Hemprov – Nutidshistoria

3411 visningar
uppladdat: 2009-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hemprov - Nutidshistoria.

1. de två världskrigen hör ihop oerhört mycket, man kan säga att det var samma krig, bara att de hade ett uppehåll på tjugo år. Det var samma Europeiska stormakter som slogs och det var även USAs ingripande som fällde avgörandet båda gångerna, fast den andra gången så pågick det mer krig även runtom i världen. Under uppehållet rustade tyskland upp för hämnd, i slutet av 30 - talet hade de den starkaste och modernaste krigsmakten i hela Europa, det tänkte de utnyttja. De använde en helt ny teknik för krig, blixtkrig. Med bombflyg och stridsvagnar trängde de snabbt in i de olika länderna, de startade med att anfalla Polen och därmed provocera Tyskland och Storbritannien den första september, den tredje september förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland, efter det så var kriget igång på allvar, de två sidorna hette "de allierade" och "axelmakterna"
De allierade: Storbritannien, Frankrike och senare även USA.
Axelmakterna: Tyskland, Italien och Japan

Tyskland använde sig av sin geniala strategi "blixtkrig" och erövrade snabbt inte bara Polen utan även Danmark, Norge, Nederländerna, Belgien och Frankrike. Tyskarna använde Attackflygare för att "mjuka upp" fienden sedan är kör de in med sina stridsvagnar, t.o.m. Frankrike höll bara ut i en månad innan de kapitulerade. Men britterna vägrade ge upp, Tyskarna skickade våg efter våg av bombflygplan, de ville skrämma britterna och även skrämma dem till kapitulation, men de underskattade Storbritannien och anfallen fick motsatt effekt. Britterna blev rasande och skickade allt de hade för att stoppa Tyskland, unga pojkar snabbutbildades till piloter och skickades upp för att skjuta ner de tyska planen. Britterna hade en ny teknisk nyhet som var till stor hjälp, radar. Längs hela Englands sydkust byggdes det nya kedjor av spaningstationer, men Tyskland hade ännu ett trumfkort emot Storbritannien, ubåtarna. Britterna som är belägna på en ö var beroende av hjälptransporter till sjöss, de tyska ubåtarna sänkte hela tiden massor med transportfartyg ute på Atlanten, britterna höll ut och många transporter kom ändå fram.

vändpunkter:
- Pearl Harbor

- Stalingrad
- El-Alamein

Pearl Harbor: Japan försökte roffa åt sig råvaror genom att erövra nya kolonier men även ge sig på USAs, USA sa ifrån och krävde att Japan skulle retirera från de ockuperade kolonierna. Japans svar var att på morgonen den 7 december anfalla USAs flotta som hade sin bas vid Pearl Harbor, de kom in med störtbombare och sprängde sönder allt de kom åt, detta anfall fick USA att gå med de allierade i kriget och det hade stor betydelse, Usa med deras väldiga resurs blev ett mycket nödvändigt stöd för de allierade som nu bestod av Storbritannien, Sovjetunionen och USA.

Stalingrad: Efter en förlust i Leningrad mest på grund av en väldigt hård vinter bestämde sig Hitler för att ta revansch på Sovjet genom att lägga den stora industristaden Stalingrad under sig, men de stötte på ett hårt motstånd och tyskarna var väldigt långt hemifrån och hade därför det svårt med hjälptransporter som personalförstärkning och förnödenheter etc. den tyske generalen ville retirera med sin 200 000 man starka arme, men Hitler vägrade ge upp stalingrad. Det slutade med att tyskarna blev omringade av den röda armen och tillfångatogs, efter denna incident så förstod många tyska generaler redan att Tyskland var på väg att förlora kriget.

El-Alamein: Italiens styrkor försökte erövra Egypten för att komma åt den viktiga Suezkanalen. Men britterna ville inte se dem lyckas så de satte hårt motstånd mot italienarna. 1941 fick Italien dock förstärkning på tyskt håll av en arme ledda av generalfältmarskalk Rommel, men Storbritannien skickade då också ner en general med sin arme och 1942 besegrades axelmakterna i ett stort slag vid El-Alamein. Rommel ville kapitulera men även där förbjöds han av Hitler, Rommel lydde och förlorade kriget.

Nazismen (Tyskland): Nationalsocialismen (alltså nazismen) avvisar liberalismen och socialismen, individualismen och internationalismen, demokratin och jämlikhetssträvanden. Det är en relativt ny ideologi som är formad främst efter Hitler tankar och agerande. Det är en typ av rasism skulle man kunna säga, de fördömer alla folkslag utan deras eget. De hade raslagar om vilka som borde anses som överlägsna som människor, de har ett eget sätt att ordna politiken och organisera ett land.

Fascism (Italien): Fascismen är som nazism ett nytt påfund eller i alla fall att men gett det ett namn, det är Mussolinis styre som har format den och även Hitlers agerande, Fascism är en tro på våld. Det ska inte vara några konflikter i landet utan alla ska kunna förhandla och komma överens och det ska vara ordning och reda, fascism fördömer nazismens rasteorier.

Demokrati (De allierade): Demokrati är det populäraste styret i världen och det betyder ungefär "folkstyre". Folket ska vara med och bestämma vilka som stiftar lagar och regler i landet, gillar folket inte det de styrande gör så ska de kunna avsätta dem genom allmänna och fria val.

OM... Hitler vunnit kriget så tror jag att världen inte skulle vara sig det minsta lik, vi skulle inte fördöma rasteorierna och nazismen som vi gör nu. Fast det skulle även bero på hur Tyskland skulle fungera som enväldig härskare i det tredje riket sen, ekonomin kanske skulle krascha, man kan aldrig veta menar jag. Men om det hade funkat så hade vi nog alla haft tyska som andra språk och fått lära oss att dyrka nazismen och främst Hitler som en gud. Att infektera en världsdel som har haft så mycket "frihet" som Europa skulle vara svårt att genomföra och minst en tredjedel skulle fortfarande vara motståndare till ideologin, vi har genom århundraden fått intrycket på flera olika håll att demokrati ska vara det "perfekta" styrelsesättet (men det behöver inte heller vara sant). Om tyskland vunnit så gissar jag på att det tredje riket nu hade innefattat hela Europa och största delen av Nordafrika samt sydöstra Asien. Alla regeringar m.m. skulle förmodligen få sitta kvar men de skulle inte ha något inflytande alls och de skulle ta alla riktlinjer om hur att styra landet från Berlin. Kungligheter från olika land skulle få sitta kvar men även det bara för syns skull, man måste infektera länderna med propagandan långsamt och inte göra för snabba ändringar. Folket skulle kunna opponera sig då. Förföljelsen av judar och andra "orena" människor skulle ha fortsatt även idag, för det skulle ha tagit tid att få alla länder att gå emot judarna. För min generation skulle de nationalsocialistiska tankarna vara självklara och hatet mot de underlägsna raserna skulle vara stort. Även nu 60 år efter kriget så tror jag inte att tyskland skulle ha lagt USA under sig, jag tror att de skulle ha ett vänskapsförbund med mycket handel, men jag tror även att de skulle planera att lägga USA under sig. Men de måste först rensa upp i Europa och skapa sitt perfekta tredje rike innan nazisterna börjar planera för det "fjärde riket"
MEN... enligt mig så håller inget för evigt och det skulle även gälla det tyska herraväldet, jag tror däremot att det skulle hålla väldigt länge då deras ideologi inte ger något bra utrymme för att en revolution ska lyckas. Men långt ifrån tusen år som Hitler förutspådde!

Vi hade förmodligen haft mera statliga jobb i Sverige än vad vi har nu, både för att kunna förfölja de underlägsna människorna (utvecklingsstörda, homosexuella, judar, svarta, zigenare, handikappade etc.), men även för att rusta upp oss till nästa krig. Det tredje riket hade förmodligen haft den största och modernaste krigsindustrin i världens historia. Ekonomin tror jag hade blomstrat ifall Hitler vunnit, är fler folk under samma nation som dessutom är väldigt vidsträckt behövs mindre handel med utlandet. Dessutom att ifall Hitler vunnit och det tyska väldet sedan lagt hela världen under sig (kanske inte under Hitlers livstid) så hade det fått slut på alla krig i världen. Alla krig handlar i grund och botten om att främja sin egen nation, främst ekonomiskt sätt och om det bara finns en nation så är krig värdelösa, eller hur?

Det skulle vara en rätt så skrämmande värld i början med mycket förföljelse samt våld om man ser det från synvinkeln vi har nu, men å andra sidan om de hade vunnit så hade jag nog skrivit samma sak fast tvärtom " om de allierade skulle ha vunnit..."

2. efter första VK så hade folket i Tyskland det väldigt svårt med hyperinflationen och svält etc. de behövde någon som kunde få Tyskland på fötter igen, då kom Hitler med sina nationalsocialister och sa att han kunde få det sargade Tyskland på fötter igen och fixa jobb till alla. Folket hade inget val förutom att hoppas på att han skulle hålla det han lovade, och det gjorde han minsann. Men för honom räckte det inte bara att få Tyskland på fötter, han ville ha ett större, renare och mäktigare Tyskland. Hans parti letade efter syndabockar till utgången av det första VK och de skapade "dolkstötslegenden". Som innebar att det stolta tyska folket hade stuckits i ryggen av de lömska judarna, Hitler var en mycket skicklig talare och fick folk att kunna tro på det. Men nazisterna visste att de inte kunde gå för fort fram, så i början stiftade man bara några få lagar som berövade judarna mer och mer rättigheter T.ex. att de måste bära en stjärna på sina kläder som signalerar att de är judar. Men det var inte så farligt än så länge, tyskarna fortsatte att stifta lagar och sprida sin propaganda om judarna (särskilt till de unga). Folkets förakt mot judarna växer medans åren går, man tar deras bostäder och ägodelar för staten att ta hand om. Till slut är över 400 nya lagar stiftade angående judar och det tyska folket har svalt Hitlers propaganda med hull och hår. Judarna börjar bli inkallade till arbetstjänst där de fick åka till arbetsläger där villkoren var riktigt dåliga och de fick göra slavarbete. Medans åren går och kriget fortsatte blir hatet mot judarna värre och man kan göra vadsomhelst med dem, för det är inte människor enligt nazisterna. Judarna börjar utrotas, man jobbar ihjäl dem eller helt enkelt bara skjuter dem, fast än så länge skjuter man bara de som inte gör någon nytta för Tyskland, man skjuter även de medborgare som gömmer judar eller hjälper dem på något sätt. Mot slutet av kriget då det är klart att Tyskland kommer förlora så försöker man döda så många av den "underlägsna rasen" som möjligt, det blir en människoslakt utan like, man skjuter alla judar man ser, spelar ingen roll om det är kvinnor eller barn. Judarna har blivit så extremt underminerade att ingen ens tvekar att döda dem längre, det har blivit som att utrota ohyra. Själv så har jag väldigt svårt att förstå hur något kan gå så långt, att man kan se en människa på det sättet. Början till själva förintelsen är enligt mig när alla judar måste registrera sig som jude eller "övervakad utlänning" som det stod i deras papper, då började de även undermineras i register, inte bara muntligt. Jag läste boken om förintelsen som vi fick i skolan och jag reagera på ett exempel som verkligen visar att det var en utrotning. Amy Horowitz, hennes 7 åriga syster och hennes mamma deporterades till Auschwitz, de åkte med 1000 andra kvinnor, män och barn. Vid ankomsten fördes över 600 av de ankomna direkt till gaskamrarna, däribland alla barn.
jag tycker det var bra att vi såg Schindlers list i skolan för den hjälpte nog många av oss att verkligen förstå hur hemska förhållanden judarna hade i tyskland under kriget, det hjälpte i alla fall mig att förstå.

3. årtiondena efter det andra VK delades världen i en östlig del och en västlig del
östlig del: leddes av det kommunistiska Sovjetunionen
västlig del: leddes av det kapitalistiska USA
(att delarna leddes av de här stormakterna betyder inte att de erövrat en halva var av världen, bara att de stod i spetsen för varsin del).

de båda delarna började en kapplöpning mot varandra, främst så rusta de upp sig för krig, men det gällde även teknologi, sport m.m. de tävlade om allt, nått som de flesta känner till är att de även tävlade om den outforskade rymden.
båda sidorna hade vapen nog att förstöra den motsatta sidan, men ingen av de vågade göra något (det var verklige ett kallt krig). De stod på varsin sida och hotade varandra med sina vapen. USA grundade i slutet av 40-talet NATO: North Atlantic Treaty Organisation för att se till att Sovjetunionen inte kunde sprida kommunismen i Europa, och Sovjetunionen svarade 6 år senare med att grunda WP: Warszawapakten. Dessa två organisationer jobbade under många år runt gränsen mellan öst och väst, särskilt i Berlin, och var alltid redo på en attack från motståndaren. Även Europa delades i två delar, man brukades säga att det var delat av en stor järnridå, på båda sidorna väntade fienden vi gränsen och ingen kom över som inte hade tillträde. Världen var på brinken till ett tredje världskrig. Ingen anföll och kapprustningen fortsatte hela tiden, till slut hade båda sidorna allierade över hela världen och militärbaser byggdes över hela jordklotet med vapen riktade mot varandra.
exempel på konflikt där världen höll andan:

- Cuba krisen: Cuba ligger 20 mil söder om Florida, det var en USA stödd diktatur tills 1959 när det skedde en revolution och Fidel Castro tog makten. Han hade folket på sin sida och nationaliserade, förstatligade, Amerikanska företag och jordegendomar. USA ansåg att Castro var kommunist och bröt alla kontakter med Cuba, men Cuba behövde någon att föra handel med, då dök Sovjetunionen upp och var beredd att importera de Cubanska varorna, om de fick bygga avfyrningsramper på Cuba för sina raketer, raketer som kunde nå överallt i Usa.1962 upptäckte amerikanerna ramperna och satte hela sitt försvar i full beredskap och krävde att ramperna skulle rivas. Om sovjetunionen försökte skeppa över sina vapen till Cuba så skulle Usa anfalla, när det var fem minuter kvar tills båtarna hade nått för långt och Usa skulle attackera så vände båtarna, om de inte gjort det så hade det förmodligen blivit ett tredje världskrig.

Allt fler undrade vart Usa var på väg. Särskilt de unga litade inte längre på den äldre generationen som styrde landet, de började demonstrera och skapade den så kallade "hippierörelsen". De använde sång, musik, kärlek och humorn som vapen, protestsångare blev extremt populära. Hippiesarna hånade "de gamla gubbarna" i Washington och den konservativa, småborgliga amerikanska familjen. Kännetecken för en hippie är t.ex. att de klädde sig väldigt slarvigt, trasigt eller roligt och de använde mycket färgglada kläder, de rökte även hasch.
det var inte bara hippiesarna som var trötta på hur de styrde landet, det var bara konflikter och krig utomlands hela tiden medans man inte tog lika bra hand om den egna nationen sa folk. Detta gällde inte bara i Usa, i hela västvärlden startades olika fredsorganisationer som demonstrerade på gatorna och målade det klassiska "Peace märket" överallt, folk var trötta på alla onödiga krig och vapenmätningar, det gick bara åt pengar som inte användes för något bra för landet. Trots allt tumult som blev av den nya generationen så dröjde det ändå till 80 - talet innan supermakterna började rusta ner.

4. Sovjetunionen finns inte längre, det följdes upp av Ryssland, men Ryssland som supermakt är inte lika kraftfullt som sin föregångare Sovjetunionen, jag skulle nog säga att det finns flera länder nu i Europa som har mycket mer inflytande över världen. USA däremot är extremt kraftfullt, och spelar en mycket stor roll i världspolitiken, t.ex. nu när ekonomin krascha i Usa... då kraschar hela världens ekonomi. Usa är ett sådant extremt stort inflytande i världen, de kan praktiskt taget göra vad de vill, visst att de andra länderna säger ifrån, men Usa är en för stor makt så ingen vågar ta särskilt stora åtgärder. Andra länder som jag numera betraktar som supermakter är Tyskland, Storbritannien, frankrike och Kina. Världen är mer samlad i nutid, mycket tack vare t.ex. FN. Enligt mina intryck av världen så är det så att har man en stark roll och mycket inflytande i FN så har du det i hela världen, Ekonomin och handeln har även varit bra i dessa länder, jag tror inte att världen idag skulle tillåta ett tredje världskrig att ske just nu, därför är maktstatusen påverkad mycket av landets ekonomiska situation, hur andra länder ser på dem och landets inflytande i FN. Kina har väldigt många soldater och de producerar extremt mycket varor t.ex. kärnvapen, Kina har väldigt mycket pengar som de tjänar på sin stora export, dels för att arbetskraft där är också väldigt billigt. Faktiskt så är mer än en fjärdedel av hela Jordens befolkning kineser och man räknar att om 40 år är en tredjedel kineser, sedan kommer det bara att fortsätta så. Tänk om hela världen någon gång i framtiden bara består av kineser? En stor maktsymbol tror jag har blivit den sinande oljan också, alltså att de få länder som fortfarande producerar mycket olja blir mäktigare både ekonomiskt och statusmässigt, men det är bara en spekulation.

5. Vi kan lära oss extremt mycket av de tiderna, vi kan egentligen lära oss utav alla krig. De som var med i världskrigen verkar ha fattat läxan också (förutom Usa som har en tendens att leka världspolis). Det har varit mycket fred i Europa på den senaste tiden och folk är mer försiktiga och kritiska mot regeringar och propaganda. Jag tycker att en sa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hemprov – Nutidshistoria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-12-07]   Hemprov – Nutidshistoria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58430 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×