Bellman Epistel 23

2 röster
8995 visningar
uppladdat: 2010-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Frågor:

•1.)  Vad handlar texten om?

Svar: Texten handlar om hur en man från att ha varit en skötsam hantverkare förvandlas. Efter sitt giftermål med en rik gammal änka som mestadels bestod av gräl ledde honom in på en väg till krogen.

Där spenderade han största delen av sin tid och söp bort allt han hade haft. På vilket sätt som han än kunde tog han sig till krogen även om det innebar att krypa in på alla fyra. Kroppen kliade, kläderna var smutsiga som sot och all rikedom han hade haft befann sig i hans strupe.

•2.) På vilket sätt är texten typisk för sin tid?

Svar:  Upplysningstidens två välomskrivna ämnen var sunt förnuft samt det aktuella, nyttan. Till exempel Bellman Epistel 23 där han beskriver Fredman som en suput med problem hemma. Han går från att vara en skötsam hantverkare till en utanför krogen "kryp in" typ.

Stockholm hade över 700 krogar som lätt ledde till att man befanns sig i en sådan. Han beskriver egentligen det vardagliga om hur det var i ens liv eller hur det kunde bli. Upplysningen anses ha hyllat rationellt tänkande och släppt fram det vetenskapliga.

3.) Gör sedan ett utförligt porträtt av Bellman, hur hans liv såg ut och hur          det återspeglade sig i det han skrev.

Svar:  Carl Michael Bellman föddes den 4:e februari 1740 i Maria församling i Stockholm. Carl Michael var det förstfödda barnet av total 15 syskon varav 7 av dem dog redan vid födseln.

Vid 14 års ålder var han ganska sjuk vid ett tillfälle då han hade hög feber. I sin feberyra började han tala allting i vers.

Då förstod föräldrarna att Carl Michael Bellman hade litterär begåvning. Redan som femtonåring hade han författat flera "bref och poesier" och gjort översättningar av psalmer från flera språk.

Två år senare vid 17 års ålder gav han ut två böcker i egen översättning

och samma år 1757 fick han provanställning i Riksbanken.

Året därpå 1758 skrev han in sig vid Uppsala universitet men den vistelsen varade inte länge. Mestadels av hans tid där gick till nöjen och uteliv.

1759 blev Carl Michael Bellman godkänd av Riksbanken i hans kunskaper i matematik och bokföring. I juni fick han därför anställning som extraordinarie dock utan lön.

Som inkomstkälla fick han spela på sin cittra och ge ut lektioner på detta instrument. Cistern skapades under 1300-talet och har som standard platt botten och sett framifrån är den päronformad.

Under flera år  lever han ett liv på kredit. Allt festande och maskerader ledde till att Carl Michael 1763 blev tvungen att fly undan sina skulder              till Norge då hans skulder uppgick till 18.000 daler.

I september samma år fick han ett kungligt lejdebrev som gav honom                  möjlighet att återvända hem och ordna upp sina skulder.

Vid sin återkomst fick familjen utav ekonomiska skäl flytta ut till Årsta.

Hans fader blev utav hälsoskäl tvungen att säga upp sitt jobb som sekreterare i det kungliga slottskansliet och året därpå lämnade Carl Michael in en konkursansökan. I och med att hans konkursansökan blev godkänd fick han en chans att börja om från noll. Fadern lånar ihop pengar till en gård utanför Gnesta som familjen flyttar till.

Carl Michael Bellman tyckte inte om Årsta något avsevärt men Gnesta vart ännu värre. Han tyckte mer om stads och nöjeslivet och detta blev lite väl långt ut på landet.

Tack vare en vän till fadern fick Carl Michael anställning vid manufakturkontoret i Stockholm. Han lyckades på så sätt ta sig tillbaka till staden och dess nöjesliv.

1765 var året då bägge hans föräldrar dog. Modern gick bort i mars                  månad och fadern senare i december.

Nu började Bellman flitigt komma igång med sina dryckesvisor och        även bibelparodierna började växa fram.

I slutet av 1766 blir  Bellman arbetslös då manufakturkontoret drogs in men fick nytt jobb nästa år som "extraordinarius uti Kongl:            generaltulldirektionens kansli". Detta arbete befann sig iLissanders              hem, en av hans faders vänner. Lokalen fungerade delvist som en öppen konsertlokal för Bellman där han framförde sina verk som i sin tur               utvecklades från framföranden till föreställningar.

Ryktet spred sig och allt fler kom för att se Bellmans framföranden.

Våren 1770 skrev han den första av  Fredmans Epistlar och fortsatte så i                  hög takt att producera.

1772 blev Bellman återigen arbetslös då man även lade ner                  generaltullsdirektionen men han fick dock behålla sin lön.

Den 19:e augusti genomförde Gustaf III sin statskupp.

Bellman hade tidigare komponerat en sång kallad Gustafs skål som han                  lärde ut till en grupp officerare i flottan.  Gustafs skål blev snabbt                  populär och användes som den gustavianska tidens kungssång.

Kungen älskade konst, teater och i synnerhet opera och var därför ofta                  dyrkad av konstnärerna.

På grund av kungens dyrkan till operan gjorde Bellman ett försök i                  genren. Han blev kallad till kungen för att recitera sin opera "Fiskarena"                  och kungen blev ganska road och Bellman blev tillsagd att närvara på                  slottet alla onsdagskvällar.

1775 beviljade Gustaf III honom ett årligt underhåll på 100 speciedaler och året därefter fick Bellman på kungens rekommendationer en tjänst         som sekreterare i det nyinrättade nummerlotteriet och utnämndes även           till hovsekreterare.

1777 träffade Carl Michael Bellman den 15 år yngre Lovisa Fredrika                  Grönlund som i december samma år blev hans fru.

Den 27 april 1781 föddes deras första barn och Carl Michael gjorde         succe som aktör i olika spektakel på slottet.      

1785 föds deras andra son, Elis. 1787 får dem en till pojke, Carl.

Samma år dock dör Elis, den förstfödda i kopporna. I sin sorg skrev                  Bellman vaggvisan "Lilla Charles, sof sött i frid".

I samband med ny graviditet 1790 blev Lovisa sjuk och därefter                  sängliggande i 4 månader. Detta resulterade i att Bellman skaffade sig   ett väldigt intensivt uteliv och var ofta sedd på fester hos olika vänner          och bekanta.

1790 i oktober föddes parets sista son Adolf.

Ett hårt slag för Bellman var när kung Gustaf III den 16:e mars 1792       blev skjuten på operan. Kungen avled den 29:e mars och detta innebar          att Carl Michael Bellman förlorade sin beskyddare och den stora       inkomstkällan.

Året därpå blev han invald som medlem i den Musikaliska Akademien

men Bellmans ekonomi blev bara sämre och lagsökningarna allt fler.

För att klara tidigare lagsökningar togs nya lån och detta problem hade                  följt honom hela livet. Familjen tvingades flytta flera gånger för att få     ner boendekostnaden.

När en krigsfiskal tröttnade på att vänta på att få sina pengar tillbaka    fanns det inte så många utvägar kvar, speciellt inte då beskyddaren                  Gustaf III hade gått bort.

Mellan april och juni månad 1794 fick Bellman spendera i arresten i                  högvaktsflygeln. I lokalen var det kyligt och när Bellman med hjälp av     sina vänner blev frisläppt var han sjuk.

1795, den elfte februari klockan halv ett på natten avled Carl Michael                  Bellman i lungsot. Begravningen ägde rum den 17:e samma månad på    Klara kyrkogård, utan sten.

Det han lämnade efter sig var en utfattig familj.

Sammanfattningsvis vill jag säga att Carl Michael Bellman inte hade det                  lätt i livet. Hans vardag kantades av s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bellman Epistel 23

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-05-13]   Bellman Epistel 23
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58674 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×