Hinduismen + Vishnu

16 röster
27637 visningar
uppladdat: 2006-03-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hinduismen är, jämfört med många andra religioner, väldigt öppen i vad man vill ha för trosinriktning. Man bestämmer själv vilka skrifter och gudar man främst vill tro på. Därför finns det väldigt många inriktningar i religionen. Om man jämför hinduismen med t ex kristendomen hittar man mycket som skiljer dom åt, det är lätt att se i bl.a. gudaläran. I kristendomen har man bara en riktig gud, medan det i hinduismen finns ca 300 miljoner gudar. De tre viktigaste gudarna, Brahma, Shiva och Vishnu, jämförs ofta med treenigheten i kristendomen, så det finns kanske lite likheter på den sidan ändå.
Kristendomen har ju sina heliga skrifter samlade på ett enda ställe, i Bibeln, medan hinduismen har många olika böcker, t.ex. Vedaböckerna, Upanishaderna och Mahabharata. Hinduerna har också mycket striktare regler i samhället och hur man ska leva, något som inte alls finns till lika stor grad i kristendomen. Hinduismen är mer ett sätt att leva än en religion. Religionerna har också mycket olika syn på vad som händer efter döden. Hinduerna gör allt för att förbättra sin karma så att dom kan födas in i ett bättre kast eller uppnå Moksha, medan de kristna knappast tänker särskilt mycket på att vara god för att komma till himmelen, kanske bara de mest djupast troende.

Det som är bäst med hinduismen tycker jag är att man lite själv kan utforma vad man vill tro på. Det känns också som om det är en väldigt fridfull religion, där man inte vill skada någon levande varelse. Det kan i och för sig gå lite till överdrift ibland, men oftast är det bra. En av de sämre sakerna är kastsystemet. Som tur är är det avskaffat nu, men förut blev man föraktad ifall man var fattig, så att allt blev ännu värre än det redan var. Det tycker jag är helt fel, man kan ju inte döma en människa bara för att den är född i ett hem med lite pengar.

Jag har fördjupat mig lite i en av de 3 viktigaste gudarna i hinduismen; Vishnu, och skrivit några sidor om honom.

Vishnu

Vishnu är överguden, bevararen som uppehåller världen och ser till att allt sköter sig. Han är god och vill ha harmoni och gudomlig ordning i världen. Han balanserar gott och ont, samt alla andra motsatser. Ifall ondskan skulle ta överhand, så stiger han ner till jorden för att återställa balansen. Vishnu kontrollerar också människornas öde. Han är kärleksfull, mild, inåtvänd och andlig. Många säger att Vishnu inte är en av gudarna i hinduismen, utan att han är gud över allt och alla. På sanskrit (hinduernas heliga språk) heter Vishnu Visnus.

Först var Vishnu en solgud som inte hade någon stor plats i religionen, men med tiden har han blivit mer och mer framträdande. Idag är han den mest populäre och tillbedde guden bland hinduerna och har också flest tempel till sin ära. Anhängarna till Vishnu har precis som han själv ett U i pannan.

Man kan lätt känna igen Vishnu, han har ett speciellt utseende. Han avbildas alltid som blå och fyrarmad, och har en väldigt lyxig stil. Han använder, till skillnad från andra gudar, kungakrona och massor av smycken. I händerna har han en gyllene klubba, som står för hans kungliga makt, en snäcka, som används som trumpet, en lotusblomma, som är renhetens och skapelsens symbol, och en diskus. Ibland kan han också ha en båge och/eller ett svärd. Ofta finns det också med en stor vattenorm på bilden, den heter Shesha och skyddar Vishnu med sina 7 huvuden.

Vishnu har en fru som heter Lakshmi. Hon är lyckans och rikedomens gudinna, och modell för den idealiska hinduiska hustrun.
Vishnus riddjur och tjänare heter Garuda och avbildas som fågelmänniska eller rovfågel.

Enligt hinduismen kan gudarna anta en gestalt under dess livstid för att komma närmare människorna, alltså bli en avatar. Vishnu har 10 avatarer;

1. Matsya, en fisk som kom ner till jorden och varnade för syndafloden. Den första kungen, Manu, hittade den lilla fisken som bad kungen rädda honom eftersom ingen liten fisk kunde vara säker i havet. Fisken räddades och Manu tog hand om fisken tills den blivit stor, då släppte han ut den i havet igen. Matsya varnade kungen för att det skulle komma en syndaflod och sa att kungen skulle bygga en båt och fylla den med ett par av alla djurarter och med frön från alla trädsorter. Då kungen hade gjort det och syndafloden kommit, bogserade den då stora fisken båten i säkerhet.

2. Kurma, en sköldpadda som använde sin sköld till stöd för berget Mandara för att göra det möjligt att kärna Mjölkhavet och utvinna en odödlighetsdryck.

3. Varaha, en vildgalt som på sin bete lyfte upp jorden från uroceanen. Vishnu såg ett lotusblad sticka upp ur oceanen, så han antog galtform och dök för att se vart rötterna satt. Han fann jorden och lyfte upp den. En annan version på berättelsen hur jorden blev till, är att en demon kastat jorden i oceanen och att Vishnu gjorde så att den flöt upp och sedan delade upp den i 7 kontinenter.

4. Narasimha, en lejonmänniska som dödade en demon med sina klor och därigenom kunde rädda demonens fromme son.

5. Vamana, en dvärg som med list återtog jorden från en snål demon som var kung, genom att slå vad om att han kunde gå genom kosmos på 3 steg. Demonen antog vadet, och då förvandlade sig Vamana till Vishnu igen så han lätt kunde ta de 3 stegen.

6. Parasurama (Rama med yxan), som befriade brahamerna från förtryck. Han slog ihjäl alla motståndarnas krigare 21 gånger.

7. Rama eller Ramachandra, människa som är huvudperson i den heliga skriften Ramayana. Han lever som kungason på jorden, men förlorar sin arvsrätt och rymmer från landet med sin fru Sita, (Vishnus fru Lakshmis avatar), som blir bortrövad av en demon. Rama tar hjälp av en apgud, lyckas vinna tillbaka Sita och blir också kung igen.

8. Krishna, antagligen den mest kände avataren, en mäktig krigare som sägs ha levat för flera tusen år sedan. Han var en riktig indisk idealman; modig, trofast, kärleksfull, omtänksam och stark. Hans fru, Radha, var också hon som idealet i Indien; fager, glad, självständig, uthållig och plikttrogen. I Indien finns det idag massor av kärlekssånger om det idealiska paret. Det sägs att många profetior om övernaturliga saker spåddes i Krishnas barndom. I sin ungdom förvisas Krishna från sitt land, men återkommer senare som hjälte efter att ha besegrat onda demoner. När han blir äldre är han väldigt vis, förståndig och filosofisk. Krishna charmade också väldigt många kvinnor på sin tid, de flesta blev förälskade i honom. Krishna utförde många hjältedåd, bragder och kärleksstrapatser. Han har många miljoner anhängare och är idag en stor och viktig gud. Först var han herdarnas gud, men nu är han mycket större. Vissa menar att han är den störste guden av alla, eller till och med den ende. Det finns en speciell inriktning som kallas Hare Krishna, som egentligen inte ingår i hinduismen. Medlemmarna tjänar Krishna och tror att han är den enda guden. De tillber honom hela tiden med den upprepade meningen ”Hare Krishna”. En viktig ritual i rörelsen är prasada, där man offrar all mat till Krishna innan man äter den. Det är väldigt stränga regler, man får tex. inte äta kött, fisk, ägg, lökväxter eller svamp. Rörelsen är störst i Indien, men finns också i andra länder.

9. Buddha, han är nog med f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hinduismen + Vishnu

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-20

    Väldigt bra och i vissa fall a

  • Inactive member 2011-01-17

    nej

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-13]   Hinduismen + Vishnu
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5836 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×