Emmas dubbelliv av Pam Jenoff

1 röster
2210 visningar
uppladdat: 2010-05-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Emmas dubbelliv, originaltitel: The Commandant’s Girl.
Skriven av Pam Jenoff år 2007.

Pam Jenoff föddes i Maryland och växte upp utanför Philadelphia. Hon gick på George Washington University i Washington DC och Cambridge University i England. Efter mottagandet av hennes magisterexamen i historia från Cambridge tog hon en anställning som särskild assistent till sekreteraren i armén.
Pam Jenoff har arbetat för amerikanska utrikesdepartementet i Krakow, Polen, men nu arbetar hon som advokat.
Hon är expert på Polen och Förintelsen och har fått ett flertal artiklar om ämnet publicerat.
Emmas dubbelliv var hennes första roman.

Emmas dubbelliv är en Historisk roman som är skriven i jagform. Boken är baserad på andra världskriget men händelserna och karaktärerna är påhittade. Berättelsen följer hela tiden Emma/Anna och hennes historia.

Nittonåriga Emma Bau har bara varit gift i tre veckor när nazisterna invaderar hennes hemland Polen. Hennes man, Jakob, som är en del av motståndarrörelsen är tvungen att gå under jorden tillsammans med dem.
Emma som tidigare bott tillsammans med Jakob är tvungen att flytta in till sina föräldrar igen, men de bor inte kvar. Hennes föräldrar har blivit tvingade att flyttade till stadens getto. Emma som inte har någon annanstans att ta vägen går frivilligt in i gettot för att hitta sina föräldrar.
Jakob som fått reda på att Emma är i gettot gör allt han kan för att få ut henne igen. I gettot träffar Emma en av motståndarrörelsens ledare, som är en vän till Jakob, och med hans hjälp lyckas hon fly från gettot.
Hon flyttar hem till Jakobs faster och börjar leva ett dubbelliv, hon antar en icke-judisk identitet som Anna Lipowski, en polack från Gdansk.
Annas redan svåra situation kompliceras när Kommendant George Richwalder, en högt uppsatt nazist tjänsteman, insisterar på att Anna ska arbeta för honom som hans assistent i nazisternas högkvarter. När Anna väl blivit kommendantens assistent har hon möjligheten att få tag på hemlighetsstämplad information som kan vara viktig för motståndarrörelsen, men det är ett farligt uppdrag och om hon blir upptäckt kan hon bli dödad.
Anna och Kommendanten inleder ett förhållande. Anna gör det till en början för att få tag på information som kan vara användbar, men efter en tid ändras hennes syn på Kommendanten och hon tänker inte på honom som en smutsig nazist utan en trevlig och stilig man.

Huvudpersoner
Emma Bau, 19 år.
Emma är smal ung kvinna med långt, ljusbrunt hår och bruna ögon.
Hon är en före detta bibliotekarie som älskar böcker och Jacob, som är hennes politiske tokige man. Hon är ofta nervös och rodnar lätt.

Anna Lipowski, 19 år.
Anna är smal, men har ändå fina kurvor som framhäver hennes kvinnlighet.
Hon och hennes lillebror, Lukasz, bor tillsammans med sin moster, Krysia.
Anna är en föräldralös flicka från Gdansk som varit lärare.
Hon jobbar på nazisternas högkvarter som Kommendantens privata sekreterare.
Hon är bra på att hålla ordning, är ansvarsfull och en rätt bra skådespelare.
Hon har ett förhållande med kommendanten och hennes känslor för honom är mer kärleksfulla än vad de borde vara mellan en judinna och en nazist.

George Richwalder (kommendanten), 45 år.
Kommendanten är en tysk stilig man. Han är en bra bit över 1,80 och har en perfekt, rak hållning. Kommendanten har en bred bröstkorg och muskulösa axlar som ser ut att kunna spränga hans kostym. Han har en Kraftig, kantig käke och en rak näsa som ser ut att vara hugget ur granit. Hans läppar är fylliga och hans ögon blåa som himlen.
Kommendanten är en man som är trevlig. Han har egentligen inget emot judar, men efter att hans före detta fru som varit jude tagit sitt liv så har han hållit avstånd till judarna.

Det viktigaste avsnittet i boken tycker jag är när Emma/Anna träffar Kommendanten för första gången, för det är deras möte som gör att berättelsen tar fart.
      Krysia ska ha en middag och har då kommendanten och andra tyskar och polacker som gäster. Emma får då ”debutera” som Anna.
Sex gäster var bjudna och fem av dem hade redan kommit, men den viktigaste gästen hade då ännu inte dykt upp och alla satt och småpratade innan han skulle komma. Anna som varit mitt uppe i ett samtal avbryter sig mitt i en mening och är helt mållös inför åsynen av kommendanten när han kommer in i huset. Hon beskriver honom som en ”imponerande” man och kan inte slita blicken från honom. Men när Kommendanten har upptäckt Anna bland sällskapet släpper han henne inte med blicken och Anna känner ”värmen stiga i kinderna”.
När Kommendanten hälsar på Anna känner hon en ”elektrisk stöt” som får henne att rysa. Hon intalar sig själv att hon inte ska reagera så på män eftersom hon redan är gift.
När de väl ska sätta sig till bords så har Anna fått platsen bredvid kommendanten och kommendanten säger ”Tillåt mig” när han drar ut stolen.
Samtalet vid matbordet leder sedan till att kommendanten frågar om Anna vill jobba som hans personliga assistent.
      Om de inte träffats på den middagen så skulle hon inte ha fått jobbet som assistent och historien skulle ha fått en helt annan ursprungspunkt och därför tycker jag att det här är det viktigaste avsnittet. För detta avsnitt formar historien.

Jag skulle rekommendera boken till unga vuxna som är lite av en bokslukare och vill ha något nytt att bita i. Handlingen är oförutsägbar och därför väldigt intressefångande. Jag sträckläste boken och rekommenderar den verkligen.

Jag tror författaren skrev boken för att hon är insatt i andra världskriget och tycker att det är ett mycket intressant ämne, men också för att visa judarnas hjältemodiga kamp mot nazisterna och hur mycket de fick stå ut för att överleva.

Roligt, spännande eller intressant?
Jag gillar böcker som har genren ”historisk fiktion” för det är ändå något som hänt f&o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.pamjenoff.com/index3.html http://www.fantasticfiction.co.uk/j/pam-jenoff/

Kommentera arbetet: Emmas dubbelliv av Pam Jenoff

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-05-04]   Emmas dubbelliv av Pam Jenoff
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58655 [2024-05-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×