Antidrogpolitik: Alkohol

3900 visningar
uppladdat: 2010-03-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vet du om att nästan hela Sveriges befolkning har brukat någon slags drog? Medel som påverkar vårt sinnestillstånd och kropp räknas som en drog.

Illegal & legal

Droger har alltid funnits illegala som legal, t ex kaffe var från början förbjuden i Sverige, men idag dricker miljontals människor det. Andra legala droger i Sverige är bl.a. te, tobak och vin & sprit. Det finns även olaglig alkohol som t.ex. hembränt och smuggelsprit.

Det som bestämmer om en drog är illegal eller legal beror oftast på lagen. Använder man sig av ett medel som klassas som en illegal drog, missbrukar man den automatiskt, vilket kan leda till hårda straff.  

Konsekvenser

Alkohol är en organisk förening av kolet. Denna drog har många effekter beroende på mängden man dricker, ålder, kön, kroppsvikt och hälsotillstånd. Vid berusning får personen vanligtvis svårt att hålla balansen och kontroll över sin egen kropp. På längre sikt kan detta leda till kroppsliga skador, som sämre närminne, balansproblem och svårigheter att samordna kroppens muskler i vardagen.

Om man dricker alkohol varje helg, får hjärnan en större skada än vad den skulle ha fått om vi drack varje dag med måtta.

Levern tar mest skada av alkohol vare sig det är en kortvarig regelbunden konsumtion eller en långvarig sådan. Ett långvarigt missbruk kan leda till "skrumplever", som dödar i genomsnitt två alkoholister varje dag.

6 000- 8 000 svenskar dör varje år på grund av alkoholskador och en halv miljon människor räknas som alkoholmissbrukare.

Alkoholen påverkar inte bara kroppen utan också samhällets ekonomi. Även om spritskatten ökat och staten drar in mångmiljarder varje år, så är ändå alkoholen en stor förlust för samhället. Polisingripanden, social vård, sjukskrivningar och förtidspensioner är bara några av de utgifter samhället får betala.

Samtidigt får alkoholmissbrukaren både ekonomiska och sociala problem, som till exempel arbetslöshet, trasslig privatekonomi, störda relationer till anhöriga och vänner och skilsmässor.

Varför dricker vi då trots alla konsekvenser?

  • På grund av personliga bekymmer. Alkoholen dövar smärtan under en kort tid.
  • Vissa behöver alkohol för att släppa loss. För de flesta människor är det t.ex. ingen fest utan berusning.
  • Andra känner sig pressade till att dricka för att t.ex. kompisen dricker. Det handlar mycket om självförtroende och grupptryck.
  • Alkohol har blivit stämplat som någonting naturligt, tillhör vår kultur. 

Vi frågade 10 ungdomar från klass SMNV2a i åldrarna 17-18 år och statistiken visar att

0 % dricker för att döva smärtan.

20 % dricker för att släppa loss.

20 % dricker för att kompisen gör det.

60 % dricker för att det är kommer naturligt, en del av vår kultur.

Konsumtion

Den genomsnittliga förbrukningen har ökat kraftigt genom åren. 1992 drack man ungefär 6-7 liter alkohol per person och år. Under tio år ökade mängden ungefär 3-4 liter och passerade tioliters gränsen år 2002 vilket är ett rekord.

I statistiken räknar man bara med personer över 15 år.

15% av invånarna kan betraktas som nykterister, medan 10% svarar för nästan halva förbrukningen.

Sverige tillhör brännvinsbältet.

Forskarna har inte tagit med hembränt och tullfri sprit då det inte finns några konkreta faktauppgifter. Den genomsnittliga konsumtionssiffran för Sverige börjar närma sig den för hela EU. Stor del av förbrukningen sker i våra hem, även om vårt pub- och resturangsupande har blivit vanligare. Och på senare år har det blivit en övergång från sprit till vin och öl. Utomlandsresor och kontakter med andra länder har gjort oss mer medvetna om andra dryckeskulturer och detta har gjort intryck på oss svenskar. Även om förändringar har skett så räknas Sverige fortfarande in i brännvinsbältet och det betyder att vi använder sprit som berusningsmedel- inte måltidsdryck.

Oberoende AlkoholSamarbetet (OAS)  arbetar aktivt för att ändra svenskarnas inställning till hembränt och smugglesprit. De riktar in sig på främst storkonsumenter och ungdomar.

Vad finns det för lösningar?

Problemet med alkohol har länge funnits, och därför har det också funnit lösningar. Lösningarna behöver utvecklas, och det är det vi vill ta upp.

•-         Bekymmer - samhället måste engagera sig. T.ex. skolan måste uppmärksamma elever med problem och erbjuda hjälp. Förälder detsamma! Vuxna ska få bästa hjälp möjligt oavsett ekonomisk situation.

•-         Information - info ska spridas i skolan (som t.ex. i trafikskolor där man får se filmer och bilder på individer efter en alkohol relaterad olycka.  i skolan lektioner som i t.ex trafikskolan där får man se en film av hur det ser ut efter drink&drive. I skolan angående alkohol får man istället se bilder och filmer av hur man blir efter alkohol, bråk som har uppkommit på grund av alkohol, våldtäckterm, alkoholförgiftning.

•-         Lagar - drink & drive ska ge optimala straff. Även alkohol relaterad våldtäkter och bråk. För drickande ungdomar behövs konsekvenser, polisen ska inte bara ta deras alkohol. Man borde ge hårdare straff när någon köper ut åt yngre, plus när du är under 18 år. Man borde ge något slags straff för dem som

•-         Få bort vanlighetsstämpeln på alkohol. Självklart att dricka på fest, ett glas vin till målet, hör till vår kultur, långvarig tradition, vi är ju med i brännvinsbältet. att dricka för att släppa loss och låta andra komma nära - vi är i allmänheten hämmade! Men finns det verkligen en lösning till detta?

•-         Anonyma alkolister (AA) och drogavvänjning där man kan få prata med människor som är i samma situation och se...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

SH A : Zigma 6:e upplagan av Bengt Arne Bengtsson (Liber),

Kommentera arbetet: Antidrogpolitik: Alkohol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-26]   Antidrogpolitik: Alkohol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58617 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×