De tre klassiska ideologierna

3 röster
28547 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

De tre klassiska ideologierna.

En politisk ideologi är en samhällsteori om hur samhället är organiserat och hur det borde vara. Vi använder ideologier som en slags tanke bild för att tolka och ordna saker runt omkring oss. De tre klassiska ideologierna kom till p.g.a. att industrikapitalismen satte fart under 1800-1900 talet och ersatte det bondesamhällets ordning. Den industriella revolutionen skapade konflikter mellan det gamla och nya samhället. Konflikterna ledde till införandet av en ny demokratisk stat där olika partier tog plats. Dagens ideologier baseras på de första; liberalismen, konservatismen och socialismen.

Liberalismen är en vidareutveckling av franska och amerikanska revolutionens idéer. De understryker friheten, friheten från tvång. Liberalister ifrågasätter statens rätt att bestämma över individerna, befolkningen bör var och en bestämma hur de vill leva. Liberalismens störste legend är Adam Smith som sa att människors själviskhet kan gynna oss alla till ett bättre samhälle och på lång sikt leda till bästa möjliga utveckling. Han trodde på att man kunde skapa välståndet och inte bara fördela det. Staten bör inte lägga in tullar, stifta lagar om arbetstider eller löner. Varor och tjänster ska säljaren själva bestämma priset på, den fria konkurrensen ska vara stor. Tron på det goda i människan är stor, tron på att alla är välvilliga och kommer behandla sina medarbetare på ett bra sätt och att man kommer ta vara och göra det bästa av sin chans.
samhället ska styras av folket, samhället ska genom fri konkurrens bilda ett jämställt samhälle. Genom att låta ekonomin styra sig själv kommer den funka mycket bättre och öka det ekonomiska tänkandet, man vill inte att staten ska blanda sig i ekonomin.

Konservatismen syftar på det bevarande, det konservativa är kritisk till förändringar som förändrar grunden till samhället, och om det nu ska ske några förändringar ska de ske långsamt. De tycker inte att man kan förändra något så stort, något som byggts upp under lång på en gång, det kommer inte att hålla. Konservatismen hade en kritisk inställnings till industrialismens sätt att utnyttja och förstöra människorna och naturens tillgångar. Värdekonservatismen eller socialkonservatismen som det också kallas betonar betydelsen för det sociala ansvaret. De var till en början kritiska till demokratin men förespråkar den nu för att den får folket att känna nationell gemenskap och den får folket att acceptera politiska beslut. Ansvarande långtidstänkande politiker ska styra, det är den mäktiges plikt att ta ansvar för sina underlydande och ge dem en rättvis behandling.

Socialismen bygger på idén att alla ska vara jämlika och att vi ska få ett helt jämställt och bra fördelat samhälle. Ideologin bygger på folket och att vi som ett folk håller ihop samtidigt som staten hjälper till och löser både politiska och ekonomiska problem. Socialismen tror inte riktigt på det goda och välvilliga i människan, hon måste ha riktlinjer och inte ty...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: De tre klassiska ideologierna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Romal Mangal 2019-09-19

    Kan ni berätta om deras likheter och skillnader?

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   De tre klassiska ideologierna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58746 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×