Korstågen

3 röster
11240 visningar
uppladdat: 2010-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning:

Jag valde att jobba med korstågen för att det är något som påverkar oss än idag och att det var något som jag inte visste så mycket om.

Frågeställning: Hur kunde Påven övertala mer än 100 000 människor att gå och strida mot muslimerna? Finns det några liknande konflikter idag? Hur har korstågen påverkat den värld vi lever i idag?

Muhammeds uppenbarelse

För c:a 1500 år sedan föddes en man som hette Muhammed. Det sägs att en natt omkring år 610 e.kr, uppenbarade sig ärkeängeln Jibril för honom. I Kristendomen kallas Jibril för Gabriel och det var samma ängel som berättade för Maria att hon var gravid med Jesus. Han sa till Muhammed att han skulle bli profet för en ny religion, Islam. Jibril tog med Muhammed på en färd genom natten till bl.a. Jerusalem och himmelriket. Men vissa menar att platsen de besökte, inte alls var Jerusalem. För om man granskar Koranen går det faktiskt inte att ta fasta på var de befinner sig, men för en Muslim, en anhängare till Islam, är det självklart att Jibril och Muhammed blickade ned mot staden Jerusalem. Men judarna menar att de har mer rätt till Jerusalem och Israel för att deras länk till området är mycket starkare än vad det är för Islam. Men tyvärr så räcker inte det för att lösa konflikten om Israel, kriget mellan muslimer och judar har pågått i över 60 år och många människor har dödats. Det var i Israel som Abraham bodde och det var dit Mose utvandrade från Egypten, det är därför landet betyder så mycket för judarna.

Sedan skrev Muhammed, med guds ord, det som skulle bli Koranen, Islams heliga skrift. Bibeln är de kristnas heliga skrift och judarnas heliga skrift kallas för Tora. De tre skrifterna liknar varandra mycket och religionerna har samma gud.

 Islams spridning

Muhammed började predika om sin tro och under hans livstid konverterade hela befolkningen på den arabiska halvön över till Islam. Islam fortsatte att spridas fort och senare, efter c:a 100 år hade tidigare kristna områden som Egypten, Palestina, Spanien och Nordafrika, gått över till islam. Att muslimerna tog över Palestina tror jag tog särskilt hårt på de kristna eftersom det var i Palestina Jesus levde. Nu var nästan hela medelhavskusten i muslimskt styre och muslimerna var nu de som kontrollerade handeln på Medelhavet. Jag tror att en av anledningarna till att Islam spreds så fort är att folk alltid är ute efter det senaste, vare sig det är en ny mobiltelefon eller en religion. Det som också lockade folket tror jag var att Islam var guds senaste ord, och nästan ingen ville hålla kvar vid det gamla. Men om Europa hade kristendomen redan ett hårt grepp så de som sa att de ville bli muslimer skulle förmodligen bli hängda. De kristna i Europa blev oroliga över att Muslimerna kom närmare det kristna centret i Rom och över att människorna i land efter land övergav sin tro. Runt år 1000 e.kr kom muslimerna fram till det Bysantinska riket, även kallat Östrom, som var världens första kristna rike.

"Deus lo volt!" - Gud vill det!

Det Bysantinska riket kunde inte stå emot de väldiga muslimska arméerna och bad desperat om hjälp av Påven i Rom. Påven Urban II som ogillade Muslimer såg detta som ett utmärkt tillfälle att utöka sin och kyrkans makt. Påven kallade år 1095 till ett biskopsmöte i staden Clermont och denna dag hölls också ett möte öppet för allmänheten. Han höll ett inspirerande tal till tusentals människor där han berättade om att Östroms kejsare bad om hjälp att försvara sig mot de muslimska krigarna. Påven sa också att muslimerna hade förstört den kyrka Jesus låg begravd under och att de som brukade vallfärda till Jerusalem inte släpptes in i staden längre. Jag tror att Påven valde att ta upp att muslimerna hade förstört Jesus grav för att det skulle göra folket mer upprörda och lättare gå med på hans förslag. Ett annat knep Påven använde för att få folket på sin sida var att skrämma dem. Han sa att muslimerna hotade hela den kristna världen och om inte någon agerade skulle hela världen vara under muslimskt styre. Han uppmanade alla att bege sig på korståg till Jerusalem och strida mot de barbariska muslimerna. Ett av de tio budorden är att man inte skall döda någon, och när självaste Påven gick emot det visste nog inte riktigt folket vad de skulle tro. Då sa Påven att de som stred i korsets märke skulle bli förlåtna av Gud och Jesus för alla sina synder, slippa brinna i skärselden och bli martyr, det vill säga att om man dog i korstågen skulle man få komma direkt till paradiset. Påven ropade också ut: "Deus lo volt!", att detta krig var guds vilja. Då var det inte många som sa emot längre, alla ville ju komma till himlen och ingen ville trotsa gud. De olika knep Påven använde sig av var listiga men jag tror att det inte skulle fungera så bra idag. Då var det ingen som sa emot Påven och kyrkan, gjorde man det blev man satt i fängelse eller till och med dödad. Kyrkans makt var större än alla kungars och Påven kunde göra nästan vad han ville. Idag har kyrkan nästan ingen makt alls om man jämför med hur det var på medeltiden. Man har fortfarande stor respekt för Påven men han bestämmer inte alls lika mycket som förr.

Bond-tåget

Efter Påvens tal spreds sig historien om korstågen snabbt ut i Europa och snart fanns det en hel armé av stridslystna bönder på väg till Jerusalem. Detta oroade Påven, han hade visserligen uppmanat alla att bege sig på korståg, men han hade tänk att endast tränade riddare skulle ge sig iväg, inte enkla människor såsom bönder och tjänstefolk. Men de stora och entusiastiska folkmassorna gick till Påvens besvikelse inte att stoppa. Ett stort tåg av jublande människor gav sig iväg mot öster. De som gav sig i väg först var bönderna, tjänarna och borgarna, alla med ett rött kors fastsytt på kläderna, de riktiga riddarna behövde tid att förbereda sig med mat och vapen för resan. Jag tror att krigarna kände sig trygga med korset som krigssymbol, korset påminde krigarna om att det var Jesus de slogs för och att Gud alltid var med dem. Korset på kläderna var också det som gav namnet "korståg". Att förbereda inför resan borde kanske den andra gruppen också tänkt på innan de gav sig iväg till det heliga landet med för lite mat och med en dålig uppsättning av vapen. Med för lite mat till alla ledde detta till att korstågen snabbt byttes ut mot plundringståg där folkmassorna gick från by till by och tog all mat de kunde hitta. Många av de som gav sig ut i korståg var fattiga och orsaken till att de blev korsfarare var att de skulle försöka ta med sig värdesaker hem från plundringarna men den största delen gav sig i väg i religiöst syfte.

Korsfararna var också fyllda med avsky mot judarna som sägs ha dödat Jesus. Så när korstågen passerade Österrike och södra Tyskland, där judarna var fria att leva, blev plundringen mer inriktad mot judiska hem och synagogorna de passerade brändes.

Judarna har inget i deras religion som säger att de inte får leva på att låna ut pengar, alltså ta ut ränta när man lånar ut pengar. Det hade t.ex. Islam så de flesta judar som levde i Muslimska områden valde att bli bankmän eftersom de fick monopol på att låna ut pengar. Den judiska banktraditionen fördes sedan över även till Europa och de judiska familjerna var oftast ganska rika då de flesta livnärde sig via banken. Att judarna hade det bättre ställt än de flesta kristna var också en anledning till att de kristna inte tyckte om judarna. Den judiska banktraditionen varade ända in på 1900-talet då Hitler utsåg judarna som ansvariga för fattigdomen i Tyskland för de hade tagit alla pengar för sig själva. Då försökte Hitler utrota judarna och hela 6 miljoner judar dödades. Att de kristna tror att judarna dödade Jesus tycker jag är konstigt eftersom Jesus själv var jude under hela sitt liv och nästan alla i hans omgivning också var judar. Kristendomen utvecklades först senare av Jesus lärjungar. Så jag tycker att de Kristnas hat mot judarna bara var ett sätt att göra kristendomen större och mäktigare och att få judendomen att tappa anhängare p.g.a. av ständigt hot och förföljelse.

Efter månader av vandringar och plundring var korsriddarna trötta, slitna och hungriga. Flera blev sjuka av de tuffa förhållandena och många dog. På vandringarna blev korsriddarna ofta anfallna av arméer som härjade där korsfararna passerade och många korsfarare dödades. Inte ens halvvägs till Jerusalem möttes korsfararna av stora muslimska arméer och de flesta av korsriddarna dödades. De överlevande flydde i panik från de muslimska arméerna men bara ett fåtal återvände hem.

Jag tror att Påven skämdes för hur det hade gått i det första korståget med all död och alla plundringar. Han hade ju tänkt att han skulle ses som kristendomens räddare efter korstågen. Men nu spreds det bland folket att korstågen hade blivit ett misslyckande och att de inte ens nått halvvägs till Jerusalem. Folk var fortfarande livrädda för att hamna i helvetet och snart var det dags för de tränade riddarna att ge sig iväg.

"Det Riktiga Korståget"

Det första korståget hade inte gått så bra men nu var det dags för riddarna att ge sig iväg till Jerusalem. Detta kallade Påven för "Det Riktiga Korståget" och det bestod av tränade riddare. Också munkar och präster var med i detta korståg, inte vilka som helst utan de som hade varit duktiga krigare innan det blev munkar och präster.

Arn tempelriddaren är en bok av den svenske författaren Jan Guillou som också har filmatiserats. Den handlar om Arn Magnusson som bor i Västergötland. Han växer upp på ett kloster där han tränas till en krigare men samtidigt till en stor gudsman. Sedan döms Arn oskyldig för ett brott till straffet att bli korsriddare och han får fara till Jerusalem och slåss i korsets tecken. Denna historia är påhittad men man tror att det kan ha funnits korsriddare även här i Sverige.

De väl förberedda korsriddarna gav sig iväg. I det här korståget var det nästan ingen som gav sig i väg bara för att plundra för att nästan alla var rika och många hade till och med en egen borg. Munkarna behövde heller inte plundra eftersom en av klosterreglerna är att man ska leva fattigt.

Efter fyra år av strider, slit och vandring nådde korsfararna till slut Jerusalem. Korsriddarna var trötta men var bestämda att slutföra gudsverk så snabbt som möjligt. Jerusalem skyddades av höga murar, men efter bara några månaders belägring lyckades Korsriddarna komma in i staden. De satte genast igång med att slakta alla som bodde i staden, man tror att ca 30 000 muslimer och judar dog. Efteråt skyndade sig korsfararna till Jesus grav, satte sig på knä och tackade Gud. Detta var ju Guds vilja.

Kampen om Jerusalem

Nu var Jerusalem kristet igen och hemma i Europa jublade folket, detta var för många ett bevis på att Gud var med korsfararna och att det som hade hänt var Guds verk.

Antiochia, Tripoli, Edessa och Jerusalem var namnen på de områden som korsriddarna tog över, det gemensamma namnet blev Outremer, som betyder "på andra sidan havet". Outremer blev instabilt med många inbördeskrig och maktstrider. Enligt mig var det den stora bristen på kvalificerat ledarskap som gjorde Outremer så stökigt. Nu när det heliga landet var kristet fick Europa äntligen kontroll över handeln i Medelhavet och det fraktades varor och krigare mellan Europa och Outremer. Men samtidigt hade nyheten om det som hade hänt i Jerusalem snabbt spridits till de närliggande muslimska områdena. De kunde inte förstå hur korsfararna kunde vara så grymma! År 638 när muslimerna hade tagit över Jerusalem hade inte en enda människa dödats. Nu ville muslimerna ha hämnd, och efter en lång förberedelse lyckades muslimerna vinna över de kristna och ta tillbaka Jerusalem efter c:a 100 år av kristet styre. Muslimerna tog också tillbaka de andra länderna i Outremer. Muslimerna var hela 60 000 i antal medan de kristna endast var 14 000, men det var inte antalet soldater som avgjorde striden. Ledarna för korsriddarna valde en mycket oläglig plats att slå läger vid. Där fanns nämligen inget vatten där, och de hade heller inte med sig något eget vatten till striden. I 45°c öken hetta kan man förstå vad korsriddarna hade i huvudet och att det inte hade med striden att göra. Beha al-Din var krönikör åt den arabiska kungen Saladin och han tyckte det var konstigt att de kristna bara verkade gå rakt in i döden, som om de var övertygade att de skulle ligga i graven nästa dag även om de skulle vinna kriget. Alla de kristna slaktades, så som Jerusalems befolkning hade gjorts, med Kungen över Outremer skonades. Kung Saladin försäkrade honom: "En kung dödar inte en kung".

Det heliga landet fortsatte att vara muslimskt, trots flera nya korståg i försök att återta Jerusalem. Kampen om Jerusalem pågick i över 200 år. Senare när korstågen var över fick kristna pilgrimer ändå vallfärda till Jesus grav, även om det var muslimerna som styrde landet.

Jämförelser med idag

För mig är det omöjligt att förstå att en människa kan offra alla sina ägodelar och inte minst sitt liv åt vad en gammal gubbe säger att man ska göra. Det skulle i alla fall inte kunna hända idag tänker man, men det är precis vad som händer nu på 2000-talet. George Bush får reda på att det går att tjäna pengar nere i Irak och håller sedan ett flammande tal om hur terroristerna kommer att börja ett kärnvapenkrig mot USA om inte någon gör något. Sedan berättar han att de som åker ner och krigar är USA:s hopp och framtid och när Irak är under kontroll börjar man pumpa ur landets olja.

Visserligen nämns inget om skärselden och himmeln men mycket känns igen från Påvens tal 1095. Ett överdrivet hot nämns i båda talen och båda talesmännen använder det för att skrämma folket och båda är ute efter makt och rikedom. Andra konflikter som liknar de som fanns under korstågstiden var t.ex. på 1900-talet mellan öst- och väst Europa. Sedan staten Israel bildades år 1948 har det alltid varit konflikter mellan judar och muslimer om vilka som har rätt till landet. Istället för hur det var på 1000-talet då kristna och muslimer som krigade om det heliga landet är det nu muslimer och judar som slåss om rätten till landet.

Vad ledde korstågen till?

Utan korstågen hade den gemensamhets känsla vi har här i Europa, jämfört med andra världsdelar, inte funnits. Europa gick ihop som ett enda land när de slogs mot muslimerna och det har vi kvar än idag i form av EU. Påven fick mycket mera makt, framförallt i början då framgångarna var som störst. Kyrkan hade heller inte haft lika stor påverkan på folket under de kommande tusen åren utan korstågen. Handeln i Europa ökade också under korstågen då de kristna övertog muslimernas roll som makthavare över handeln på medelhavet. De Italienska handelsstäderna blev förmögna och det satte fart på utvecklingen av Europa.
Efter Antiken glömdes den mesta av kunskapen bort i Europa men Araberna fortsatte att uppfinna och lära sig nya saker. När Européerna som levde i Outremer började snegla på muslimerna vapen och hus lärde dem sig också mycket av arabernas kunskap och det var också en sak som drev utvecklingen i Europa framåt, tack vare korstågen. När sedan den arabiska tekniken kom till Europa började ekonomin att blomstra och det var detta som var början till stormaktstiden i Europa. Tyvärr ledde det inte bara till positiva saker utan det blev snarare tvärt om. Judar och muslimer kommer aldrig glömma vad de kristna gjorde med folket i Jerusalem. Efter slakten i Jerusalem har konflikterna mellan de kristna och muslimerna aldrig slutat och arabvärldens hat mot västvärden är kvar än idag. I många fall klarar inte ens en muslim och en kristen att vara i samma rum. När de kristna ser tillbaka på perioden ser de på den med skam. Jag tror att relationerna mellan de kristna och muslimerna kommer att fortsätta att vara något spänd på grund av korstågen. Men banden mellan de olika folken blir i alla fall bättre och bättre, bland annat är USA:s nya president uppvuxen i ett muslimskt land.

Avslutning:

Hur kunde Påven övertala mer än 100 000 människor att gå och strida mot muslimerna? På medeltiden visste folk inte så mycket om värden så de trodde på de det som de kunde förstå, det gudomliga. Så på medeltiden var kyrkans makt väldigt stor. Så när Påven skulle få folk att gå med i korstågen sa han att de som gavs sig iv&a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Korstågen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-26]   Korstågen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58533 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×