Tystnad, tagning

1 röster
1772 visningar
uppladdat: 2009-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Tystnad, tagning

Jag har läst Tystnad, Tagning av Michelle Magorian. Det är en ungdomsroman.

Tystnad, Tagning handlar om Henry Dodge en 14-årig pojke som bor i Sternsea utanför London, England, fem år efter Andra Världskriget.

Henry bor med hans mamma Maureen, styvfar farbror Bill, lillasyster Molly och farmor.

Molly och Henry är inte helsyskon utan har bara samma mamma och olika pappor.

Henrys farmor tycker inte om att hans mamma har gift om sig och hon avskyr Molly.

Henrys riktiga pappa dog under Andra Världskriget, då han räddade en annan man.

I skolan får Henrys klass en ny klassföreståndare, Mr Finch som de ska ha i franska, engelska och historia.

De blir indelade i grupper efter vad de vill göra i framtiden. Henry vill jobba med film och hamnar i samma grupp som Pip, som är oäkting, och Jeffries, vars pappa blev räddad av Henrys pappa under kriget. De får i uppgift att ta reda på hur man gjorde film, hur man såg på film och hur filmerna var 1899.

Henrys familj gillar varken Jeffries eller Pip, så Henry undviker Jeffries och Pip i början.

Henry träffar Mrs Beaumont, en dam som följer med honom in så att han kan komma in, när han ska gå på en A-film på bio och frågar om han får följa med henne in på den.

Henry hjälper Mrs Beaumont med att rensa ett gammalt rum och då hittar de en kamera med film i som Henry får låna för att ta kort.

Han tar med kameran till skolan och Mr Finchs. Mr Finch lär Henry hur man tar foton, hur man vrider fram filmen och säger att Henry ska komma tillbaka när filmen är slut så att han kan lära sig att ta ur filmen och när Mr Finch har gjort att mörkerrum ska Henry få lära sig att framkalla filmen. Henry erbjuder sig att hjälpa Mr Finch, men då kräver Mr Finch att Henry börjar samarbeta med Jeffries och Pip på historian.

Henry bestämmer sig för att prata med Jeffries och Pip nästa dag. De sätter igång och börjar samarbeta alla tre.

Henry, Pip och Jeffries jobbar med historian och går på bio. En dag träffar de alla tre Mrs Beaumont på bion och hon säger att hennes son och några av deras vänner kanske kan hjälpa dem med arbetet.

Henry, Pip, Jeffries och Mrs Beaumont träffar en flicka, Eleanor, som inte kan läsa men som gillar att gå på bio och Mrs Beaumont bestämmer sig för att försöka hjälpa henne genom att ha undervisning hemma för henne.

Ungefär samtidigt blir Pip och hans mamma vräkta och får flytta in hos Mrs Beaumont. Jeffries och hans mamma blir också vräkta och får också flytta in där.

Henrys mamma börjar jobba hos Mrs Beaumont med att hjälpa henne att skriva rent böcker på skrivmaskin.

När Henry framkallar bilderna upptäcker han en man på fler bilder som han tror förföljer Mrs Beaumont. När Henry visar bilderna för sin mamma visar det sig att det är Henrys pappa. Henry börjar i hemlighet att träffa sin pappa som efter ett tag påstår att han har ett jobb åt Henry som kamerapassare i London. Henry berättar för först Mrs Beaumont och sedan sin mamma och farbror Bill. Ingen av dem tror att det är sant utan att det är något fuffens på gång eftersom pappan hade försvunnit och nu helt plötsligt dök upp.

Henry och hans mamma gick till polisen med bilderna de redan hade och berättade även att pappan slog både Henry och Maureen när de bodde tillsammans. De pratade med polisen och de sa att de skulle komma tillbaka med vigselbeviset på vigseln mellan Maureen och Henrys pappa, för att poliserna misstänker att vigselbeviset är falskt.

Mrs Beaumont tyckte att de skulle ta hjälp av en av Henrys vänner i armén som skulle till London när Henrys pappa också skulle till London. Henrys kompis skulle ta ett färgglatt paket och följa efter Henrys pappa på och av tåget, så skulle en av Mrs Beaumonts sons kompis följa efter Henrys pappa och ta foton för att se vart han tog vägen och se om han verkligen höll på med lagliga grejer.

När Mrs Beaumonts son kom till Sternsea hade han med sig kameran så att Henry skulle kunna framkalla bilderna. Henry gjorde det en kväll och när han kom på morgonen för att hämta bilderna var det saker som var flyttade. Han blev lite misstänksam men tänkte inte så mycket på det.

När han kom hem till Mrs Beaumont med bilderna var hans mamma där så hon såg vad bilderna föreställde så de bestämde att Henry skulle träffa sin pappa och berätta att han inte följer med till London.

Mötet gick bra, men Henrys pappa kom senare hem till dem och efter ett tag bestämde de att Henrys farmor skulle följa med pappan till London.

En helg gifte sig Pips mamma med en man som jobbar på biografen där hon jobbar. Efter bröllopet när Henrys familj kom hem var huset ner brunnet och hans farmor borta. De fick flytta in hos Mrs Beaumont.

Det visar sig att Maureen och Henrys pappa aldrig var gifte utan att vigselbeviset var förfalskat.

En dag när Henry ska gå med Molly till deras gamla granne, när de kommer ut kommer en bil åkande och frågar om Henry kan visa dem ut från staden med hjälp av en karta. När Henry visar en av de två vägen tar den andra in Molly i bilen och knuffar sedan in Henry i den. De kör mot London och när de kommer fram till ett hus stannar dem och går in i huset. I huset finns Henrys farmor så han förstår att det är pappan som har kidnappat dem.

På kvällen kommer Henrys pappa och säger att han ska bort nästa dag och att när han kommer tillbaka så ska de som kidnappade dem ha gjort sig av med Molly. Men Henry får sin farmor att hjälpa polisen hitta Molly genom att ringa polisen i en telefonkiosk en bit från huset. Henry, Molly och Henrys farmor stod alla tre inne i telefonkiosken och Henry ringer polisen och säger att Molly sitter i en telefonkiosk utanför ett kafé. Henry och hans farmor går in på kaféet och ser till att Molly kommer med polisen ordentligt och får med sig en nalle i vilken det ligger en film med bilder på kidnapparna och Molly.

När Henrys pappa får veta på att de fixade så att Molly kunde åka hem blir han sur och stänger in Henry. Henrys pappa bestämmer att Henry inte får följa med när han och Henrys farmor flyr landet.

De tänker fly för att Henrys mamma inte ska få tag på Henry och för att Henrys pappa har sysslat med illegala grejer.

På kvällen får han komma ut och då är pappan och farmor borta.

När kidnapparna sover tar sig Henry ut genom ett fönster och när han kommer ut kommer en polisbil och de ser Henry och plockar upp honom.

När Henry kommer till Sternsea så blir han väl mottagen av sina kompisar och familjen.

Mrs Beaumont berättar att hennes son har fixat ett jobb som kamerapassare i London åt Henry och att Jeffries, Eleanor och hon själv ska flytta till London och att han får bo i hennes hus i London.

Meningar som kännetecknar boken

  • Med jämna mellanrum tog Henry ut den och tryckte på knappen på sidan bara för att få se när bälgen med linsen fälldes ut, men kameran var så fin att han kände sig fumlig och dum.[1]
  • "Det började när jag tog med er son in på en A-film och sedan blev det en vana".[2]
  • De väntade tålmodigt medan Mr Finch sköljde dem och fixerade den och stoppade ner nästa papper i skålen till vänster.[3]
  • Det kändes som att som om någon faktiskt befann sig där på plats med en dold kamera.[4]
  • "Scen fem åtta fyra. Tagning ett", läste Henry med hög röst, smällde klappan och gick undan.[5]
  • Första meningen valde jag för att den på ett väldigt bra sätt beskriver Henrys lycka över att ha kameran och få ta kort med den tills filmen tar slut.

    Andra meningen valde jag för att den beskriver hur Mrs Beaumont och Henry träffades på ett snabbt och bra sätt, det blev sedan en vana för dem att gå på bio til...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Saknas

    Kommentera arbetet: Tystnad, tagning

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Liknande arbeten

    Källhänvisning

    Inactive member [2009-12-16]   Tystnad, tagning
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58466 [2024-05-06]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×