Glaskupan av Sylvia Plath

17181 visningar
uppladdat: 2006-03-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Esther Greenwood är 16 år gammal och drömmer om att bli författare. Hon vinner en tävling där priset är att tillbringa en månad i New York och praktisera på ett förlag med andra flickor. De skriver, målar, står modell och festar. En månad som får henne att tappa taget om verkligheten. Hon som har planerat allting så noga, att när hon kommer hem ska hon ha antagits till en skrivarkurs.
När hon sedan kommer hem får hon en chock. Hennes mamma möter henne och säger direkt att hon inte har antagits till skrivkursen som hon planerat. En så liten sak som var hon ska tillbringa resten av sitt sommarlov blir till en stor sak och hon tappar totalt kontrollen över sitt liv. Hennes mentala tillstånd blir allt sjukare tills hon försöker ta sitt liv, misslyckas och hamnar in på mentalsjukhus. Här börjar Esthers kamp om att bli bättre.
Esther är en stark personlighet. Hon är otroligt pedantisk och hennes sätt att observera omgivningen visar på att hon inte är helt frisk. Hon verkar absolut som en som när som helst kan ge upp om framtiden inte ser allt för ljus ut. Hon är inte heller särskilt envis.
Hon möter många mänskor, men ingen av dem kommer att bli särskilt betydande i slutet. Buddy Willard skulle hon från börja gifta sig med, men hon ångrade sig och talade om för honom att hon aldrig tänkt gifta sig, eftersom hon ansåg det onödigt, för att hitta på en ursäkt. Orsaken varför hon inte ville gifta sig med honom var, att han förlorat oskulden till en sjuksköterska och plötsligt såg hon något i honom som hon inte sett förut och hon ångrade sig.
Sylvia Plath handskas med språket på ett poetiskt sätt, eftersom hon också var poet. Händelserna i boken är inte så många, istället poängterar hon Esthers känslor och hennes sätt och skriva är verkligen känslofyllt. Man märker småningom hur mycket sjukare Esther blivit, hur hennes tankar blir sjukare och hur nervös hon blir av småsaker.
Hon resonerar på ett mycket speciellt sätt. Hon är rädd att bli granskad och bedömd av andra och hon vill verka så perfekt som möjligt i allt hon gör. Inuti är hon mycket liten.
Glaskupan är en självbiografi, som speglar Sylvia Plaths liv. Sylvia tog sitt liv en månad efter att Glaskupan getts ut (1963), efter att ha fött 3 barn och skilt sig från sin make, som varit otrogen mot henne. Innan maken Ted Hughes dog, gav han ut hennes privata dagböcker. Han fick enbart dålig respons av det, eftersom han lämnat bort allting som hade med Sylvia och honom att göra, även det att han varit otrogen mot henne.
På 1960-talet var det ovanligt att man berättade om sjukhusliv och terapeuter. På den tiden i Amerika talade man inte om problem man hade i familjeliven, utan höll upp en sorts fasad utåt, ingen fick veta om att man mådde dåligt eller hade problem i familjen. När boken kom ut var den det enda i sitt slag och folk blev chockade för att äktenskapet mellan Ted och Sylvia, det äktenskap som utåt såg perfekt ut var totalt splittrat och förstört. Nuförtiden är det ganska vanligt att man i böcker behandlar saker som självmord eller problem i familjen.
Att beskriva depressionen, som att man lever i en glaskupa är bra beskrivet tycker jag. Det att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Glaskupan av Sylvia Plath

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-23

    Esther Greenwood är 19 år i bo

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-19]   Glaskupan av Sylvia Plath
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5870 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×