Världskrigen

2 röster
4207 visningar
uppladdat: 2010-04-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En av orsakerna till att första världskriget startade var ”skotten i Sarajevo”.

Gavrilo Princip var en serbisk nationalist* som var på uppdrag av nationalistiska organisationen ”svarta handen”, Gavrilos uppdrag var att döda Österrikes  prins Franz Ferdinand  som skulle besöka Sarajevo.

På Vägen till Sarajevo var det fler som ville mörda Franz Ferdinand men alla misslyckades, samtliga av dom som försökte ta livet av Franz var på uppdrag av ”svarta handen”. På vägen tillbaka var det bara en som lyckades döda kronprinsen, det var Gavrilo Princip. Han avlossade två skott med en revolver det ena skottet träffade Franz fru och den andra träffade Franz hals, båda avled på vägen till sjukhuset. 

En annan orsak till att första världskriget startade var att Ryssland började skapa allt större trupper till den ryska armén, vilken Tyskland inte tyckte om, efter flera tillsägelser om att sluta bilda större trupper till armén, så förklarade Tyskland krig mot Ryssland.

Många länder var som en allians på den tiden vilket gjorde att allt fler länder drogs med i kriget.

Allt detta skedde under svarta veckan* 

När polen invaderades av Tyskland ledde det till krig mot Frankrike och Storbritannien också, Vilket ledde till ett två tvåfrontskrig som Tyskland inte kunde vinna.

Efter det som hände med Franz Ferdinand invaderades Serbien av Tyskland, Österrike och Bulgarien.

En av de viktigaste personerna under kriget var Vilhelm II som var kejsare i Tyskland under 1888-1918 och nationalisten Gavrilo  Princip som i stort sett startade första världskriget. Han fick 20 års fängelse. 1918 avled Gavrilo i fängelset.

Resultatet av första världskriget var att Frankrike fick tillbaka allt land fram till floden Rhen av Tyskland och Polen återuppstod som ett självständig nation.

Adolf Hitler lovade att arbetslösheten skulle minska och att det skulle gå bättre för den tyska ekonomin. Under den tiden var arbetslösheten väldigt hög och Tysklands valuta var nästan inte värt någonting så dom flesta röstade på honom för man trodde han skulle göra Tyskland till ett bättre land.

Hitler var antisemit vilket betyder fientlighet mot judar, han hatade judar och skyllde mycket på judar och handikappade att det var deras fel att Tyskland varit i sånt dåligt skick. 

En viktig punkt i nazistpartiets program var att utrota judar en annan viktig punkt var att hämnas för det som hände under första världskriget han tyckte att Tyskland fått för hårt straff efter kriget de fick betala stort krigsskadestånd. 

Hitler ville ha ett jättelikt rike  där 250 miljoner arier* levde och som hade Berlin som huvudstad. 

Övriga folk som ex. slaver, judar och romer skulle vara slavar åt tyskarna,  med livsrum menade Hitler jätteriket. 

1 september 1939 anföll tyska stridsvagnar och flygplan polen, det var då andra världskriget hade börjat. Adolf Hitler hade en ny metod han ville ha ett blixt krig, Hitler ville undvika att det som hände under första världskriget skulle upprepas. Tyskland besegrade Polen på mindre än en månad.

Sovjetunionen och Tyskland ville ha tillbaka allt land som dom gick miste om under första världskriget så sovjetunionen krävde att få placera ut trupper i de självständiga staterna Estland, Lettland och Litauen. De samtliga städerna vågade inte stå emot sovjetunionens krav, senare förklarades städerna vara sovjetrepublikerna.

Oktober 1939 krävde sovjetunionen delar av karelska näset av Finland, de ville bygga en flottbas vid Finska viken, men Finland vägrade att gå med på kraven som sovjetunionen ställde.  30 november 1939 gick Sovjetunionen till attack mot Finland. Under tre månader försvarade Finland sig men  i mars 1940 klarade  Finland inte av pressen av Sovjetunionen så sovjetiska stridsvagnar bröt sig igenom försvarslinjerna. 

En viktig händelse under kriget var när Japan sprängde USA:s flotta vid Hawaii, men det som gjorde att USA kom med i kriget var när Churchill ringde USA:s president Roosevelt och berättade om Japans attack mot flottan det var då USA kom med i kriget men det finns ingen som vet om det är sant att Churchill ringde Roosevelt. 1934- 1945 

Den viktigaste personen under kriget var Adolf Hitler som var Tysklands ledare 1934 – 1945, det var han som var huvudpersonen under andra världskriget.

Redan år 1943 gjorde churchill, Roosevelt ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Hemsida: http://www.Wikipedia.org Bok: Levande Historia 9

Kommentera arbetet: Världskrigen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-04-10]   Världskrigen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58651 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×