No inlämningsuppgift EKOSYSTEM

42 röster
68496 visningar
uppladdat: 2010-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

No inlämningsuppgift EKOSYSTEM

Jag har valt att undersöka barrskogens ekosystem. Vi har hört ordet ekologi, som betyder vetenskapen om levande organismers relation till omvärlden. Kanske har du inte hört talas om ett ekosystem, det är vad jag ska börja med att förklara.

Vad är ett ekosystem?

Ett ekosystem är ett avgränsat kapitel av naturen som vi människor valt att betrakta som ett system, dvs en helhet. Ett ekosystem kan vara stort eller litet beroende på vilket man väljer att studera. Alla levande varelser/organismer och den miljö som finns inom ett visst område bildar tillsammans ett ekologiskt system. Här lever djur och växter tillsammans. De påverkar varandras livsmiljöer och betingelser och de är beroende av varandra. Ett system betyder hur något fungerar, hur logiken går ihop. En dator har ett system, ett system för hur den fungerar, varför en bokstav kommer upp på skärmen när vi trycker på tangentbordet. Det är ett system. Likaså har naturen ett system. Inte bara ett, utan flera olika.

Hela biosfären (biosfären är alla jordens ekosystem, allt biologiskt liv)  går att betrakta som ett ekosystem likaväl som en skog eller en liten damm. De gröna växterna har en nyckelroll i ekosystemet. De binder energin från solen genom fotosyntesen.

( Solljus + Vatten + Koldioxid --> Druvsocker + Syre )

Fotosyntesen är en mycket viktig del i jordens biologiska liv, då den  omvandlar solenergin (ljusenergi) till kemisk energi (t ex socker) som djur och svampar sedan kan ta del av. Den skapar också syre, som är nyckeln till djur och människors liv på jorden. Energin kan flöda genom hela den biotiska delen (levande) av ekosystemet. Växterna kan även använda sig av den abiotiska delen (icke levande) av ekosystemet genom att ta upp näringsämnen ur marken. Med hjälp av dessa näringsämnen och den bundna solenergin, ombildad till socker, bygger växterna upp ämnen som protein och fett. Växterna benämns därför som topproducenter i ekosystemet.

Ekosystemets levande delar är uppbyggda i tre nivåer, ett samhälle varifrån det finns flera populationer av olika sorters växt och djurarter där varje art är en individ som gör så att ekosystemet fungerar. Den svenska barrskogen är ett artfattigt men individrikt ekosystem, vilket gör den känslig för störningar som insektsangrepp men lämplig för skogsbruk.  Ekosystemet är bland det mest komplexa som finns, det har inte ändrats på miljoner år, bara omvandlats i och med de miljöförändringar som jorden genomgått.

Då kan vi övergå till nästa fråga, är ekosystemen viktiga?

Det verkar ganska självklart att ekosystemen är viktiga, men varför? Det beror på hur man der det. Ekosystemen viktiga ur biologiskt och ekologiskt perspektiv.
Ekosystem är viktiga på det sättet att vi får förståelse för hur jordens kretslopp fungerar. Alla ekosystem har sitt eget kretslopp, och tillsammans med andra ekosystem så bildar de ett ända stort ekosystem; jorden.

Ekosystemens uppbyggnad är såklart också viktigt. Allt levande har sin egna givna plats i olika ekosystem. Arter och populationer är organiserade i olika ekosystem. Alla arter har sin egen funktion i det globala ekosystemet. Ekologins kretslopp med producenter, konsumenter och nedbrytare är livsviktiga för våran överlevnad.
Med hjälp av resiliens kan man mäta om ett ekosystem är bra på att hantera störningar. Ett ekosystem med hög resiliens är inte lika känsligt för förändringar. Ett ekosystem med hög resiliens har hög biologiskmångfald. Mångfalden gör att det inte gör så mycket om en art försvinner, det finns en annan art som kan göra samma jobb i ekosystemet. I ett ekosystem pratar man också om nyckelroller. En art som är viktig för ekosystemets överlevnad har en nyckelroll. Men det är svårt att se vilken art som har en nyckelroll innan den försvinner och ekosystemet förändras. Kan vi då påverka ekosystemen? Det kan vi; genom föroreningar, men också genom att hjälpa till.

Vi människor kan se till att de ekosystemen med låg resiliens inte utsätts för stora påfrestningar, eller så kan vi hjälpa till med att bevara ekosystemens nyckelroller. Ta tex vargen. Den är svenska stammen utrotningshotad, men många människor försöker bevara vargen genom att fridlysa den och plantera in nytt blod i stammen. Det kanske hjälper, kanske inte. Om vargen skulle försvinna kanske det inte är katastrofalt för det finns djur som kan ta över vargens nyckelroll i ekosystemet. Fjällrävar och järvar kan ta över vargens roll som konsument och se till att förstahands konsumenterna i ekosystemet inte tar över.
Men vissa vill också att vargen inte ska få finnas kvar i de svenska fjällen. Bönder som får sina får dödade av vargarna vill i vissa fall få tillåtelse att skjuta vargen som anfaller, eller skjuta av varg stammen varje år. De ser ibland vargen som ett hot och inte som en viktig tillgång.

Mitt ekosystem - Barrskogen

Detta är min näringskedja över en liten del av barrskogens ekosystem.

P = Producent

1k = förstakonsument

2k = andrakonsument

3k = tredjekonsument

4k = fjärdekonsument (toppkonsument i denna näringskedja)

Detta är en annan näringskedja som finns i barrskogarnas ekosystem:

Näringspyramiden fungerar ungefär som en näringskedja, den här visar hur det kan se ut i en del av barrskogens ekosystem.

Toppkonsument är lodjuret (3k)

Andrahandkonsument är vesslan och

ormen (2k)

Förstahandskonsumenter är fåglar, insekter och möss (1k)

Producenter är svampar och växter (P)

Nedbrytare är bakterier och parasiter (N)

Hur viktig är kolatomen?

Kol är en av de viktigaste byggstenarna i levande varelser.
Kol hjälper till att bygga upp din kropps muskler, ger dig energi, finns i maten du äter, i fett, i socker och i proteiner. Alla växter och djur är uppbyggda av samma sorts kol. Oljan som används för att värma upp hus och driva fabriker, bensinen i bilen eller moppen, veden som eldas upp, består också av kol.

Varifrån kommer kolatomerna och vart tar de vägen när vi dör?
Vart tar atomerna vägen när bensinen tagit slut, eller när veden brunnit upp?

Kolatomerna försvinner aldrig, utan förs runt i ett kretslopp. När växter, djur och människor dör, bryts de ner och förmultnar till jord. Det innebär att kolatomerna som tidigare fanns i människan, djuret eller växten nu istället finns i jorden. Jorden ger näring till nya växter (som byggs upp av kol), som äts av djur (som då får i sig kol) och du kanske äter djuren (och då får du i dig kol).

Kolatomer finns också i luften vi andas. I luft finns koldioxid. Det är en molek...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: No inlämningsuppgift EKOSYSTEM

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-04-08

    Omg du hjälpte verkligen till <3 Tack , utan dig skulle jag nog ha haft bara ett E

  • Inactive member 2013-09-01

    Tack för att du nyss räddade mitt liv;*<3

  • Inactive member 2014-10-18

    Tack! Du hjälpte mig verkligen med min uppgift. :)

  • Inactive member 2014-10-18

    Tack! mycket snällt gjort av dig:)

  • Inactive member 2015-10-05

    Snälla hjälp! Hur fungerar ett ekosystem? Hur de kan påverkas av olika saker såsom miljöfaktorer, konkurrens osv??

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-11]   No inlämningsuppgift EKOSYSTEM
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58545 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×