenskapsmännen fick fritt fram skulle vi ha kommit längre i vetenskapen då?
En annan tanke är att om alla i grund och botten har utvecklats från tjejer, varför är det så att killarna är starkare, När deras kropp härstammar från tjejernas?
Min hypotes är att det kanske finn vissa hormoner eller andra saker som finns i y-kromosomen som aktiveras senare i livet.

Sen så finns det t ex filmer som ”Apornas Planet” Och där är våran situation omvänd, Aporna är dom som styr och människorna lever i det vilda.
Om apornas hjärnor skulle vidareutvecklas skulle då en liknandeframtid var möjlig?
◊Sen om vattenapeteorin skulle vara sann så kanske det finns ett Atlantis med en massa urtidsmänniskor?
Det är något jag tvivlar på men tanken i sig är intressant, Men då skulle arkeologerna vara tvungna att bege sig under vattnet för att ha utgrävningar och undersökningar för att finna fossil efter människan.

Aporna utvecklades för att promiser gav sig upp i träden för det fanns stora delar föda där i form av frukt, så om det inte hade funnits frukt i träden, hade då inte apan utvecklats? Och om apan inte hade utvecklats så hade inte människa heller funnits. Så igentligen är det tack vare växterna att vi finns?

Källförtecknig & Källvärdering
Källor;
• Wikipedia
• Om människan
• Historien om människan

Internet
Wikipedia: är en stor Internet sida som finns på många olika språk. Den är även väldigt trovärdig. Och för att kontrollera innehåll så har jag sökt både på den engelska och den svenska sidan och jämfört fakta för att försäkra mig om att den
stämmer.( överrensstämmer även med annan fakta) (senast inne 5/11 – 08)

Böcker
Historien om människan: den är också trovärdig enligt mig för faktan överens stämmer med fakta från andra källor.
Den publicerades även av the Commonwealt Institute och den svenska upplagan är från etnografiska museet.
( gavs ut 1985, det var Commonwealt som publicerade den och skrev den.)
Om människan: Den är enligt mig trovärdig eftersom den är skriven av en läkare och en zoolog som även refererar till andra säkra faktaböcker.
I den här boken hittade ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Människan - Från då till nu

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-09-28]   Människan - Från då till nu
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58326 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×