Argumentation-skattesänkning

9 röster
22776 visningar
uppladdat: 2009-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Argumentation-skattesänkning

Bakgrund: Skattesänkningar kommer alltid att vara en debatterad fråga i Sverige.
Vi har demokrati, en regering som röstas fram var fjärde år och vilken skattepolitik som bedrivs under mandatperioden är beroende av det parti som kommit till makten. De svenska partierna har olika inställning i skattefrågor och det medför naturligtvis att frågan ofta är uppe som ett debattämne.  Sveriges invånare har olika inkomstnivåer och därför kommer denna fråga alltid att vara aktuell, liksom att skattepolitiken i hög utsträckning även påverkar hur företag kan etablera sig och bedriva verksamhet på den svenska marknaden. Moderaterna lovar en skattesänkning efter årsskiftet, vilket kommer att leda till att varje arbetstagare då får behålla 250 kr mer i månaden av sin lön. Detta argument framfördes av Reinfeldt vid moderaternas riksstämma den 28/8 2009 och refereras i SVD den 28/8 2009.
Skatteförslaget har fått ett väldigt motstånd från det rödgröna blocket.

Påstående: Jag anser att skatterna ska sänkas i Sverige för att det skall vara mer lönsamt att utbilda sig och arbeta, liksom att det måste bli mer attraktivt för företag att bedriva verksamhet i Sverige.

Argument och bevis:

För det första medför lägre skatter att företagen stannar i Sverige vilket ökar chanserna att forskning och utveckling stannar i landet. Ett land utan egen forskning och utveckling är mycket negativt för den nationella sysselsättningen och ekonomin. Dessutom gynnar lägre skatter att nya små företag startas.

För det andra anser jag att Sveriges invånare själva ska få bestämma vad de ska göra med sina intjänade pengar, utan inblandning av staten. Det kommer att leda till en ökad motivation för högre utbildning liksom att stimulera till ökad kreativitet, effektivitet och ansvarstagande på arbetsplatser. 

Att få in arbetskraft från andra länder, är mitt tredje argument. Sverige är ett av de länder med högsta skatterna i världen och varför skall då arbetskraft utifrån söka sig till Sverige? Om inte skatterna sänks kommer istället arbetskraft att söka sig utanför Sverige och vad händer då vår ekonomi?

I mitt fjärde argument håller jag med Konjunkturinstitutets (KI) chef Mats Dillén (SVD artikel 28/8 2009) där regeringen motiverar skattesänkningen med "att det på längre sikt kommer att stimulera arbetskraftutbudet" Regeringen menar att konsumtionen av varor och tjänster som företagen producerar, kommer att öka om invånarna får mer pengar att röra sig med varje månad. Detta leder vidare till att företagen kommer att behöva mer arbetskraft och därmed anställa fler personer. Resultatet blir en bidragande faktor till sänkt arbetslöshet.

Motargument från det rödgröna blocket, med bemötanden:

"En skattesänkning kommer att leda till att de som är sjuka inte kommer att få bidrag i samma nivåer som nu?" Nej det kommer det inte. Lösningen är att det bör införas hårdare kontroller av sjukintyg och även införande av färre karensdagar (dagar man är hemma men ändå får 100 % av sin lön) för nu är det många som fuskar, är egentligen inte sjuka utan utnyttjar systemet för att de inte orkar jobba. Med de här två åtgärderna kommer de som verkligen är sjuka att få de bidrag de har rätt till!

"Sparandet på bankerna kommer ju att minska i och med en skattesänkning?" När summan efter skatt blir högre kommer invånarna inte att sätta in pengar på banker i samma utsträckning eftersom sparräntorna då är så låga. Dock är låneräntorna samtidigt låga, vilket leder till att bankerna kommer att låna ut mer pengar, eftersom det inte lönar sig att spara utan att låna. Privatpersoner kommer då att låna pengar för att köpa olika produkter, man brukar ta exemplet med bostäder vad det gäller lån till privatpersoner. Resultatet blir en ökad fart på ekonomin, vilket är en önskan under en lågkonjunktur!

 "Med vilka pengar ska vi förbättra skolor, sjukhus och vägar?" Det skall naturligtvis finnas skatter liksom tidigare för att finansiera viktiga åtgärder så som förbättringar av t.ex. vägar. Skatter är också viktiga för att minska konsumtionen av t.ex cigaretter och alkohol (enligt Moderaternas faktablad, www.moderaterna.se). Däremot kommer viss kommunal och statlig verksamhet, såsom skolor och sjukvård att kunna privatiseras lättare då de får en skattelättnad.

Eftersom invånarna i Sverige nu får 250 kr/månad mer att röra sig med kommer det att bli möjligt att betala för sjukhusbesök och andra privatiserade tjänster även för låginkomsttagare.

"Sänkta skatter kan höja inflationen, d.v.s. pengarna minskar i värde" Ja det är naturligtvis en risk och här måste riksbanken ta sitt ansvar att räntepolitiken sköts på det sätt som är förenligt med de sänkta skatterna..

Mitt sista och viktigaste argument är att det måste bli mer lönsamt att arbeta., en åsikt som även framförs av moderaternas partisekreterare Per Schlingmann (www.newsmill/artikel 20090919) I dagsläget, när det är en progressiv (ökande) skattesats så är det inte så lönsamt som det borde vara att arbeta, då man får betala en högre procentsats ju mer man tjänar. De som har ett välbetalt jobb har i de flesta fall arbetat hårt för att få det och varför ska de få ut lika mycket pengar efter skatt som de som inte har gjort motsvarande ansträngning eller har lika höga studieskulder? En skattelättnad är även positiv för låginkomsttagarna, då exvis den föreslagna skattesänkningen innebär en hel månadslön extra för en sjuksköterska, enligt Per Schlingmann.
Det måste verkligen löna sig att arbeta!

Slutsats: Jag anser ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumentation-skattesänkning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-12-03

    Jättebra argument

  • Ebba Karlsson 2020-11-03

    Nice

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-12-16]   Argumentation-skattesänkning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58473 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×