Claude Monet

2 röster
8508 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Claude Monet


Claude Monet var en fransk konstnär som föddes den 14 november 1840 och dog den 6 december 1926, 86 år gammal. Monet föddes i Paris men han växte upp på den franska nordkusten, nära Le Havre.
Redan som barn började Monet måla och teckna. Hans uppväxt på den franska landsbygden gjorde att han redan som ung hade en personlig förtrogenhet för landskapsmåleri.
Senare i sitt liv, vid 22-års ålder, flyttade Monet till Paris. I Paris blev han antagen till konstskolan École de Beaux Arts. Monet flyttade alltså till Paris för att studera och utveckla sin konst. I Paris fanns det även många fler möjligheter för hans konst än vad det gjorde hemma på den franska landsbygden.
Efter något år i Paris hade Monet utvecklat sin konst avsevärt. Hans måleri hade nått ett nytt stadium, nu målade han motiv från sin vardag i klart solljus. Det här sättet att måla blev sedan något som utmärkte impressionismen.
Monets verk blev hyllade då han ställde ut dem på Salongen i Paris 1865-68. Framgången varade inte så länge, 1869 bröts den p.g.a. att salongsjuryn inte förstod hans senaste utveckling.
1870 gifte sig Monet med sin fru Camille Doncieux, tillsammans med henne fick Monet två söner, Jean och Michel. När Claude och Camille åkte på bröllopsresa till Trouville tog de sig även över till England. Ingen vet riktigt varför de tog sig dit, men en förklaring skulle kunna vara att Monet undvek att bli uttagen till den franska armén. Just då var fransk-tyska kriget i full gång. I London, där de bosatte sig, målade Monet sina första London-vyer som blev en mycket beröm tavelserie. Han målade de välkända vyerna i London som t.ex. Parlamentshuset och Westminister Bridge. Till och med den ökända Londondimman inspirerade Monet.
När kriget var över, 1872, flyttade Monet tillbaka till Frankrike, nära Paris. Nu började en produktiv period av hans liv med måleri och utveckling av sin konst. Tillsammans med sina konstnärsvänner Renoir, Manet och Sisley förde han många diskussioner om konst.
1874 hölls den första impressionismutställningen i Paris av Monet, hans vänner och några andra konstnärer. Monet blev hårt kritiserad för bl.a. sin tavla "Impression: Soleil Levant".
Men det stoppade inte Monet, han fortsatte att måla sin intryckskonst.
Några år senare flyttade Monet ännu en gång, i och med det lärde han känna den förmögna affärsmannen Ernest Hoscehdé, hans hustru Alice och deras barn. Ernest gick miste om sina affärer och försvann. Kvar hos Monet lämnade han sin familj.
1879 förlorade Monet sin älskade hustru Camille i tuberkulos. Monet har målat av henne på dödsbädden, men även tidigare i många tavlor. Tavlan "Vallmoäng i Argenteuil" är en känd tavla där Camille figurerar i. Efter sin hustrus bortgång reste Monet runt och målade. Under denna period blev Monet inte nöjd med sina verk, men det som var betydelsefullt var att beskriva verkligheten med färd. Så småningom köpte Monet ett hus och en trädgård i Giverny nära Paris. 1891 började han där måla sin kända serie "Höstackar". I serien har han avbildat höstackar under olika årstider och väder. Monet målade även sin kända serie av "Katedralen i Rom". Samtidigt målade han tavlor med motiv ur sin trädgård.
Monets liv vändes i och med att han gifte sig med Alice, som han hade känt i flera år. Monet upplevde nu en lyckligare period.
Hans tavlor visades på le Salon i Paris, den officiella konstutställningen, och han blev ekonomiskt oberoende.
År 1911 vändes Monets liv uppochner igen, hans fru Alice dog och han fick problem med synen. Monet genomförde ett flertal operationer för sin starr. Trots sina synproblem fortsatte Monet att måla. De målningar som gjordes när han var påverkad av sin starr går i en röd ton, vilket är karaktäristiskt för en person med gråstarr.
Monet avled i Giverny 1826. Han tyckte själv att han aldrig uppnådde det perfekta målandet och förverkligandet av sina idéer. Trots det räknas han som en av Frankrikes, t.o.m. världens, stora konstnärer.


Monet tillhörde impressionisterna. Han räknas, tillsammans med Pierre-Auguste Renoir, som impressionismens fader. Monets tavla "Impression: Soleil Levant", som han målade 1872, gav namn åt den nya ismen. Impressionism kan översättas till "intryckskonst", impressionisterna målade helt enkelt av intryck de fick. Detta var något nytt, tidigare hade konstnärerna försökt att måla av motiven så exakt som möjligt.
Monet hyllade landskapets naturliga ljus och var fascinerad av förhållandet mellan ljus och färg. Han målade ofta av samma motiv i olika ljus och olika tider på året. Bland annat finns det flera målningar från hans näckrosdamm där han har målat av samma motiv under olika årstider. Monet har alltså spelat en stor roll i den moderna konsthistorian. Han införde ett nytt sätt att måla och uttrycka sig på.
Impressionisternas motivval till sina målningar ansågs vara radikala på den tiden. De undvek de traditionella religiösa, historiska och romantiska motiven. Istället målade de av landskap och vardagsscener. De försökte fånga det omedelbara intrycket av verkligheten, de snabbt flyende ögonblicken, ljusen och de olika stämningarna.
Andra kända impressionister är som ovan nämnd Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley och Camille Pissarro.
Impressionismen efterföljdes av postimpressionismen, de intresserade sig mindre för hur ljuset spelade och mer för hur motivet mest sanningsenligt skulle målas på duken. Postimpressionisterna hade tröttnat på impressionismens begränsningar och ville kunna uttrycka mer med sin konst. Till postimpressionisterna brukar bl.a. Vincent van Gogh räknas till. Postimpressionismen började även inspirera till modernismen och den konstepokens nya sätt att måla på.


Jag har valt att måla av konstverket Nympheas som är en oljemålning på duk. Nympheas är det franska ordet för näckrosor. Monet har målat flera målningar med samma namn, det är en serie som inkluderar ungefär 250 oljemålningar. Näckrosmålningarna tillkom i Giverny, där hade han slagit sig ner och anlagt en stor trädgård med bland annat en näckrosdamm. Näckrosserien målade han under sina sista 30 år i livet, från sent 1800-tal till 1920-tal.
Den här tavlan föreställer en del av Monets näckrosdam i sin trädgård i Giverny. På bilden finns det två utslagna näckrosor, en knopp och flera blad.
Monet var en impressionist, vilket avspeglas i tavlan. Han har inte målat exakta konturer eller skarpa linjer. Istället har han fokuserat på färgerna och ljuset på motivet. De olika penseldragen i tavlan skapar både kontraster och harmoni med varandra, men tillsammans skapar de en balans.

Jag tycker att bilden är vacker och tilltalande, jag valde att måla av den på en gång när jag såg den. Jag tycker att tavlan framställer sig bäst på lite avstånd. Då ser man hur fin tavlans helhet är. På ett nära avstånd kan det vara svårt att se helheten, eftersom man då kanske fokuserar på hur penseldragen är dragna, och inte på hur bilden ser ut i helhet.
Monet arbetade mycket med olika ljus under olika årstider i sina tavlor. Jag tror att den här tavlan är målad på våren, i och med att det är en blomknopp med i bilden. Jag får ett intryck av vår och hur våren för med sig nya möjligheter när jag ser tavlan.
Bilden &au...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Claude Monet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Claude Monet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58756 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×