Slaveriet i Amerika samt slaveriet i Antikens Grekland

3 röster
7264 visningar
uppladdat: 2010-04-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har valt att skriva om slaveriet i Amerika samt slaveriet i Antikens Grekland.

Bakgrund

Jag ska nu berätta om de levnadsförhållanden afrikanska slavar hade, hur de kom till Amerika, och nutida slaveri i världen, undersöka hur slaveriet ställer sig till de mänskliga rättigheterna och ta reda på orsaken till slaveriet.

Syfte
Jag vill försöka förstå orsaken till uppkomsten av slaveri, försöka förstå hur människorna tänkte. En av orsakerna tror jag är brist på pengar och viljan att ha gratis arbetskraft. Jag tror också att en del har ett behov att kunna kontrollera andra människor och genom att äga någon får du göra vad du vill med honom eller henne, du har alltså full kontroll. Detta kommer jag att ta upp i diskussionen.

Vad är en slav?

Slavar har troligtvis funnits sedan människorna började bosätta sig och bilda samhällen. Då tog man människor som exempelvis krigsfångar och betraktade dem som sin egendom. En slav är en människa som tvingas gör ett arbete utan att få betalt för det. Slaven betraktas inte som en person i juridisk mening, utan som en ägodel som tillhör någon som enligt lag erkänns som personer med rätthandlingsförmåga. Slaven kan överlåtas till en annan person, eller säljas efter ägarens egna önskemål. Ordet slav kommer från det latinska ordet för egendom, manicipium, men kan även spåras men kan även spåras till det arabiska ordet mamlúk, som även det betyder egendom.

Amerikas slavar

I Sydamerika började man importera slavar från Afrika år 1570. Före det hade man använt sig av förslavade indianer eller människor från Brasilien. Amerikanarna kom snabbt underfund med att det var billigare och gick fortare att importera afrikanska slavar.

Amerikanerna importerade slavar från Afrika. Slavhandeln var en del av den så kallade triangelhandeln. Från Storbritannien skickade man skepp med vapen, sprit, tyger och andra fabriksvaror. I Afrika bytte man de varorna mot slavar man tagit från de olika byarna i området eller som man köpt från byarna, då de hade slavar som de hade tagit som krigsfångar. Skeppen gick vidare till Amerika med slavarna, där de såldes på auktioner. Amerikanerna lastade skeppen fulla med tobak, bomull och socker som sedan skeppades vidare tillbaka till Storbritannien. På skeppen försökte man pressa in på många slavar som möjligt eftersom det skulle ge mer vinst. Det fanns vissa bestämmelser som sa att man inte fick ha mer än ett visst antal slavar på varje skepp. Om ett skepp visade sig ha för många slavar löste man det genom att slänga de överflödiga slavarna över bord. Totalt fick en slav i sig knappt 400 gram mat per vecka. Resan tog en till två månader och på den resan dog en sjättedel av alla slavar.

Att de vita människorna i dåtidens Amerika betraktade svarta som mindre värda bevisas med följande citat, från Reymert Haagensen i slutet av 1730-talet: "Negrerna är liksom skapta till trälar, de känner inte heller till någonting annat än beständigt arbete, vilket de utför med nöje, ja sjungande och vid gott mod, som vore de lyckligaste. De är alla av naturen onda".

Antikens Grekland.

Slavarna:
Under dåtidens Aten fanns det ca: 100 000 slavar i området, det vill säga en tredje del av befolkningen. Förmögna familjer kunde äga upp till femtiotal slavar medans en fattig medelklass familj kunde äga från en till två slavar. Grekerna betraktade slaveriet som något naturligt, även denna synpunkt tyckte romerna med. Slavar kunde köpas och säljas. Ön Delos som angränsar till öarna Tenos och Syros, var en ö där man sålde och köpte slavar. På en dag kunde man ha sålt runt 10 000 slavar. Slavarna användes till kroppsarbete, i hushåll och som lärare. Slavarna har en gång i tiden också vart en vanlig människa det vill säga att han inte ha varit slav. Denna man kunde skickas till krig och motståndarlaget vinner, sedan tar hem de överlevande som blir krigsfångar och sedan kan vara i användning som slav. Fältherren kunde återvända hem med hundratals tills tusentals krigsfångar för slavarbete. När man plundrade statsstater tog man även med sig kvinnor som skulle bli slavar. Slav kunde man också bli genom födelse, eftersom slaven och slavinnan var ägarens egendom. Då kunde man sälja barnet när man ville. En slav kunde friköpas eller bli en fri man genom att göra tjänster i krig. De flesta slavar var privategendom men i Athen fanns också statsslavar: vägarbetare, renhållningshjon, fängelsevakter, bödlar, småbyråkrater och - poliser. Poliskåren i Athen bestod under 400?talet av 300 skytiska bågskyttar. Deras inhemska dräkt - höga stövlar, vida byxor, långa ärmar och toppig mössa - deras beteende och barbariska språk var ett tacksamt mål för löjet i Aristofanes komedier. Men något polishat väckte de inte; som slavar stod de utanför alla misstankar om korruption. Deras befogenheter var också begränsade: de behövde inte patrullera nattetid och förväntades ingalunda skjuta ned felande medborgare.

Varifrån kom då slavarna? I princip var slaven en krigsfånge som var skyldig sin ägare tacksamhet för att han inte blivit dödad. I realiteten var sjöröveri, utsättande av barn och kidnappning huvudkällorna för nya slavar. De antika författarna talar så litet om slavhandeln att det tyder på dåligt samvete.

Slavmarknaden i Athen ägde rum vid nymåne på en särskild plats, "Cirkeln" på Agora. Slavarna fick stå på ett bord för att synas ordentligt, och slavhandlaren försökte få sin vara att se stark och frisk ut, liksom andra försäljare, men var tvungen att deklarera dolda sjukdomar som epilepsi och tuberkulos. Grekerna kände ändå motvilja mot att ha landsmän som slavar. De flesta var därför "barbarer" från grannländerna. De privatägda slavarna användes till lite allt i allo; det fanns inga sysslor som uteslutande var slavarbete, inte heller några som slavarna var utestängda från. Xenofon sade: "De som har råd köper slavar så att de kan få arbetskamrater." Ett välbärgat hushåll i Athen hade oftast mellan tre och tolv husslavar, kvinnor mest. Man nöjde sig med några betjänter och pigor, en kock, en amma, en barnsköterska, en "pedagog" som följde sonen till skolan och bar hans böcker och matsäck.

Orsaker till slaveriet i Amerika

Jag är säker på att ekonomin har en stor del i detta problem. Amerika för 400 år sedan hade inte så mycket arbetskraft och den som fanns var alltför dyr. Då var det ett billigt alternativ att ta hjälp av slavar. En slav fick ingen lön, och det enda man betalade var maten och kläderna, något som sällan var dyrt. När folk började immigrerade till Amerika fortsatte man helt enkelt använda sig av slavarna eftersom det var billigt och bekvämt. De immigranter som kom var inte vana att se svarta människor tror jag, så det var säkert ganska lätt att övertyga dem att detta levnadssätt var naturligt för de svarta, så det fanns ingen anledning att tvivla på att de klarade och till och med tyckte om att vara slavar. Hela världen har ännu inte släppt tanken på att hudfärgen gör någon skillnad i vem du är. Diskriminering på grund av hudfärg förekommer i väl utvecklade länder som Sverige och USA men även i fattigare och mindre utvecklade länder, som Sydafrika. Kampen om de mänskliga rättigheterna har bidragit till att många fått en sundare människosyn, men än är det lång väg kvar innan alla människor anses ha lika värde. En annan orsak till slaveriet i Amerika var, som sagt, att man inte hade så mycket arbetskraft över huvud taget i landet från början. Människor började immigrera till Amerika främst under 1600- och 1700-talet och att bygga upp ett nytt land utan arbetskraft går inte. I den situationen och under de omständigheter som rådde tyckte den vita befolkningen nog att slavar var ett lockande och prisvärt alternativ.

Orsaker till dagens slaveri

Slaveri är hemskt, men svårt att få stopp på. I länder som Sverige är det givetvis lättare än i fattiga länder, eftersom vår civilisation är välutvecklad och fattigdomen inte är så utbredd. Nästan alla har mat för dagen och möjlighet till sjukvård. Befolkningen tycker att slaveri är fel. I Sverige vill befolkningen hjälpa de som är utsatta, detta är en tradition sedan många år genom alla de reformer som genomförts i det politiska Sverige ända sedan 1950-talet. fattiga länder är utvecklingen inte lika långt framskriden. Slaveri är vanligare och sker öppnare. Jag förstår om de som själv har problem med att skaffa mat för dagen och som inte har någonstans att sova inte har tid eller ork att tänka på att försöka hjälpa andra med deras problem det kan ingen begära av dem. Människor som är fattiga tror jag är lättare att lura in i slaveri än människor som har det relativt bra, som vi i Sverige. En fattig människa som inte har så mycket att förlora riskerar kanske allt för att få ett jobb eller en framtid i ett demokratiskt land. En svensk med socialbidrag är förmodligen svårare att lura in i slaveri och människohandel eftersom svensken har mat för dagen och någonstans att sova och kan dessutom få ekonomisk hjälp av staten om man till exempel blir arbetslös. Sverige är också ett land med bra grundutbildning för sin befolkning vilket innebär att människor ofta har fler möjligheter till ett bra liv.
Egoism tror jag är en del av orsaken till många av världens problem, däribland slaveri. Att äga en människa för att få gratis arbetskraft är egoistiskt. Egoism är en del av människans natur, och har alltid varit det. I den förhistoriska tiden tror jag människorna hade nytta av att var egoistiska. Förr levde människor efter djurens regel; Darwins evolutionsteori; att de starkaste överlever. De som var egoistiska och roffade åt sig av mat, boplatser och jaktmarker fick de bästa förutsättningarna för överlevnad. I ett sådant samhälle var generositet snarare en belastning.
Det verkar som om många människor är beroende av att utöva någon form av makt över en annan person. Slaveri är en form av sådan makt, kanske den värsta formen eftersom slaven tappar sitt människovärde på grund av den kontroll som slavägaren utövar.

Jag tror att slaveri inte kommer att gå att utrota helt, men jag hoppas att människor genom upplysning och utbildning ska förstå vilket svårt och utbrett problem det är och på så sätt minska antalet offer.

Diskussion

Slaveri fanns i antikens Athen, det fanns i Amerika, det nya landet som skulle vara fullt av möjligheter och det finns idag. Tanken att kunna äga en annan människa är absurd tycker jag, men det är kanske för att jag vuxit upp i ett samhälle där slaveri är olagligt och moraliskt fel.

Jag har svårt att föreställa mig vilket liv det skulle vara att vara en svart slav i Amerika. De vita som ser ner på en, som inte tycker att man duger till något annat än att slita på ett plantage. Att inte få bekräftelse någonstans, att aldrig få bestämma över sig själv, att alltid veta att man inte hade någon makt att förändra sitt liv. Att inte få äga sin egen kropp.

Källor

Böcker:

Douglass, F. (1844). En Amerikansk slavs liv.

Gilbert, Martin. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Slaveriet i Amerika samt slaveriet i Antikens Grekland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-04-08]   Slaveriet i Amerika samt slaveriet i Antikens Grekland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58622 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×