Eiffeltornet

3 röster
11588 visningar
uppladdat: 2009-12-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Eiffeltornet  

Historia

1889 skulle Exposition Universelle, världsutställningen för att fira etthundraårsjubiléet av den franska revolutionen äga rum. Utställningen betydde mycket för fransmännen, den symboliserade styrka och frihet. Eiffeltornet byggdes för att bli den pampiga entrén till utställningen, beläget på Camp de Mars i paris och är idag landets mest kända byggnad och förmodligen ett av världens främsta landmärken. Planen var att riva tornet efter tjugo år.

Många arkitekter lämnade förslag på hur de ville bygga tornet. Det bestämdes efter noggrann eftertanke att Gustave Eiffels ide var den mest trolovande  och tillsammans med sina medhjälpare ingenjörerna Maurice Koechlin och Èmelie Nouguier fick de lov att genomföra sitt bygge. Ett trehundra meter högt torn, byggt helt i järn.

Alexandre Gustave Eiffel

Alexandre Gustave Eiffel föddes 1832 i den lilla staden Dijon i Frankrike och dog drygt nittio år senare, då i Paris. Eiffel var en mycket framgångsrik ingenjör och arkitekt med en speciallitet på metallkonstruktioner. Han  tog examen  från École Centrale Paris och var även en av pionjärerna inom modern stål- och glasarkitektur. Gustave Eiffel konstruerade förutom Eiffeltornet också flera järnvägsbroar samt grunden till frihetsgudinnan i New York. Han blev Frankrikes rikaste man, mannen som kunde trolla med järn. Problemen kring panamakanalen 1887 knäckte dock hans självförtroende och förstörde hans rykte. Eiffeltornet blev hans sista bygge.

Konstruktion

Eiffeltornet uppfördes under åren 1887-1889 efter Gustave Eiffels fackverks konstruktion. Fackverks konstruktionen användes redan av Romarna. Kända konstruktioner var kejsar Trajanus träbro över Donau och kejsar Konstantins över Rhen. Även Älvsborgsbron i Göteborg samt Globens takkonstruktion är byggd enligt fackverkvkonstruktionen. Eiffeltornet består av metallstänger som först kopplats samman till trianglar och som sedan i sin tur kopplats ihop med varandra. Detta blir en mycket stabil och hållbar konstruktion som dessutom är billig i drift jämfört med andra konstruktions tekniker. Eiffeltornet väger totalt cirka 10 100 ton, varav 7 300 ton utgörs av metallkonstruktionen, som består av ungefär 12 000 järnbalkar, som är sammanfogade med 2,5 miljoner nitar. Trots dess massiva massa är tornet mycket lätt i förhållande till sin massa. Hur otroligt det än låter väger faktiskt tornet mer än luften i en fiktiv cylinder kring tornet.

Turism

I Eiffeltornet ligger två restauranger som besöks flitigt av tornets besökare då de besitter en svårslagen utsikt. Jules Verne är en exklusiv restaurang, vackert beläget på andra våningen, utrustad med egen hiss. Jules Verne har en stjärna i Michelineguiden och togs i januari 2007 över av flerstjärnige kocken Alan Ducasse. På första våningen ligger Altitude 95, en mer genomsnittlig restaurang som fått sitt namn då den ligger precis 95m över havet.

Det berömda tornet håller öppet alla dagar i veckan, vardag som helgdag hela dagen. Man kan besöka tornet ända fram till midnatt och får då en fantastisk utsikt över ett mycket väl upplyst Paris.  Tornet besöks av ca sex miljoner människor, årligen. I december 2007 hade tornet haft närmare 240 miljoner unika besökare.

Kritik

Alla var inte lika positivt inställda till Eiffeltornet från början, än idag lever kritiken kvar. Under bygget skickades långa protestlistor till direktören för Exposition Universelle från några av frankrikes mesta konstnärer, författare och andra inflytelserika kulturarbetare. För att hålla kritikerna på mattan utlovades en rivning av tornet 20 år senare. Ri...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Eiffeltornet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-10-27

    Oj råkade trycka fel. Den här texten är jätte bra! Mvh Cecilia

  • Inactive member 2020-01-27

    Tack den här uppsatsen behövde jag verkligen i min extremt stressiga tillvaro inför ett franskaprov!

Källhänvisning

Inactive member [2009-12-09]   Eiffeltornet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58449 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×