Etiskt dilemma – kärnkraft

6 röster
8450 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Etiskt dilemma - kärnkraft

Frågeställning:

Min frågeställning är om kärnkraft är rätt eller fel. Riskerna med kärnkraft är många, men det täcker ändå så många människors el. Därför vet vi ännu inte idag hur vi ska klara oss utan den.

Inledning med frågeställningar/bakgrund:

Eftersom kärnkraft är ett så viktigt och omtalat ämne så har jag valt att jobba med det.
Att kärnkraft är farligt vet nog alla. Dock vet vi också att en stor del av vår el kommer från kärnkraftverk, och el är ju trots allt nödvändigt i dagens samhälle.
Det finns många risker med kärnkraft. Det förekommer olyckor och utsläpp av radioaktiv strålning vilket innebär stora skador för människor och miljö. Radioaktiv strålning kan bland annat orsaka cancer.

Det förekommer även kärnkraftsolyckor varav den mest kända olyckan var Tjernobyl den 26 april 1986. I staden Tjernobyl, norr om Kiev i Ukraina, fanns ett stort kärnkraftverk som exploderade på grund av ett experiment som genomfördes just då. Än idag är hela Tjernobyl en spökstad helt tom på människor. Evakueringen skedde så pass snabbt att det fortfarande står mat på borden och tappade leksaker på gatorna.
Följderna av Tjernobylolyckan är bland annat många fall av cancer. Brandmännen som kom och hjälpte till efter explosionen visste ingenting om den farliga strålningen och flera av dem dog strax därpå.

Härdsmälta är en sorts olycka där det innebär att den radioaktiva härden i en kärnreaktor blir för varm av sin egenalstrade så pass höga värme att den smälter. (Hämtat från http://skolarbete.nu/skolarbeten/hardsmalta/)

Fakta:

Det finns 439 kärnkraftsreaktorer i hela världen som används. Vi har fyra kärnkraftsanläggningar i Sverige. Cirka 42 % av all el i Sverige kommer från kärnkraft.

År 1980 hölls en omröstning om vi skulle behålla kärnkraften i vårt land eller om den skulle avvecklas. Det beslutades att kärnkraften skulle vara avvecklad till år 2010. Dock har omröstningen kritiserats då den anses varit odemokratisk då alla tre sidor pekade på att avveckla på olika sätt.

Uran används vid framställning av el i kärnkraftverk. Uran är ett radioaktivt ämne som bryts ur gruvor.

En annan riskfaktor med kärnkraften är avfallet. I Sverige producerar varje kärnreaktor årligen mellan 15 och 25 ton avfall. Det är väldigt radioaktivt och enbart det lilla som ryms i en snusdosa skulle kunna döda hela Sveriges befolkning.

Diskussion:

Så varför använder vi fortfarande kärnkraft och inte vindkraft, solenergi och vattenkraft fullt ut?
Dels är kärnkraft ett av de billigaste sätten att producera el och därför är elen från kärnkraftverken inte så dyr som annan el. Det är även den renaste elen så länge inga olyckor händer.

Orsaken till att vattenkraft inte är en bra energikälla är att den bland annat skadar växter och djur genom de stora ingrepp som krävs, det gör att laxarna får svårare att simma till sina lekplatser, det sprider sjukdomar som t.ex. malaria.
Dock finns det självklart en del fördelar också som t.ex. att det är en säker energikälla året om, det ger ren energi och orsakar inga farliga utsläpp.

Nackdelarna med vindkraft är till exempel att det kan skada fåglar, tv-sändningar kan störas, det låter illa, och det måste blåsa ganska mycket för att det ska fungera helt som det ska.
Fördelarna med vindkraft är bland annat att det inte ger ifrån sig några avgaser eller andra skador på miljön, det går fort att resa och montera ned vindkraftverken, de går att återvinnas.

Det som gör solkraften till en mindre bra energikälla är bland annat att solen måste skina för att det ska fungera, det skulle därför inte gå att använda i sådana områden där solen aldrig går upp under vinterhalvåret. Det är svårt att tillverka solkraftverk och de går lätt sönder.
Fördelar med solenergi är bland annat att det är väldigt bra för miljön. Det är många som sätter solceller på taket till sina hus vilket gör att de kan dra ned på annan elkonsumtion.

Slutsats:

Min slutsats på detta arbete är att jag kommit fram till att kärnkraft behövs till viss del. Det fungerar bäst och kostar minst. Dock vet jag att det inte skulle fungera att enbart använda oss av det eftersom det trots allt inte är särskilt bra för miljön och medför en stor olycksrisk.

Källor:

http://skolarbete.nu/skolarbeten/karnkraft-5/

http://books.google.se/books?id=RV6_RQctnW8C&pg=PA39&lpg=PA39&dq=k%C3%A4rnkraft+bakgrund&source=bl&ots=MdjGErvxT3&sig=mgar3ZS4rYqE2-WSjCYm2NmZsc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Etiskt dilemma – kärnkraft

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Etiskt dilemma – kärnkraft
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58710 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×