Idrottsskador

6074 visningar
uppladdat: 2010-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

18. Förslitningsskada=artros. T.ex. i höften, om man gått snett i många år.

19. Vad menas med att muskulaturen är ojämnt tränad? T.ex att överkroppen är starkare(muskulösare) än benen. Då orkar inte benen hålla upp överkroppen. Tränar man inte alla muskler finns det risk för skador som t.ex ont i höften.

20. Hur behandlar du skoskav? Använd sprayplåster. Har det blivit en blåsa så punktera med en nål på kanten och skölj med vatten. Avlasta blåsan med ett specialplåster från Apoteket. Plåstret suger upp vätskan och bildar en tryckavlastande kudde som gör skoskavet uthärdigt.  

21. Vilka olika hjälpmedel mot skoskav kan du köpa på apoteket? Compeed =skavsårsplåster som fungerar som extrahud. skumplast, till exempel Tubifoam finger- och tåtuta. Leukoplasst =häfta som förebygger skoskav.

22. Vad gör man med en vattenblåsa? Ge olika förslag. Man tar en steril (fri från bakterier) och punkterar blåsan på kanten. Man kan också låta den vara och vänta tills det blir läkt, då finns det ingen risk för infektioner.

23. Vilket skadeförlopp bryter man med tryck eller kyla? Svullnaden minskar. skadan läker snabbare?

24. Fördelar med tryck: Den elastiska lindan är lätt att ta med. minskar svullnanden. Kan ev. spela vidare. Kan återanvändas. Kan sitta på flera dygn.                                                                                     Nackdelar: tar ej bort smärta.

Fördelar med is: Tar bort smärtan, minskar svullnaden.                                                                         Nackdelar: svårt att ha med. Kan ge köldskada. Tar lång tid. Man måste ändå sätta på elastisk linda. Måste sluta spela.

26. Om en menisk i knät går sönder, vilken är det oftast då? Lateralt eller medialt? Varför just denna sida? Det är vanligare att det uppstår skada på den inre(mediala) menisken än på den yttre. Men varför? Den laterala menisken är mer mobil är den mediala, vilket har betydelse för uppkomsten av skador.

27. Hur stabiliserar ledbanden i knäleden? Knäleden skyddas och stabiliseras av flera ledband för att förhindra översträckning, både i sidled samt framåt och bakåt.

28. Hur stabilserar korsbanden i knäleden? I knät finns det två korsband som säkrar stabiliteten i knät tillsammans med menisken och ledbanden. Det ena korsbandet finns på framsidan och det andra på baksidan av knät.

29. Vilken funktion har meniskerna i knäleden? att ta upp stötar i knäleden. bidrar dessutom till knäledens stabilitet och möjligtvis proprioception.

30. När använder elastisk och oelastisk tejp? Skall knät utsättas för större påfrestning, t.ex idrottsutövning, kan det vara lämpligt att använda elastisk tejp.

31. Beskriv hur du gör akut omhändertagande på stukad fotled? Ta bort strumpa och linda sen 80 % tryck, efter 20 min 50 % tryck. Högläge. Pilott på hålet. Det är akut i 48 h.

32. Förklara hur du tejpar en fotledsskada efter det akuta skedet? Du börjar i mittetn av foten, ett varv runt och sen en bit ovanför ankeln. sedan tejpar du runt som en åtta. Sen ska tejpen runt, runt. Inga veck och all hud ska täckas.

33. Vilka varningssignaler finns vid felaktig tejpning? Veck + hud som syns. Kan vara för högt upp.

34. Vid vilka tillstånd gäller helvila istället för aktiv vila? Skallskador och infektioner.

35. aktiv vila = vila i en vecka. Sen ska man börja rehabilitera(röra) den skadade kroppsdelen.

36. Vilka risker finns vid träning i infekterat tillstånd? Tar längre tid med rehabiliteringen+ nedsatt infektionsförsvar.

37. Ej medvetslös men vimsig. 1) Ställ frågor till personen, be honom räkna från 100 och ta bort 7 åt gången. Om det är en spelare ta bort honom från planen.                                                                                                         

2) är personen medvetslös ska du vänta i 5 min, har tiden gått ut är det allvarligt och du måste starta HLR (om han ej andas) + tillkalla ambulans. Har personen varit medvetslös ska också be honom räkna fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Idrottsskador

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-24]   Idrottsskador
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58565 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×