Leonardo da Vinci

4 röster
6747 visningar
uppladdat: 2010-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Bakgrund: Jag tycker Leonardo är en fascinerande man och han är så otrolig. Det som har väckt mitt intresse för att göra det här är filmen da Vinci koden. Sen har jag också blivit inspirerad av spelet Assasian Creed 2 och när jag sökte på andra saker till det här arbetet på nätet.

Syfte: Jag ville lära mig om den tiden han levde och hur en man kunde göra så mycket. Hur han förändrade världen och hur han inte blev erkänd för alla uppfinningar som han egentligen gjorde.

Frågeställningar:

* Hur var han?

* Vad uppfann han?

* Vad målade han?

* Hur förändrade han världen?

Leonardo

 Leonardo da Vinci eller hans födelsenamn Leonardo di ser Piero da Vinci var en italiensk uppfinnare, anatomist, ingenjör skrivare, skulptör, matematiker, arkitekt och en viss läkare. Man säger han var den mest talangfulla inom målning och hans nyfikenhet kunde bara mätas med hans uppfinningar. Han var den tidens filosof.

Han föddes 15 april, 1452. Hans pappa hette Piero da Vinci och hans mamma Caterina. Han utbildades i Florence av Floretine målaren Verrocchio som hade en skola där det var han som skulle visa vägen för Leonardo Skolan handlade mest om den konstnärliga sidan men hade både kemi och anatomi.

Arbeten                                           

Leonardo var en stor målare, två av hans största arbeten är the Last supéer och Mona Lisa är dem mest kända och mest kopierade i hela världen. En annan "målning" var Vitruvian man och räknas som en kulturell symbol. Allt det här har sålts på från t shirts till skor. Tyvärr så kunde han inte måla så mycket på grund av att han experimenterade väldigt mycket om nya tekniker. Det kan också va så att många tavlor inte kunde dras nått samband mellan han och tavlorna så dem tillkom till någon annan. Även om han inte målade mycket och han hann inte klart med alla så vet man att var en stor man inom målning.

Leonardo anses vara ett tekniskt geni, hade idéer om helikoptrar, pansarvagnar, koncentrerad solkraft och en räknare. Han var före sin tid i stort sett. Inget av det här kom längre fram i tiden efter hans död. Många uppfinningar gjordes inte men några av hans mindre uppfinningar gjordes t.ex. den automatiska vind pinnen. Som en uppfinnare avancerade han tekniken inom anatomi, civil ingenjör, optik och hydrolik.                                                   The last supéer                Mona lisa                                             

Ungdom

Hans ungdom så var han oftast hos Verrocchios skola. Det var där intelligenta barn med konstnärliga talanger. Här lärde man sig att måla och skulptera m.m. Leonardo var en talang och målade ibland med Verrocchio själv. En gång när dem målade The Baptism of Christ och när Verrocchio såg han måla så la han ner penseln och målade aldrig igen det här är nog en överdrift och är nog inte sant. Han växte upp och lärde sig mer och blev äldre och gick vidare.

Unga år                                    

Man tror att Leonardo hade en egen skola under 1476-1478. Vid 1478 står det inget om hans arbete, inget alls faktiskt. En gång under 1481 så fick han i uppdrag att måla the Adoration of the Magi till kyrkan i sankt Bernard. Det viktiga uppdraget sköts upp p grund av att Leonardo stack till Milan. I 1482 skapade Leonardo en silver lyra som såg ut som ett hästhuvud. Han gav den till Milan som ett skydd att skydda friden. Under den här tiden skrev han ofta åberopade brev beskrivande hans många fantastiska och underliga som han kunde göra för Ludovico hertig av Milan. Leonardo fortsatte att arbeta mellan 1482 till 1499 i Milan.

Han var efterfrågad att måla Virgin of Rocks till brödraskapet av obefläckade avlelse och the Last Supéer för kyrkan i Santa Maria. 1502 så arbetar Leonardo under Cesare Borgia, sonen av Pope Alexander den sjätte. Han var under hans ledning militärisk arkitekt och ingenjör och gick igenom Italien med sin Platon. 1504 så kom han till Florence och var en del av en kommitté för att gå emot Michelangelos staty som han tyckte var fel. I 1506 kom han till Milan men stannade inte länge på grund av att hans pappa dog 1504, och i 1507 så var han tillbaka i Florence för att prata arv med hans bröder. I 1508 så var han tillbaka i Milan.

Från september 1513 till 1516 spenderade Leonardo mycket av sin tid i rom. 1516 så fick Leonardo ett uppdrag av Francis den förste att göra ett mekaniskt lejon som kunde gå framåt och öppna sitt bröst som skulle vara fyllt med liljor. I 1516 så gick han under François ledning och fick bo i herrgården Clos Luce nära kungens bostad. Där spenderade han sina sista tre år. Leonardo dog på 2 maj, 1519. Det sägs att han dog i kungens famn, trots att den historien är älskad så är den nog inte sann.

Anatomi                                       

                                                                                          

Leonardo var en otrolig anatomist. Han lärde sig om anatomi i Verrocchios skola, Verrocchio tyckte det var viktigt med anatomi. Han blev snabbt bra på att måla kroppsdelar på grund av att han var en så bra målare. I början så sägs det att Leonardo grävde upp brottslingars lik för att kunna lära sig om kroppen. För i tiden var det oheligt och människor tyckte det var fel för gud har gjort din kropp och ingen ska få röra den. Till slut fick han tillåtelse att skära i Santa Maria sjukhuset i Florence.

Ingenjör

Leonardo är också berömd för att vara en ingenjör som hade ritningar på ångkanonen, helikoptern, missiler den hydrolika pumpen m.m. Några var logiska och några var inte så där genomtänkta. Helikoptern fungerade inte men en glidare han gjorde funkade. Det som var otroligt var att han var så före sin tid. Det finns en bro i Norge som följde en av hans ritningar fast den i Norge är mindre.

                                            

Skruven

Skruven, verkade ha en särskild betydelse hos Leonardo. Skruvens geometri studeras på flera olika sidor i Leonardos arbeten och i andra skrifter av Leonardos hittar man en mängd olika skruvar och deras användning. Leonardo kände till V-formade och flatgängade skruvar samt höger och vänstergängade. Han har gjort en konstruktion av både höger och vänster gängade skruvar på en axel.

Leonardo skall en gång ha citerat: "Vid hantering av tunga vikter, lita inte på järnkuggar, ty en av kuggarna kan lätt brytas av, du skall istället använda skruven, där den ena kuggen är sammanbunden av den andra".

Cykeln

Det finns egentligen mer att säga om Leonardos cykel än vad många tror men jag tycker cykeln är viktigt. Man hittade faktiskt Leonardos teckningar föreställande dagens cykel av en ren slump, om man tittar riktigt noga uppe i det högra hörnet på det väldigt lilla papperet så kan man urskilja en cykel som troligen gjordes av Leonardos som väldigt ung.

Hjulens fälgar med åtta ekrar är brunfärgade liksom resten av cykeln för att likna trä. Undre delen på cykeln är helt horisontell med två redskap som håller fast hjulen. Stöden för den stora sadeln fästa mot baknavet. Styret är t-format men det är inte riktigt klart hur han hade tänkt sig att styrningen skulle fungera.

Leonardo hade tänkt på allt som behövs för att göra en cykel utom styrningen som man ej har kommit på hur han hade tänkt sig. Han hade till och med tänkt på kugghjulet med kedja.
Men Leonardo hade ett problem angående denna kedja, kuggarna var fyrkantiga, det blev alltså väldigt hackigt när man trampade. Han funderade mycket på detta och kom sedan fram till en lösning som gick ut på att kugghjul sammankopplade med rundade kuggar drev cykeln framåt utan någon användning av kedja.

Det är alltså Leonardos cykel som är föregångare till dagens cyklar. Jag vill bara tillägga att den cykel som Leonardo gjorde under 1400-talet var bra mycket mer lik den cykel som vi använder idag än den som användes på 1800-talet.

Sammanslutning:

Leonardo var en man som inte blev tillkänna för hans färdigheter efter några år. Han var ungefär 50 år före hans tid, ibland till och med 200 år. Många gillade honom för sin naturlighet, skönhet och nyfikenhet. Han gjorde så otroligt mycket och med en anteckningsbok på 13000 sidor.  Ingen kommer upp till hans status i våran tid eller för och det är därför man ser upp till honom och respekterar honom.

Leonardo uppfann mycket men blev inte kopplad till dem på grund av att han var före sin tid och han gjorde mycket mer än att bara uppfinna. Han målade och gjorde anteckningar om kroppens delar. Hans målningar finns överallt i världen som kopior eller original. Många fler kanske finns bara att dem har tillägnats till någon annan.

Slutsats

Leonardo är nog inte erkänd så mycket beröm som han borde få. Han gjorde så mycket att mycket kom bort och andra snodde hans skapelser. Men iblan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://skolarbete.nu/skolarbeten/leonardo-da-vinci-7/,http://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

Kommentera arbetet: Leonardo da Vinci

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-19]   Leonardo da Vinci
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58558 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×