Mansfield Park

4295 visningar
uppladdat: 2006-03-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mansfield Park
Jag har läst boken Mansfield Park som är skriven av Jane Austen. Jag tror att boken, när den kom ansågs vara en ungdomsbok eller i alla fall rikta sig till kvinnor. Idag är den en bit litteraturhistoria. Just för att Jane skildrar sin samtid kan man genom att läsa boken få en inblick i hennes tids samhälle och värderingar.
Boken handlar om Fanny som vid nio års ålder får flytta från sitt fattiga hem till sin rika moster, Mrs Bertram, och hennes familj på Mansfield Park. Alldeles i närheten bor också hennes andra moster, Mrs Norris, som ständigt påpekar för Fanny hur enormt tacksam hon ska vara för allt hennes släktingar gör för henne. Fanny får vet att hon minsann inte ska tro att hon kan jämställas med sina kusiner, två flickor och två äldre pojkar, nej hon ska hela tiden vara medveten om sin lägre ställning. Hennes dagar består mestadels av att hålla den bekväma Mrs Bertram sällskap. Vi får följa Fannys liv i nästan tio år och mycket hinner hända henne och hennes kusiner. Nya karaktärer dyker upp i deras umgängeskrets och flera omfattande intriger får till sist sina konsekvenser.
Miljöbeskrivningarna i denna bok är sällsynta och används mest när t ex en av karaktärernas humör eller en konversation är beroende av miljön.
”Egentligen var det mars; men med den milda luften, den friska lätta vinden och klara solen som emellanåt skymdes av moln för en minut, var det en aprildag; och allt var så vackert under inflytandet av en sådan himmel, effekten av skuggorna som jagade varandra på fartygen vid Spithead och ön där utanför, med de ständiga färgskiftningarna över havet, som nu när det var högvatten dansade av glädje och slog emot fästningsvallen med ett så fint ljud, allt detta samverkade på ett behagligt sätt att Fanny småningom nästa slutade bry sig om de omständigheter under vilka hon upplevde dem.”
Det är just så här långa och krångliga alla beskrivningar är i boken. Det gör att man som läsare tappar koncentrationen och intresset mitt i stycket och måste anstränga sig för att orka läsa meningen till slut och då förstå innebörden av den. Det gamla språket bidrar också till bokens svårlästhet. Det är svårt att verkligen ryckas med när man måste anstränga sig för att hålla koncentrationen uppe. Även karaktärerna uttalar sig med samma språkliga förfining och håller ibland riktiga tal. Det gör att dialogerna mister sitt liv och helt enkelt blir torra. Jag antar att det är det här som visar skillnaden mellan dåtidens och nutidens läsare och författare. Eftersom det var så man talade då var det också så författarna skrev och det läsarna förväntade sig. Sen dess har ett antal språkliga reformer skett och språket är inte mer detsamma vilket gör att man som läsare är allt för ovan vid det för att kunna få ut det mesta möjliga av boken.
Angående karaktärerna anser jag att de flesta är alldeles för överdrivna och eftersom jag inte håller med författaren om vad som är ”passande” och vad som är goda egenskaper har jag svårt att identifiera mig med någon av karaktärerna i boken. Ett exempel är att jag inte förstår Fannys upprördhet gällande att hennes kusiner vill spela teater. Troligtvis beror det på att samhällets grundvärderingar har ändrats markant sen dess att boken skrevs. Människor har helt enkelt en annan uppfattning om saker och ting idag.
Jag har genom att läsa boken fått en inblick i dåtidens samhälle. De frågor som boken ta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mansfield Park

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-13]   Mansfield Park
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5837 [2024-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×