Konflikter mellan palestina och israel

2 röster
6504 visningar
uppladdat: 2009-11-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Olika freds processer

Färdplanen för fred

Europeiska unionen och Sverige står bakom den Färdplan för fred som har utarbetats av Kvartetten och accepterats av parterna. Färdplanens slutmål är en framförhandlad tvåstatslösning med en oberoende, livskraftig och demokratisk palestinsk stat som existerar sida vid sida, i fred och säkerhet, med Israel. Färdplanens mål ska uppnås genom att parterna parallellt vidtar en serie åtgärder. Israel måste exempelvis upphöra med all bosättningsaktivitet och dra sig tillbaka från palestinska områden. Palestinierna måste bland annat verka för ett slut på terroristdåden och fortsätta det interna reformarbetet.

Färdplanens ursprungliga tidsram löpte ut 2005 men planens vision om en tvåstatslösning är fortsatt EU:s och Kvartettens politiska målsättning. Vid konferensen i Annapolis bekräftade parterna att de omedelbart ska genomföra sina åtaganden enligt Färdplanen.

Regeringen.se

Fredsprocessen inleds

På den israeliska sidan orsakade intifadan en växande opinion för en uppgörelse med palestinierna. Fler kontakter slöts mellan israeler och palestinier på alla nivåer. PLOs förhandlingsvilja ökade efter kriget vid Persiska viken 1990-1991 då palestinierna gick miste om ekonomiska bidrag från staterna kring Persiska viken som straff för att PLO stött Irak under konflikten. Efter kriget lyckades USA efter stora ansträngningar samla Egypten, Jordanien, Syrien, Libanon, Israel och palestinierna till förhandlingar i den så kallade Madridprocessen. Samtalen mellan palestinier och israeler i Madrid körde dock snart fast. När Arbetarpartiet tog över makten från högerblocket Likud 1992 ökade ansträngningarna att åstadkomma ett fredsavtal. Den nya regeringen satte stopp för byggande av nya bosättningar med undantag för i östra Jerusalem. Premiärminister Yitzhak Rabin och utrikesminister Shimon Peres inledde hemliga förhandlingar med palestinska representanter i Oslo.  

Likud bromsar fredsprocessen

Israels nya högerregering hade en mer hårdför inställning till palestinierna och fredsprocessen gick i stå. Den nye premiärministern Benyamin Netanyahu vägrade att träffa Arafat och bosättarna fick utökat stöd, vilket utlöste nya oroligheter på Västbanken och Gazaremsan. Ett avtal som reglerade förhållandet mellan bosättarna och palestinier i staden Hebron på Västbanken kunde dock slutas 1997. Hösten 1998 kom palestinier och israeler i Wye River-avtalet också överens om ytterligare israeliska tillbakadraganden från Västbanken. Reträtten drog dock ut på tiden.

Jerkasmarknad.com

Historia

För ca 4000 år sedan påstods Mose få de två stentavlorna på berget Sinai. Gud gav då landet Israel åt judarna, sitt eget folk.
För 3500 år sedan blev judarna utdrivna av romare, och Israel blev en del det Romerska imperiet, som stod sig i ungefär 650 år.
År 750 e.Kr. erövrade muslimska araber Israel, och gjorde det till en ny stat, Palestina.
Under andra världskriget rådde total förföljelse av judarna. Totalt så mördades ca 6 miljoner människor. Som "kompensation" för detta så återupprättade FN och västvärlden (Väst Europa och USA), staten Israel, som nu enbart skulle tillhöra det judiska folket.
Den 14 maj, 1948 återupprättades Israel, där dåvarande Palestina låg.
När FN bestämt detta tog israelerna sitt land i besittning, och drev bort palestinierna från de judiska områdena.
Bland de palestinska flyktingarna uppstod gerillagrupper, som bl.a.
gjorde attacker mot israeliska områden. 1956 la de beslag på Suezkanalen, men hjälp av ledaren Nasser.
Längre fram i tiden bildades PLO (Palestinas befrielseorganisation) med ledaren Yassir Arafat. Denna organisation bestod av alla tidigare gerillagrupper, som nu slagit sig samman. Organisationen är även verksam än idag.
Vid ungefär samma tid så började arabstaterna runt om kring Israel att bli att mer hotfulla, de ville "sudda ut Israel från kartan".
Men Israelerna slog till först, och efter ett 6 dagar långt krig, 1967 så hade Israel tagit över hela Sinai halvön och de delar som fanns kvar av det forna Palestina.
Sedan 6 dagars kriget har ytterligare två krig utkämpas i dessa områden, utan större förändringar, varken till det bättre eller sämre.
Efter oktoberkriget, 1973 så uppstod vapenstillestånd, men aldrig någon riktig fred, eftersom PLO och arabstaterna inte ville erkänna Israels rätt att finnas till. Mimersbrunn.se

I judarnas heliga skrift ges landet Kanan (Palestina) till det judiska folket. Det känns som om det alltid har varit konflikter om Palestina. Fast det var först när korstågen började som konflikten fick en sådan religiös kraft. Judarna ser Jerusalem som Guds stad, muslimerna ser Jerusalem som sin tredje heligaste stad. Också för de kristna är Jerusalem viktig då en man vid namn Jesus sägs ha dött där. Dessutom är det vattenbrist i regionen, och kontrollen över floden Jordan är viktig. Området kring Israel har varit flera erövrares rike, och efter Första världskriget då det Osmanska riket fallit samman blev Palestina på uppdrag från NF ett brittiskt mandat som skulle skapa ett judiskt national hem på platsen. Innan och under andra världskriget ökade invandringen av judar, som flydde undan nazismen och judeförföljelser i hela Europa till Palestina, vilket inte var omtyckt av de palestinier som bodde i området, och visade detta genom våldsamt motstånd mot de anländande judarna. 1937 tillsattes den så kallade Peelkommissionen av dem brittiska regeringen. Man föreslog att Palestina skulle delas i en judisk och en arabisk stat, och Jerusalem med närliggande områden skulle fortsätta rådas under brittiskt styre. Judarna accepterade motvilligt, dock inte araberna, och våldet fortsatte. Britterna försökte då med en annan taktik; man stoppade invandringen av judar (och skickade oftast tillbaka dem till det antisionistiska Europa, även till Nazityskland), men människor kom in i landet illegalt. 1947 hade Storbritannien fått nog av att försöka lösa en tills synes olöslig konflikt och man bollade helt enkelt över problemet till FN och övergav sedan landet. I generalförsamlingen röstade en majoritet (2/3-delar) för ett godkände av förslaget att Palestina skulle delas, trots protester från araberna, i en Judisk och en Palestinsk stat. Den 14 maj 1948 utropades den judiska staten Israel. Nästan direkt efteråt förklarade arab staterna krig. Israel vann, och fördrev de Palestinier som bodde på platsen innan och arab staterna från Marocko till Irak drev ut judar. Judarna togs om hand inne i Israel, medan palestinierna fick bo i flyktingförläggningar i grannländerna.
Palestinierna vägrade acceptera Israels existens, och nu startade ett krig utan vapen. Arabstaterna försökte lamslå Israel genom bojkotter och blockader, och under nästan 30 år fortsatte denna ständiga fientlighet mot Israel.

Vet ej vilken hemsida!

Arbetet handlar framförallt om hur konflikten uppstod mellan Israel och Palestina. Sympatin för en judisk stat ökar när man 1945 fick reda på att 6 miljoner judar utrotats av nazister. Israel utropas som en stat den 14 maj 1948 och en femtioårig dröm infrias, men man räknade bort de gamla invånarna. Palestinierna vägrade att ge bort sin mark åt judarna, men judarna hävdar att marken har tillhört de sedan urminnes tider. Detta är ett problem som fortfarande efter femtio år inte kunnat lösas, man har misslyckats med flera fredsavtal och vapenvilor.
Palestina kan inte sätta emot Israel militärt. Det fattiga palestinska folket får nöja sig med stenkastningar, mindre bombattentat och billigare skjutvapen mot de väl utrustade och organiserade Israel som har ett av världens starkaste försvar. De  senaste 7-8 åren har palestinska självmordsbombare härjat.

1948 bildade FN ett nytt land i mellanöstern nu kallas den israel. Före år 1948 existerade inte  israel som en självstat.

Mimersbrunn.se

Både palestinierna och israelerna är folk med ursprung i mellanöstern, och centralt i det som idag kallas Mellanöstern- konflikten står frågan om det är palestinier eller judar som historiskt sett har mest rätt till området. Judarna drevs ut runt år 70 efter Kristus, och spreds då över hela Europa och Mellanöstern. Under många år nekades de tillgång till området, medan de i sina nya länder ofta utsattes för förföljelse och övergrepp. Till följd av bland annat inkvisitionen i södra Europa, valde många judar på 1500- och 1600- talet att bosätta sig i Palestina igen. Man räknar med att den totala befolkningen i Palestina då var på 200 000, medan den judiska befolkningen utgjorde ungefär 15 000.

Den organiserade judiska invandringen till Palestina startade 1882. Detta skedde som följd av sionismens framväxt i Europa. Sionismen var en politisk rörelse som arbetade för att judarna skulle bli ett folk i ett eget land, och som önskade en judisk stat i Mellanöstern. Sioniströrelsen fick sitt diplomatiska genombrått 1917 med den såkallade Balfour- förklaringen. Detta var en förklaring där den brittiska regeringen lovade att arbeta för upprättelsen av en judisk stat i Palestina. Efter första världskriget upplöstes det Osmanska riket, som Palestina var en del av. Palestina lades under engelskt mandat, något som satte fart på den judiska invandringen. Palestinierna gillade inte utvecklingen, och detta ledde till ständiga sammandrabbningar mellan den judiska minoriteten, den arabiska majoriteten och den brittiska mandatadministrationen. Judeförföljelsen i Tyskland efter 1933 ledde till att invandringen ökade ytterligare, något som gjorde att arabiska ledare 1935 ställde krav på att den judiska immigrationen måste stoppas. Judarna nekades efter det utresa från Europa, och många blev av den anledningen offer för nazisternas förintelseläger. Men en del klarade också att fly och många kom till Palestina. 1940 utgjorde judarna ungefär en tredjedel av Palestinas samlade befolkningstal på 1 530 000.

Den judiska invandringen fortsatte också efter andra världskriget, och Europas dåliga samvete gjorde att upprättelsen av en israelisk stat hade större stöd än tidigare. Samtidigt tog extrema judiska grupper, bland annat Irgun, till vapen, och gick till angrepp mot både britter och Palestina-araber. Detta fick arabiska styrkor av frivilliga från många länder att blanda sig i konflikten på palestinsk sida. Den svåra situationen fick brittiska myndigheter att dra sig ur som mandatmakt i maj 1948, och överlåta Palestina- problemet till FN. FN kom med ett förslag om att Palestina skulle delas i två, där judarna tilldelades 54% av marken, medan palestinierna fick 46%. Detta accepterades av judarna, medan palestinierna, som utgjorde 70% av befolkningen, inte ville att det skulle etableras en judisk stat på det de menade var sin mark. Innan FN hann behandla saken färdigt, proklamerade dock den sionistiska ledningen i Palestina 1948 staten Israel upprättad.

Den arabiska världen såg FNs förslag och det internationella samfundets stöd till upprättandet av en judisk stat som ett svek mot palestinierna. Flera länder hade hotat med att gå till krig om detta skulle hända, och Egypten, Irak, Jordanien, Libanon och Syrien gjorde allvar av hotet. Israel blev därför efter upprättelsen omedelbart utkastat i ett tvåårigt krig de gick segrande från. Då kriget slutade i januari 1949, satt Israel med ett landområde som var 21 % större än vad FNs delningsplan hade föreslagit. Egypten tog Gaza, och Jordanien ockuperade den så kallade Västbanken. Palestinierna blev ännu en gång sittandes utan egen stat, och Palestina upphörde att existera. 700 000 palestinier hade flytt från områden som nu var ockuperade av Israel. De sökte tillflykt i flyktingläger i Gaza och på Västbanken, och i grannländerna Jordanien, Syrien och Libanon. I det så kallade sexdagarskriget 1967 tog Israel Gazaremsan och Sinai- öknen från Egypten, Västbanken med Öst- Jerusalem från Jordanien och delar av Golanhöjderna från Syrien. Efter sexdagarskriget ockuperade Israel därmed hela Palestina, med resultatet att ungefär en miljon palestinier som var bosatta på Västbanken och i Gaza föll under israeliskt styre.

Globalis.se

Jerusalems status

Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad av israeler och palestinier. Israel annekterade stadens västra del 1949 och tog kontroll över östra Jerusalem under sexdagarskriget 1967. Israels ståndpunkt är att Jerusalem är Israels odelbara huvudstad, medan palestinierna anser att östra Jerusalem ska vara huvudstaden i en framtida palestinsk stat.

Europeiska unionen och Sverige anser att förhandlingarna om Jerusalems status måste ta sin utgångspunkt i FN:s delningsplan och tanken att Jerusalem ska delas av israeler och palestinier. Eventuella förändringar i Jerusalems status måste överenskommas i direkta förhandlingar mellan parterna.

Regeringen.se

Vilka Följder Har Konflikten Fått:

Israel har vunnit några krig och då utvidgat sitt territorium. Man kontrollerar nu de viktiga Golanhöjderna och således floden Jordan. Vattenbrist är en av orsakerna till konflikten. Dessutom kontrollerar man nu också Gazaremsan och Västbanken. Västbanken har förhållandevis mycket grundvatten. Israel har också blivit en av många hatad stat, då väldigt många anser att deras behandling av palestinierna är fruktansvärd. Israel har också lidit förluster från krigen. Israels ekonomi har blivit något lidande av konflikten, då många, särskilt inom den politiska vänstern, väljer att bojkotta Israeliska varor. Däremot existerar den judiska staten igen, vilket den inte gjorde för 60år sedan. Palestinierna, som fortfarande är ett statslöst folk, har dock lidit störst förluster. Idag är dem beroende av att arbeta i Israel, och uppemot 70 % av Gazas befolkning är arbetslös. Nu när Israel håller på att bygga en mur och stänger gränsposteringar kan man nog inte räkna med förbättringar. Många palestinier har fördrivits eller flytt från sina hem och hamnat i flyktingförläggningar, och många bor där än

Flyktingfrågan

Kriget som följde på staten Israels bildande 1948 resulterade i att hundratusentals palestinier flydde eller tvingades bort från sina hem. Efter kriget antogs en FN-resolution som erkände palestiniernas rätt till återvändande, men israelisk lag tillåter inte detta. De palestinska flyktingarna lever nu framför allt i Jordanien, Libanon och Syrien samt på Västbanken och i Gaza. Över 4,3 miljoner palestinier finns registrerade hos FN:s flyktingorgan UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East).Medan den palestinska sidan betonar rätten till återvändande anser Israel att en omfattande inflyttning av palestinier skulle utgöra ett hot mot Israel som judisk stat.

Regeringen.se

Konflikter & Typ

Den här konflikten är komplicerad och flera olika orsaker ligger bakom den.
Det är en religiös konflikt då judarna menar att Gud har gett dem landet, för araberna är Jerusalem helig då koranen säger att Mohammed steg upp till himlen från den plats där klippmoskén nu ligger. Det är förövrigt där som det judiska Templet skall ha legat. Även en del kristna grupper skulle n...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konflikter mellan palestina och israel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-01-21

    Mycket vinklat och osann information

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-18]   Konflikter mellan palestina och israel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58383 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×