ISLAM - En abrahamitisk stark monoteistisk relgion

4297 visningar
uppladdat: 2010-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

ISLAM

-En abrahamitisk stark monoteistisk relgion

Islam är en ursprungsreligion från judendomen och kristendomen och är idag den näst största religionen i världen med 1.7 miljarder anhängare.

Fråga 1.

Islam betyder underkastelse, man ska alltså som muslim underkasta sig sin religion och Gud, dvs följa alla regler och bud som Gud har gett. Buden står nedskrivna i Koranen.

Inom Islam finns det bara en Gud. Denna Gud är alltid störst (Allahu Akbar = Gud är större, på arabiska, dvs koranens språk). Den största synden inom Islam är att tro på en annan Gud. Detta till skillnad från kristendomen där Gud är treenig och Hinduismen där det finns flera gudar med var sin uppgift. Mohammed är Guds profet. Gud har genom honom gett folket vägledning hur man ska leva etc. Detta står i den muslimska trosbekännelsen beskrivet: "Det finns ingen gud utom gud och Muhammed är hans sändebud."

De fem grundpelarna är motsvarighet till de kristnas sakrament och dom står med i koranen, en troende muslim skall följa dom så gott han/hon kan. Koranen är muslimernas heligaste skrift, det är guds direkta ord som han uppenbarade till sin profet Mohammed genom sin ärkeängel Gabriel under en 20 års period. Varför den är just så speciell för muslimerna är för att den är oförändrad samt att det är guds ord.

Trosbekännelsen, Shahada  är den första och viktigaste pelaren och utgör grunden för vad en muslim ska tro. Första delen av trosbekännelsen uttrycker tron för att det bara finns en Gud och att Muhammed är hans profet, man kan endast dyrka gud och man inte kan jämföra gud med någon eller något. Allah ska man vara trogen till hela livet och det står i koranen att detta viskas i nyfödda barns och döende människors öron.

Den andra pelaren är bönen, salat. En muslim ska be fem gånger om dagen knäböjandes riktad mot Mecka på en matta och läsa valda delar ut Koranen.

Trejde pelaren är Allmosan, zakat. Allmosa innebär att muslimerna betalar 2.5 procent av deras inkomst till behövande en gång per år.

Fastan, den fjärde pelaren, sker under månaden Ramadan, månårets nionde månad. Under den tiden avhåller sig de från mat, dryck och sexuella aktiviteter från solens uppgång till solens nedgång. Sjuka, gamla och barn behöver inte följa Ramadan. Varför dom gör detta en gång per år är för att de inte ska glömma det vardagliga materiella livet och komma närmare Allah.

Den sista av de fem pelarna är vallfärden. Detta är en resa till Mecka som en muslim bör göra minst en gång i livet om ekonomi och hälsa tillåter. Olika ritualer utförs och detta görs för att stärka gemenskapen med andra muslimer och Allah. Under vallfärden är det förbjudet att klippa hår och naglar, även att utföra sexuella aktiviteter.

Islam ser på Allah som ojämförelsebar, som jag nämnde innan. Allah har skapat allt på denna jord och vägledar människan genom uppenbarelser och regler för att leva rätt, han är den allsmäktige och allvetande. Det är människans uppgift att dyrka gud och följa hans regler anser muslimerna, men människan har ansvar för sina handlingar.

Allah har 99 namn, varav alla beskriver egenskaper hos Allah. Ex: ar-Rahman som betyder den Barmhärtige.

Det finns även en ond makt, Iblis, men Gud kan förlåta om man känner riktig ångest och ändrar det man gjort innerligt.

Fråga 2 och 3.

Många av de muslimer som kommer till Sverige har flytt på grund av krig. De flyktingarna som kommer hit möts av ett land som är väldig olikt deras eget och det tar tid att acklimatiseras.

Språket, relgionen, levnadssätt, politik m.m är annorlunda. Från att ha kommit från ett samhälle   där många kvinnor klädda i slöja och burka, levt i absolutism, där aga inte är otillåtet osv, till att komma till ett samhälle där andra varderingar.

Vissa fortsätter leva som de gjorde i deras förra land medans andra hittar ett mer anpassat levnadssätt. Tex skaffar en svensk partner, ber sällan, fastar inte och dricker sprit som vilken annan svensk, trots att det är förbjudet i Koranen.

Många av de muslimer som kommer till dagens Svenska smahälle möts nog av många svårigheter. Detta beror nog mycket på folks okunskap om muslimer. Många svenskar förknippar till exempel muslimer mer terroris och misshandel i hemmet. Detta leder till rassism.

De sekularsierade muslimerna skiljer t.ex. på religion och politik och är öppna för förändring för att kunna anpassa sig till det moderna samhället, vilket gör det mycket lättare för dem på alla sätt. När de ska söka jobb, skaffa svenska vänner mm. De traditionella muslimerna är konservativa och vill alltså inte ändra på något. Dom har nog svårare att anpassa sig i ett modernt samhälle.

Modernister vill hitta en grundtanke och attityd i koranen och sunna som det sedan översätter och anpassar till det nya samhället. Jag tror att det har väldigt stor potential att rätta sig efter ett modernt levnadssätt med islam som grund. Jämfört med sekularisterna vill de dock behålla religionens inflytande på den politiska sidan vilket kan leda till oönskade konflikter exempel frågor om abort, kvinnoförtryck och hederskrig.

Enligt koranen är det mannen som utgår från att det är han som bestämmet, han kanske inte ens tycker att han ska samråda med sin hustru för så är det i de mest traditionella subkulturerna i Mellanöstern. Detta stämmer inte alls med svenska kvinnors krav på jämnställdhet. En typisk kulturkock förekommer. Nu säger jag inte att detta förekommer bland alla troende inom islam, men det är inget ovanligt förekommande.

Ett exempel är om en tonårsdotter i en muslimsk troende familj sminkar sig och klär sig i "för korta" kjolar/shorts, eller skaffar pojkvän är det oftast mannen som fylls av outhärdliga skuldkänslor för dotterns beteende som strider mot islam och mot allt han lärt sig och lärt sina barn. Det är inte ovanligt att somliga män reagerar primitivt och tappar kontrollen och misshandlar dottern - och kanske sin fru. Vilket inte är fel enligt koranen där det står att man får straffa sin fru om det behövs med ett redskap som inte är bredare än tummen - så länge inte blåmärken syns i kvinnans ansikte.

Om vårat samhälle skulle följa de islamska reglerna skulle detta inte vara ovanligt, även alla som inte är strikt hetrosexuella tryckas ner. Vilket skulle kunna leda till dödsstraff.

Detta tycker jag är helt fruktansvärt, det handlar bara om att få ha mänskliga rättigheter. Något som inte existerar inom islam. Hur skulle det se ut om hela vårat samhälle följde denna relgion?

Tanken känns främande eftersom det svenska samhället har få svenska muslimer, skulle frågan däremot ställas om majoriteten av Sverige var muslimer skulle nog fler se fördelar med att följa Allahs lagar.

Om alla var muslimer skulle alla vara nöjda, likaså om alla var judar eller katoliker, osv. Alla människor skulle följa samma normer och samhället skulle vara likriktat gällande tron. Samma värderingar, ingenting kan ses konstigt eller stötande. Detta ser jag som en fördell.

Jag tror dock inte att jag skulle må bra i ett muslimsk samhälle. Jag tycker inte alla får samma möjligheter, jag som kvinna tex skulle inte få samma möjligheter som en man i samhället, när det gäller frihet, utbildning m.m.

En posetiv aspekt är att folkhälsan skulle vara bättre med tankte på att ingen skulle dricka alkohol.

Jag tror inte detta dock skulle leda till färre konflikter.

Motsättningar/krig kommer alltid förkomma exempelvis konflikter mellan shia- och sunnimuslimer. Inskränkt frihet för kvinnor vad gäller som utbildning, arbete, sexuallitet och bilkörning. För att ett samhälle ska kunna utvecklas är det viktigt att män och kvinnor ska ha samma rättigheter tycker jag vad det gäller allt detta.

Det finns en hel del svårigheter en troende muslim kan möta i det svenska samhället. Ska man be fem gånger om dagen kan det ställa till vissa svårigheter tror jag.

Alla arbetsgivare kanske inte är så toleranta vad gäller religions utövande. Effekten blir då att man kanske inte anställer muslimer. Arbetesgivaren kanske tycker att den anställde inte ska ägna sig åt religion under arbtestid, tex att be.

Ramadan kan orsaka problem också, för både barn och vuxna. En extra utsatt grupp kan vara barn eftersom deras energibehov för att orka med skoldagen är stor.

Ett annat problem barnen kan stöta på dagligen i skolan och konfrenteras med är att de inte har tillgång till Halalmat, dvs kött som är rätt slaktat och mat som inte innehåller griskött. De barn som endast äter Halalmaten blir tvungna att avstå från skolans mat. Ett annat problem är deras sätt att behandla kroppen, dvs att det är förbjudet att titta på andras nakna kroppar, tex i dushen och på badstränder. Vilket betyder att barnen inte är med på gymnastiklektionerna.

Kvinnornas klädsel tror jag kan vara ett av de största problemen. En kvinna i nikab/burka (svart heltäckande klädsel med slöja, man kan endast se ögonen genom ett flor och svarta handskar) är ett klart extremt religiöst ställningstagande, de vill komma närmare Alllah och leva som Muhammeds fruar gjorde. En muslimsk kvinna med nikab hänvisar själv till religionsfrihet och hävdar sin rätt att bära det hon vill. Men runt om kring kan det finnas många kritiker på skolor och arbetsplatser.

Kvinnor som bär nikab på offentlig arbetsplats eller skola kan väcka stor uppmärksamhet, specielt  eftersom att många kan se som levande kvinnoförtryck.

Ett exempel på det är en artikel jag läste i GP över internet, det handlade om två muslimska kvinnor som studerade nere i Falun gjorde en anmällan till DO efter att ha blivit tillsagda att deras klädsel strider mot skolans lag.

Ingen demokratisk stat har rätt att bestämma hur deras medborgare ska klä sig, men jag kan förstå att en lärare eller arbetsgivare reagerar starkt på kvinnor klädda i nikab och känner det stötande och obehagligt att inte kunna identifiera kvinnan bakom skynket, att knappt kuna få någon ögonkontakt med dom.

Detta orsakar naturligtvis praktiska problem i samhället med prov, id-kontroller osv.

Religionen och dess traditioner har lett till könsuppdelade undervisningar och skolk fån lektionerna jag nämnde innan. Det är den svenska skolplikten som krockar med de stränga reglerna inom islam.

Ett exempel på detta är mellan fundamentalism och sekularism kan det problem uppstå, det är viktigt att hålla isär vad som är en privatsak och vad som inte är det. Tex fundamentalistiska föräldrar tillåter inte att flickor får vara med på gymnastik-, sim-,musik- eller sexualundervisningar. Dom ser det även som tabu att vara med på bildlektioner där de avbildar djur och människor. Så länge undervisningen är obligatorisk tycker jag detta är något de med fundamentalistisk bakrund att acceptera.

Jag tror detta i längden leder till att de flesta muslimska flickorna/kvinnorna får en utbildning anpassad till deras religion.

I sina hemländer kan muslimerna göra som deras lagar föreskriver men inte i Sverige, tex stening. Det handlar om mannens kontroll, mannens totala kontrollhov över hans kvinna/kvinnor,  på ett sätt som inte är förenligt med svenska värdegrundnormer.

I Borlänge bor det ungefär 1000 muslimer från Somalia, varav 10% har ett jobb. Det finns främst två grundläggande problem som stoppar dom att starta företag. Enligt sharialagen är det förbjudet att betala ränta, hur ska man då kunna låna pengar från banker? Detta är ett annat av de flertal problem som en muslim kan stöta på i det svenska samhället.

I Qatar är det formellt belgagt med dödstraff om du konverterar från islam, ingen systematisk värvning till andra religioner än i islam får förekomma. Dom ser sin religon som en världsreligion.

Liksa så i Jeman där konstitutionen föreskriver religionsfrihet, men konvertering från islam är strikt förbjuden och är belagt med dödstraff.

Självfallet kan inte en strikt troende muslim följa koranens regler om de emigrerar till exempelvis ett västerländskt land. Denna anpassning i sitt nya land hos troende muslimer sker med varierad framgång. De som har svårt att hitta en medelväg för att därmed kunna komma in i sitt nya samhälle har det säker svårt. En kulturkrock; modell frontalkrock blir då ett faktum.

När koranen skrevs tänkte man förmodligen in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: ISLAM - En abrahamitisk stark monoteistisk relgion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-11]   ISLAM - En abrahamitisk stark monoteistisk relgion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58542 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×