VÄLFÄRD

7251 visningar
uppladdat: 2010-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

VÄLFÄRD

INLEDNING

Jag har arbetat om välfärd för att jämföra tre olika länder. Vilket av dom utvalda som har det bäst utifrån mina frågor jag går efter. Jag har utgått efter bl a, utbildning, arbetslöshet och BNP. Samt vilket land som jag helst skulle vilja bo i utav dessa.                

UTREDNING

I den här utredningen har jag tagit reda på fakta om Argentina, Sverige och Japan.

Jag tänkte börja med att ta reda på Argentinas välfärd.

Argentina

Argentina har hög arbetslöshet upp till 10 %, vilket är väldigt högt för ett land som är så pass stort och har så många invånare. Det är ca sex gånger så stort som Sverige och bor ca 40 miljoner människor där. Läs- och skrivkunnigheten i landet är ändå relativt stor uppnår en siffra som går upp till 97 %. Det är alltså en ganska hög utbildningsnivå i landet, vilket man inte kan säga om jobbfronten. De har även obligatorisk grundskola vilket är väldigt bra. Argentinas ekonomi har alltid varit svajig, mycket pg a. politiskt maktmissbruk och tillhörande republik. De har en inflation som ligger på 22 %

Men sedan 2003 har deras BNP ökat med 8,5 % per år och ligger idag på 8 395 dollar/invånare. Men fattigdomen i landet anses fortfarande högt och år 2005 räknades 35 % av befolkningen som fattiga. D.v.s. saknar pengar till mat, kläder o.s.v.

När man tittar på deras naturtillgångar så ser vi att dom viktigaste resurserna är olja, naturgas (som landet självförsörjs av), guld, silver, uran och magnesium, och eftersom det är ett jordbruksland så går dom flesta av exportvarorna från just jordbruket och inom industrin. Mest känt för deras satsning på bilar inom industrin och deras vägar och tågrälsar sprider sig bra utöver landet så frakten blir effektiv. De har även bra vattenresurser och ca 70 % har tillgång till rent vatten. Livslängden beräknas till 76 år.

Sverige

Sverige är ett land med drygt 9 miljoner invånare och har en läs- och skrivkunnighet på nästan 100 % i dagens läge och grundskola är obligatoriskt. Därefter går även dom flesta en 3-årig gymnasieutbildning och kanske även en högstadieutbildning efter det.

De har drickbart vatten i sina kranar och väldigt få är hemlösa. Arbetslösheten är beräknat till ca 8 %.

Men Sverige har i modern tid haft ganska stadig ekonomi om man bortser från riktigt stora lågkonjunkturer. Vilket är väldigt lågt just nu men den svenska statskassan har överskott och BNP per capita var 36 578 dollar år 2007.

De har stora mängder skog som förbrukas och exporteras. Sverige är även rik på kol, järn och är en stor ståltillverkare och den viktigaste råvaran är potatisen.

Vi utökar ständigt byggnader och vägar. Sverige har pension och bra och billig sjukvård då vi har relativt höga skatter- om man ska jämföra med övriga länder, som fördelas jämlikt i beroende på inkomst och kan lämna våra gamla anhöriga på hem då de inte orkar ta hand om sig själva. De är även flitiga återvinnare och är ett av världens mest miljömedvetna land och staten satsar mycket pengar på sportklubbar och andra fritidsintressen.

Sverige har satsat stora summor på försvaret men det har successivt minskat till en bråkdel av utgångssumman. Vilket beror på att landet är ett neutralt och litet land som aktar sig för att skaffa sig ovänner.

Deras elproduktion är helt baserad på kärn- och vattenkraftverk.

Om man tittar på fattigdom så har de en av världens minsta och är i topp 5 i världen över jämlikaste inkomstfördelning. Självmordsantalen ligger på ca 1500 per år och livslängden ligger kring 80 år.

Japan

Till sist har vi japan som är en konstitutionell monarki och ett av det mest tätbefolkade länderna i världen och har världens näst största ekonomi (nominell BNP).

Skolgången i Japan är viktig som på få delar i världen. I slutet av 1800-talet hade de infört obligatorisk skolgång, vilket ledde till att större delen av befolkningen var läskunniga redan innan 1900-talet. Efter grundskola och gymnasium går ca 40 % vidare för att studera på universitet eller högskola, vilket det finns gott om i Japan.

Här finns även närmare 600 universitet och 700 högskolor. 100 % av befolkningen är läs- och skrivkunniga och arbetslösheten ligger kring 4 %.

Japan är ju även känt för sina olika kampsporter som är deras nationalsport kan man säga och det betyder även att dom har god kondition och många sysslar även med yoga. Dessvärre har vi här sumobrottning vilket inte är nyttigt alls, men desto bättre är det bara en bråkdel som sysslar med det. Japan tar bra hand om sina äldre och ser det som deras uppgift att sköta om de äldre och vårda dem. Vilket gör att de kan känna sig trygg när de blir äldre.

Japans viktigaste råvara är ris. Staten ger bidrag till bönderna som odlar på deras lilla men effektiva yta och är till 50 % självförsörjande på den fronten. Medellönen för en japan är ca 30 000 kr och medellivslängden är ca 82 år.

RESULTATDISKUSSION

Då har vi kommit till resultatdiskussionen där jag ska sammanfatta och jämföra länderna.

Jag har fått fram otroligt mycket fakta som jag inte visste om tidigare, och lärt mig lika mycket på samma gång. Men det var inte det lättaste att få fram fakta på alla dessa frågor jag hade och frågor som jag ställde för mig själv. Jag fick hoppa från sida till sida och ta med information från varje.

Det var samtidigt svårt att få exakta siffror fast jag vet att det nästan är omöjligt, men det störde mig att flera tal var från år 2000 och framåt.

Visst hittade jag mycket från 08-09 men det var inte så lätt som jag hade förväntat mig. Det som gjorde att jag valde dessa länder var att jag valde det land i Asien, Europa och Nord-/Sydamerika som hade högst läs- och skrivkunnighet.

När det gäller ländernas likheter så tycker jag egentligen att Sverige och Japan är rätt lika. Båda har ungefär samma synsätt på välfärd och äldrevård och båda länderna har konstitutionell monarki. Vi har båda mycket skog och vi har en råvara som är viktigast för oss och liknar varandras ganska bra. Vi har båda en stor industri där produktion av bilar utgör en stor del, vi har stor export och import och vi tjänar ganska lika med, vilket jag inte visste innan jag valde Japan. När det gäller Argentina så har dom tillg&a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: VÄLFÄRD

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-26]   VÄLFÄRD
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58530 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×