Romarriket

7 röster
10602 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Romarriket

Inget Romarrike, ingen västvärld

Johanna Holén 7a Ht-08

Innehållsförtäckning

                                                                                       

Se sid:                                                                                           

Varför jag valde detta ämne:                                                                     2

Romarrikets historia:                                                                                  3-4

Hur man levde:                                                                                             5

Colosseum:                                                                                                     6

Romerska gudar:                                                                                         7 

Sammanfattning:                                                                                         10

Bilder:                                                                                                            8-9

Källförtäckning:                                                                                           2     

s.1

Jag valde Romarriket för att

Jag valde romarriket för att dess historia                                                     har alltid fascinerat mig & jag tycker                                                             den är intressant & det finns mycket att lära.

Källförtäckning:

Min fakta har jag fått från Wikipedia,                                                   mimersbrunn &  skolarbeten.se. 

s.2

Romarrikets historia

Rom grundades ca 735 f.Kr på dom sju kullarna. Enligt legenden så var det två pojkar som uppfostrades av en varghona som lade grunden till Rom. Men detta är ju självklart inte sant, för hur skulle en varghona kunna uppfostra två mänskobarn. Namnet Rom kommer från en av pojkarna, Romulus. Den andra hette Remulus men han höggs ihjäl av Romulus när han hoppade över muren för att bygga från den andra sidan på den mur dom byggde. Då sade Romulus, "så ska det gå för alla som försöker ta sig över Roms murar".

Man vet inte säkert när Rom började byggas men man tror att det var någon gång på sjuhundratalet f kr.

Från början bestod Rom endast av några små hyddor som låg runt floden Tibern men Rom växte & utvecklades till en stad. Den började växa kraftigt från 700-talet & ökade sitt inflyttande i Italien.

Staden låg inte vid vattnet som annars var väldigt viktigt på den tiden eftersom det var ett av dom effektivaste transportmedlen för stora varor.  Romarna byggde istället vägar från Rom ut i alla provinser därför blev det ett uttryck som man säger än idag: "Alla vägar bär till Rom"

Norr om Rom bodde etruskerna. Av dom så lärde dom sig (romarna) läs & skrivkonsten samt sina byggnadskunskaper.                                        I söder fanns grekerna som hade ett väl kulturellt utvecklat samhälle. Men i centrum av Italien bodde samniter som romarna ofta slogs med.       Genom alla krigen utvecklade romarna både vapen & krigskonst som var ett av skälen till deras framgång men även nedgång.

Romarna gjorde senare något som dom antagligen gjorde med lite dåligt samvete, dom attackerade sin läromästare, grekerna & etruskerna & tog deras land. Romarna ville ha mer vilket gjorde att dom sökte efter mer & tog mer. Romarriket var som störst år 117 e.kr då det sträckte sig från Mesopotamien (Irak) till Skottland och Nordafrika

s.3

År 44 f.kr så hände antagligen något av det viktigaste i Roms historia, dom fick en diktatur alltså en kejsare/diktator som styrde Rom som i mer än 400 år varit en republik.                                                                Detta var också ett av dom stora skälen till Roms fall.                                                                                                             Den förste diktatorn var Julius Caesar som ville att dom fattiga skulle få det bättre m.m. men det tyckte inte senaten om, så dom mördade Caesar innan han ens hade suttit ett år. Ca 30 av dom närmsta 42 kejsarna blev mördade så det var ingen höjdare att bli kejsare.

När en av dom resterande 12 kejsarna som inte mördades flyttade till Konstantinopel så var grunden till Roms fall lagd & klargjord.           Makten flyttades öster ut.

År 395 kom dödsstöten för Rom, kejsaren delade Rom i två delar & gav den ena delen till den ena sonen & den andra till den andra.

Detta blev öst & väst Rom. Västrom föll ganska snart men Östrom klarade sig i ytterligare 1000 år.                                                                                             År 476 e.kr hade Västrom fallit, dels p.ga plundringar som skett vid olika tillfällen samt oenighet bland de som styrde.

s.4

Så levde man i Rom

Att leva i Rom:

Att leva i Rom var ganska enkelt om man jämför med hur det kunde vara i andra länder.   

Det var ganska liten skillnad mellan en fattig kvinna & en rik kvinna. Kvinnorna skötte hushållet, dom var sina egna förmyndare & dom fick göra allt utom att blanda sig i politiken & rösta.  Männen hade mycket bättre. Dom jobbade på förmiddagen & på eftermiddagen gick dom till något av staden bibliotek eller badhus & roade sig.                                Dom rika romarnas barn gick i skolan medans dom fattiga var hemma & hjälpte till.

Underhållning:

Romarna älskade underhållning. Dom uppskattade spel av alla sorter. Det populäraste var nog gladiator spel. Dom gick ut på att antingen så var det två män eller ett djur & en man som slogs, & slog ihjäl varann. Den som hade ihjäl den andre först vann & kunde bli frigiven eftersom dom ofta var fångar. Tyckte inte kejsaren om det så fick han dö ändå. Hästkapplöpning var också väldigt populärt.

Mat:

Romarna åt mest bröd & till det hade dom oftast oliver, ost, sallader m.m. Dom rika kunde även ha fisk och kött. Dom rika romarna hade ofta långa middagar då man låg till bords när man åt.

s.5

Sammanfattning

Romarriket grundades på 700-talet och växte i styrka och storlek dom närmaste 800-900 åren. Sedan gick det sakta utför, västrom föll år   476 e.kr medans östrom klarade sig ytterligare knappt 1.000 år.

Romarna byggde stora vackra byggnader och anlade vägar till rikets alla hörn.

Rom styrdes som en republik i fram tills Julius Caesar tog makten, & gjorde sig till kejsare.

Det var mycket stor skillnad mellan rik & fattig i  Rom men alla omfattades av den romerska lagen.

Romarna hade också ett antal gudar som dom trodde på t.ex. Amour, Venus m.fl.

s.10

Bilder

1

2

s.8

3

Bild

1  Colosseum (Arena)

2  Forum Romanum  (Torg)

3  Pantheon  (Tempel)

Några kända byggnader i Rom från romartiden.

s.9

Colosseum

Colosseum byggdes ca 70-85 f.kr. Den är ca 48m hög & 524m runt om. Den hette egentligen Flaviska amfiteatern. Namnet Colosseum kommer från en staty av Nero som var den kejsare som påbörjade arbetet och som stod precis utanför.   Statyn som Colosseum är uppkallades efter finns idag inte kvar för den smältes senare ner för att användas till vapen.

Colosseum har plundrats & raserats ett antal gånger vilket gör att den ser ut så som den gör idag. Den har bala råkat ut för jordbävningar.

Colosseum rymde ca 50 tusen åskådare & använder till avrättningar & underhållning så en typisk dagsordning kunde se ut så här:                             

Under förmiddagstimmarna: djurhetsningar direkt följda ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romarriket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Romarriket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58752 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×