The Siege of Sarajevo

1762 visningar
uppladdat: 2009-11-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

The Siege of Sarajevo

Längst i modern historia

Alla liv,dem försunna&soldaterna

Friheten som var så nära

De hände så fort

Varförjust denna dag

Stoltheten kunde de inte ta

Mangav aldrig upp

Med lite hjälp och bra sammarbete

Kämpade och tog sig tillbaka

Belägringen av Sarajevo

Samman fattning

Efter första världkriget bildades ett land med ett fler tal olika nationaliteter, landet Jugoslavien.

Genom politisk ditatur och lite själv bestämmande kunde Tito hålla ner de etniska motsättningarna. Allt såg bra ut och det gick enligt planerna men under ytan växte missnöjet hos folket.

En tid senare då diktaturen föll och omställningarna till marknadsekonomi och demokratisering gjorde Jugoslaviens sönderfall allt större och större.Regionala politiker som Slobodan M i Serbien och Franjo T i kroatien utnyttjade och ville stärka sina maktställningar så de bröt ut strider när de såg hur ladets situation var.

Serber,kroater och muslimer hade bott sedan lång tid tillbaka på varandra, oftast i samma byar. Sammvaron övergick under inbördeskriget till bitterfiendeskap. Bosnienserbiska krigare var skyldiga till grymma övergrepp,massmord och massvåldtäkter. Målet med detta var att kontrollera så stora områden som möjligt, detta är ju förfärligt försåtr inte hur man en kan tänka såhär detta finns ett ord för och det är etnisk rensning!

Striderna upp hörd inte förrän Nato grep in.

Start

5 april 1992 var inte vilket år som helst,de var en alldels speciell dag som skulle skrivas in i historieböckerna. Det var dagen som Bosnien och Hercegovina förklarades själv ständigt,många såg friheten närma sig men de anade nog inte vad som skulle komma här näst. De förklarades självständiga samtidigt utbröt strider i landet.

Folket sökte skydd för att undan komma krypskyttar och granatattacker. De intensiva gatorna som det var massor av folk som satt på cafer och resturanger hade nu matbrist och framförallt brist på vatten.En riktigt dramatisk övergång tycker jag.

Mellan mitten av 1992 och mitten av 1993 var tiden då de största händelserna utspela sig,bla grymheterna som pågick under de hårda striderna. Serbiska styrkor utanför staden skalade oavbrutet på regeringens försvar. Inne i staden, kontrollerade serberna flesta stora militära positioner och leverans av vapen. Krypskytar utplacerades ut inne i staden, då var det många skyltar som sade "Pazite, Snajper!"="Akta dig, krypskyttar!".Skyltarna blev allt vanligare.

Serbiska offensiver belv uppdelade på vissa stadsdelar de skulle ta över, ett av de stora målen var novo Sarajevo.

Den Jugoslaviska politiken vart nästan intill katastrof,alla bosnien serber var emot att Bosnien-Hercegovina skulle lämna  federationen Jugoslavien och motsatte sig en folkomröstning om självständighet. Bosnienserberna övergav då parlamentet i Sarajevo och bildade en bosnienserbisk representativförsamling den 24 oktober 1991. Detta gick inte framåt så bra för självständigheten eftersom bosienserberna inte ville gå med.

Bosnien-Hercegovina höll en folkomröstning om de skulle bli självständigt eller inte,dock bojkottade alla bosnien serber detta. Med majoritet utseddes de till självständiga 5 maj 1992.

En liten tid gick och spänningar uppstod med tiden ,militär öppnade eld mot Sarajevo.  

Det hela var ungefär att den Jugoslaviska armen som dominerades av serber hade börjat ta över Sarajevo och försökte ta sig in i stadens centrum. Målet med att nu komma in i centrum var att störta den legitima regeringen och där efter göra en statskupp, med statskuppen skulle man tvinga Bosninen-hercegovina till kapitulation(kapitulation-ge upp utan några vilkor).Detta gjorde dem nog för att senare kanske andra länder också ville dra sig ur på samma stt som Bosnien-Hercegovina.

För att kunna motverka belägringen öppnade man Sarajevos flygplats så FN kunde komma in och hjälp de, detta var slutet av juni 1992. FN hjälpte dem mycket utan dem hade det någ inte gått så bra.

Den Bosniska regeringsstyrkornas beväpnad var mycket dåligt jämnfört med motståndarna. Genom den svarta marknaden i landet lyckades de få in ett antal bättre vapen.

I mitten kring 1993 var Sarajevos tunnel klar. Detta var mycket viktigt för staden. Detta bidrog till att leveransen av vapen till stadens försvarare gick mycket snabbare. Detta tror jag var en stor lättnad, så de kunde få sina vapen. Detta är nog något som räddade staden tror jag. Många jag känner från bosnien säger det att de hade nog blivit något helt annat om den tunneln inte varit klar.

April 1995 var de runt 5 tankar och 20 artilleripjäser kvar i stadens försvar.

Efter allt krig på gator& torg,alla regerings styrkor och Jugoslavien med sina bombningar som pågick under hela belägringen hela 1417 dagar.

Skador

Förlusterna var stora,rapporter angav i genomsnitt cirka 329 skal(attacker)per dag under belägringen, med högst 3.777 den 22 juli, 1993. I september 1993 ingick rapporterar att nästan samtliga byggnader i Sarajevo hade utsatts för någon form av skada, och 35.000 förstördes helt. Förstörda sjukhus och medicinska komplex, media och central kommunikation, industrier, regeringsbyggnader, militär- och FN-anläggningar. Beskjutningen tog en tung belastning på liv i staden. Massmord på civila, främst genom granatattacker gjorde löpsedlarna i väst. Den 1 juni 1993 omkom 15 människor och 80 skadades i en attack på en fotbollsmatch. Den 12 juli samma år dödades 12 personer medan man väntar i kö för vatten.

Den största enskilda förlusten av liv var den första Markale marknadsplats massakern den 5 februari 1994, med 68 dödade civila och sårade 200. 
Som svar på Markale massakern utfärdade FN ett ultimatum och en varnarde de serbiska styrkorna att dra tillbaka sina tunga vapen utanför en viss linje eller så attackerar FN med sina flygvapen.

Seberna tvekade inte direkt de lyssnade och gjorde som FN sa, vilket resulterade i en drastisk minskning av skalning. Detta markerade början på slutet av belägringen.

Jugoslaviens bombningar i Sarajevo varade i hela 1417 dagar detta leder till att belägringen av Sarajevo är den längste sedan belägringen av Leningrand från andra världskriget.

Daytonavtalet

Krigets slut kom genom fredsavtalet som förhandllats i Dayton,USA under november 1995.

14 december 1995 i Paris underteckades den.Avtalet innehåller bla militära frågor, upprättande av en  NATO-ledd fredsstyrka,gränsdragningar mellan Bosninen och Hercegovina,flyktingarnas har rätt till att återvända,förbud mot försök av separation av landets territorium, nya grundlagar m.m. 

Slut!

Slobodan Miloševic,Alija Izetbegovic

ochFranjo Tudman skriver alla under.

Till höger sitter Carl Bildt,

han var eu:skonfliktledare.

Följder

"Om det fortsätter så här,finns det ingen framtid för någon,säger Sadija Nezir.Många är arbetslösa." -Ur GP

Idag 14 år efter kriget  lever c:a 18% under fattigdommsgränsen,30% strax över med några marginaler.

Ett exempel på hur det kan vara är: en familj på 3 lever i ett "hus" med 2 rumm och ett kök ungefär 13 kvadrat sammanlagt. Detta är ju sjukt om jag får utrycka mig såhär ska man inte bo särskilt inte i europa, jag tycker jag bor litet med min familj vi är 6 pers och bor på 72 kvadrat.Man ska vara glad för det man har!

Elma Jasika 22-åring psykolog som är en av många andra som hoppas på Eu-medlemskap.Detta skulle nog defenitivt minska arbetslösheten. Och jag tror att det hade blivit så att andra eu länder hade kunnat hjälpa dem. Jag tror att detta leder till att många kanske drar utomlands särskilt unga när de inte finner jobb i landet.

Det är få serber som återvännt det var 150 000 serber förekriget landet nu höggst 18 000. Får en känsla av att unga inte vill gå dit de känner att de är inte "välkomna" bara en känsla ,men många gamla gick nog tillbaks men tiden går och man dör så inom en snar framtid tror jag att det inte kommer finnas kvar några serber. 

Ett regerings byte tror jag skulle göra stor skillnad.Jag vet inte mycket om deras regering men de ser ine ut och ha lyckats särkilt väl. Har läst att många tycker att regeringen inte bryr sig om arbetslösheten de säger en hel del.

Åsikter&tankar

Man får en känsla av att vissa situationer i kriget händer det saker som kommit i rätt tid punkt,hade det kommit lite senare hade det vart nästan kört.Jag tänker på det med tunnel när de blev klart fick de vapen och kunde göra bättre motstånd.

Hade den resterande världen reagerat tidigare hade kriget troligen inte urartat på samma sätt. För att kunna lösa motsättningar krävs att man ser dem blossa upp i tid och vidtar åtgärder omedelbart. Då slipper många konflikter sluta i krig.

När det gäller vilken lösning som var bäst för samtliga parter, finns det både för- och nackdelar med de flesta. Det går givetvis inte att göra alla nöjda. Men det löste sig till sisst.Och Det blev rätt uppdelat, men en sak är säker det var inte värt ett enda liv de kunde ha löste utan krig.

Jag tror inte de  folkgrupperna som krigat mot varann gillar varanndra de har nog fortfarande ett litet hat,särskilt bosnien-Hercegovina folket dem fick lida en hel del. Men de unga kanske inte tänker på saken lika mycket som gamla som vart med i kriget o berörts av det. Det finns väll en hel del som berättar för sina barn om var som hänt vad de andra gjort mot dom och att man kanske inte ska vara vänner med "motståndarna".Tiden går man måste liksom lägga det bakom sig någon gån. Men hatet försviner nog aldrig helt.

Jag valde att skriva om detta för det är så nära baltisk historia jag kan komma. Jag visste absolut ingenting om att de ens vart krig ,skyller detta lite på omvärlden att man kan glömma sådana här händelser så fort.Så jag är mycket glad att man kan detta,dessutom valde jag detta för de att många kompisar är därifrån och man kan fråga dom o kolla om de kan,tror de kan.:)

Belägringen av Sarajevo

Jugoslavi

Jugoslavien och senar

Republika Srpska

Stanistav Galic

Ratko Mladic

30,000

Stridande

Ledare

Styrka

Bosninen och Hercegovina

Nato (1995)

Jovan Divjak

Seferhalilovic

40,000

Platser:

                Sarajevo,Bosnia och Hercegovina

Civil  :<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The Siege of Sarajevo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-05]   The Siege of Sarajevo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58363 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×