Kambodja

1 röster
4537 visningar
uppladdat: 2009-10-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kambodja

är en liten monarki i Sydostasien. Det gränsar mot Thailand i väst, Laos i norr och Vietnam i öst. Väst om Mekong floden ligger Tonlé sap som är Sydöstasiens största sötvattens sjö.

Natur;

Landet består mest av låglänt skogsmark. Den är dock hotad av illegal avverkning.

Tillgångar;

Skogarna med dess trädvirke är deras viktigaste naturtillgång. Dom är tyvärr dåliga på att utnyttja det eftersom att huvuddelen av avverkningen sker illegalt och det sker utan återplantering. Brännveden är den viktigaste energikällan i Kambodja, all annan energi måste importeras. Det finns stora möjligheter till vattenkraft framförallt i bifloder till mekong. Jordbruk och fiske ger många arbetstillfällen man producerar framför allt ris men även majs, socker, potatis, tobak, bönor och bananer. Det finns mycket bördig oanvänd mark. Men pga stora problem med hanteringar av markägande, både bristfällig lagstiftning och korrumperad tillämpning av dom. Den viktigaste protein källan är fisk. Mest sötvattens fisk från Tonlé Sap.

Turism;

Turismen har vuxit i och med att landet stärkts i sin politik. Deras främsta turist attraktion är ruinerna från templet Angkorvat. I huvudstaden finns också museet Tuol Sleng, där har man dokumenterat Röda Khamernas folkmord. Den största delen besökare kommer från asiatiska länder men också från USA och Frankrike.

Klimat/ Miljö problem;

Klimatet är tropiskt med varmt väder och hög luftfuktighet då landet ligger precis norr om ekvatorn. Det är regnperiod juni-november & torr nordost monsun november-maj. Ibland blir monsunregnet för våldsamt och då kan Tonlé saps yta fördubblas.

Politisktsystem;

Kambodja är en konstitutionell monarki med flerpartisystem. Dem har regelbundna parlamentsval men ändå finns det demokratiska brister då CPP (Cambodian Peoples Party) har tillgång till säkerhetsstyrkorna och stora delar av förvaltningen. Eftersom det är monarki så har dom en kung. Kunga makten ärvs dock inte. Istället finns det ett "tronråd" som inom sju dagar efter kungens död ska ha utsett en ny kung. Rådet består av Politiska och religiösa ledare. Den verkställande makten utövas av regeringen och den lagstiftande av parlamentets två kammare, Nationalförsamlingen och senaten. Nationalförsamlingen har 123 ledamöter som bestäms i allmänna val vart femte år, senaten har bara 61 medlemmar. Alla utom fyra av dem väljs vart femte år av landets kommunfullmäktigeledamöter, dom andra fyra väljer kungen respektive nationalförsamlingen. Senaten ska granska lagar som nationalförsamlingen antagit, men senaten är begränsade, dem kan tillexempel inte stoppa lagförslag som nationalförsamlingen antagit. Kambodjanska folkpartiet (CPP) har i de tre senaste valen fått flest mandat i parlamentet.     

Sociala förhållanden;

Kambodja är ett av världens fattigaste länder, trots förbättringar var fortfarande ca 45 % av barnen undernärda i början på 2000- talet och mindre än en tredjedel hade tillgång till rent dricks vatten. Det offentliga sjukvårdssystemet funkar inte och mer än en tredjedel av varje familjs inkomster går till sjukvård. Kambodja har den största delen handikappade i världen, det beror mest på minskador. Kvinnorna utgör majoriteten av arbetskraften. Det är stor brist på utbildning fastän sex års skolgång är obligatoriskt. Det är få som fortsätter till högstadiet och ännu färre som fortsätter i gymnasiet. Kvalitén på utbildningen är väldigt låg.

Sammanfattning;

Dom kommer nog komma ur fattigdomen så småningom men det kan ta sin tid, alla minor måste på något sätt bort och sen måste men hitta en lösning på sjukvårds systemet. För att landet ska bli mer demokrati...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kambodja

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-10-26]   Kambodja
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58347 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×