Virus

1 röster
7370 visningar
uppladdat: 2009-11-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Virus

Virus är den mista mikroorganism som räknas som död eller levande. Utanför sin värdcell är det en livlös mikroorganism men inuti sin värdcell är den fullt aktiv o skapar fler viruspartiklar. Virus kan infektera alla levandeceller i alla organismer.

Det flesta virus är mellan 20-300 nm i diametern och har DNA eller RNA i sitt genetiska material som kallas nukleinsyra. Nukleinsyran är skyddad av ett kapsidhölje. Höljet kan vara i form av ikosaeder som till exempel polioviruset eller helixformig.

Virus kan inte föröka sig själv utan en cell för att den saknar organeller och kan inte ämnesomsätta sig själv. När virus infekterar en cell, kontrollerar den cellens ämnesomsättning och utnyttjar den för sitt eget behov för att skapa nya viruspartiklar. Partiklarna består dels av virus arvsmassa och dels av ett skyddande struktur som hjälper till att det nya viruset kan utan några skador förflytta sig till en ny cell och skapa nya viruspartiklar.

Eftersom ett virus inte kan få näring när den är fritt måste den infektera en cell för att kunna ta upp näring genom cellens ämnesomsättningsmekanism. Virus har varken fotosyntes, för att det saknar organeller, men eftersom den bor i en cell och styr cellen har det cellandning.

Exempel på två växtvirus sjukdomar är:

Tomato Spotted wild tospovirus (TSWV). Viruset brukar angripa grönsaker men främst tomater. Symptomen varierar på grund av vilken grönsak den angriper. Till exempel på tomaterna är symptomen brunfärgade och hopkrullade blad samt nekrosfläckar medan på paprikor man kan se symptomen gulfärgning och växterna blir tvinvuxna.

Mosaikviruset. Symptomen för det här viruset är bukliga, smala eller deformerade blad men också ljusa nerver i bladet och ringfläckat.

Exempel på två djurvirus sjukdomar är:

Röda hund. Röda hund sjukdomens symptom är snuva och svullna lymfkörtlar. Efter en tid förekommer små blekröda eller brunaktiga utslag som förekommer på hela kroppen. Senare kan ledbesvär och feber förekomma.

Röda hund saknar specifik behandling men det vanligaste medlet för att behandla sjukdomen är med Alvedon.

Gula febern. Symptomen för gula febern är feber, huvudvärk, ryggvärk och muskelvärk som första fas. Man kan återhämta sig och bli frisk efter första fasen annars börjar andra fasen som för med sig allt från första fasen plus stigande feber, levern påverkas av gulsot, magbesvär, kräkningar blandad med blod, blödningar inom mag- och tarmregionen, ett njurproblem kan uppstå som minskar eller stoppar urin produktionen helt.

Gula febern har inget botemedel och därför bör man vaccinera mot det. Symptomen kan man lindra genom vätskeersättning och blodtransfusion.

Virus räknas som organism som har eget liv dör att virus är en sort parasit. Den livnär, och fortplanterar sig genom att leva på cellen och genom att göra detta så förstör den cellen. 

Källförteckning

Internetkällor:

Länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gula_febern Datum: 07/12-08

Länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_hund Datum: 07/12-08

Länk: http://74.125.77.132/search?q=cac...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Virus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-23]   Virus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58401 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×