IPv6

2803 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

IPv6

5/25/2010

Lokala nätverk B

Contents

Inledning. 2

IPv4. 2

IPv6. 2

Adresser. 2

Hemanvändaren. 2

Bakåtkompatibilitet. 3

Multicasting. 3

IPsec. 3

Mobile IP. 3

Inledning

IP-protokollet ansvarar för adresseringen av olika datorer på internet. Det är alltså en av de mer vitala delarna som ser till att Internet fungerar. Utan det så skulle det vara omöjligt att skicka saker mellan datorer och internet skulle alltså inte fungera.

Går i princip att jämföra med vanliga adresser, tänk om alla postnummer, gator och husnummer skulle försvinna.

Dagens IP-protokoll är egentligen en sammanslagning av olika teknologier som utvecklades i och med ARPANET under 70-talet.

Både IPv4 och IPv6 finns i nätverkslagret i den så kallade OSI-modellen.

IPv4

IPv4 är det nuvarande kommunikationsprotokollet som används över Internet, dygnet runt, varje sekund, i princip överallt(till och med i rymden). IPv4 designades med ingenting i åtanke och är därför i praktiken rätt begränsat, endast 232 adresser gör att adresserna snart är slut. De senaste beräkningarna är att det börjar ta slut någon gång under 2011.

IPv6

IPv6 är ersättaren till IPv4. Under utvecklingen under sent 1900-tal så var arbetsnamnet IpNG(Internet Protocol Next Generation)

Adresser

Den fixar alla adressproblem, då IPv6 har 2128 adresser. Man kan enkelt ge alla atomer på jorden en egen IP-adress.  En IPv4 adress  kan som bekant se ut ungefär så här: 127.0.0.1. Medans en fullt utskriven IPv6 adress som står för samma sak(den lokala loopback-adressen) ser ut så här: 0000:0000:0000:0000:0000:0000:0000:0001. En IPv6 adress skrivs alltså ut med 8 grupper av 4 hexadecimala siffror, där varje grupp är separerad av ett kolon :. Dock så kan just den tidigare adressen förkortas till ::1. Alltså, för att förenkla IPv6 så kan man plocka bort alla nollor, såvida man senare kan veta exakt vilka som tagits bort. I praktiken så betyder det att man kan ta bort alla nollor som inleder en grupp, samtidigt som man förkorta sammanhängande "noll-grupper" med två kolon efter varandra, alltså ::

Hemanvändaren

Dock så används fortfarande IPv4  som de facto standard i princip överallt. Problemen har inte dykt upp än, men väntas göra det snart, vilket antagligen blir startskottet för IPv6. Något annat som gör att IPv4 fortfarande är vanligt är att för hemmaanvändaren så finns ingen fördel alls med IPv6. Skillnaden nu är att du kan besöka vissa sidor med annat "IPv6-innehåll", du får alltså se vissa saker som andra inte får, men det är oftast småsaker, bilder på sköldpaddor som rör på sig och så vidare.

Bakåtkompatibilitet

Ett stort problem här är att protokollet inte är bakåtkompatibelt, en IPv4-dator kan inte kommunicera med en IPv6-dator. Vilket gör att man under övergångsperioden måste ha stöd för båda protokollen. Övergångsperioden spås bli rätt lång, så det är inget litet problem, vissa kan behöva duplicera all sin nätverksutrustning.

Multicasting

Men vad är då bra med IPv6 förutom den helt absurda mängden adresser? Jo, i IPv4 så finns det en funktion som kallas för multicasting. Enkelt sagt så innebär det att man kan nå massvis med mottagare i endast i en utsändning.  Den finns dock enbart som en extra funktion i IPv4 och är inte speciellt använd, på grund av missbruksrisker(spamutskick och DDos attacker) och diverse tekniska problem.

I IPv6 så är det dock en integrerad del av protokollet som används rätt så mycket av grundfunktionerna, i IPv6 så finns t.ex. inte broadcast och man använder multicast istället. När en person eller ett företag blir tilldelade sina IPv6 adresser så får man inte bara de vanliga unicast adresserna utan även flera miljarder multicast grupper, som kan nås över hela internet.

IPsec

Internet Protocol Security är ett ramverk med olika öppna standarder och protokoll som är designat för att skydda IP-paket genom att kryptera och autenticiera dem. Med IPsec så kan man skapa krypterade tunnlar mellan olika klienter och nätverk över internet som är avlyssningsskyddade och integritetsskyddade, man kan alltså vara säker på att ens data är säker samt rätt när den färdas över internet med hjälp av IPsec. Tunnlarna man skapar bildar alltså ett VPN.

Ska man endast kommunicera mellan 2 klienter så kan man använda en annan teknik, så kallat "transport-läge", då säkrar man endast informationen som färdas i IP-paketet, inte destination eller diverse inställningar, den informationen hashas istället så man kan verifiera äktheten på paketen. På IPv4 nätverk så är IPsec ett frivilligt tillägg, men använder du IPv6 så säger standarden att enheten eller tekniken du använder MÅSTE stödja IPsec.

Mobile IP

I IPv6 så finns ett stöd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: IPv6

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   IPv6
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58749 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×