Området är kameraövervakat

2239 visningar
uppladdat: 2010-09-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Området är kameraövervakat

"Ett glashus är ingen plats för en människa."

En liten övervakningskamera är ingen främling längre. Det är en vanlig syn för ögat, inget man ställer sig och pekar mot och undrar vad det är. Jag vet inte om det är en bra utveckling eller en dålig, det får man helt enkelt avgöra själv, men tycker att det har gått till en överdrift. Folk tror att det är bara att "sätta upp" lite kameror här och där som om de skulle vara dekorativa smycken för vårt samhälle, men som med allt annat så finns det även en kostnad. En vanlig övervakningskamera som sitter fast på väggen i tunnelbanestationen kostar ungefär 5000kr och uppåt. Lägg sedan på kostnader för specialkameror, mikrofoner, hårddiskar som ska lagra filmerna, personal som ska övervaka filmerna och så vidare. Hela processen från inspelad film till bevismaterial i rätten kostar otroligt mycket pengar, bara för att kanske sätta dit en ficktjuv. Det är inte varje dag som någon knivhuggs eller blir ner puttad på spåret. Jag menar inte att alla kameror skall tas bort, men det får samtidigt inte gå till en överdrift.

Jag kan dock förstå om många människor känner sig tryggare att bli regelbundet övervakad i tunnelbanan, på restauranger, i köpcentrum eller liknande. Att det inte längre kommer att ströva runt några brottslingar fria på gatorna, de kommer sitta inlåsta eller så kommer de gömma sig hemma. 

De flesta människor som är för denna lag tänker antagligen att "det spelar ingen roll om de filmar mig, jag har ju ändå inte gjort något olagligt".

"Övervakad" är en bok skriven av författaren Pär Ström som handlar om just övervakning. Ett starkt motargument från boken är "vad har du att dölja?". Vad han menar är att människor inte är anpassade för att leva i glashus och att det finns tusen olika orsaker till att en människa inte vill få sitt privatliv utblottat. "Vad har du att dölja?" är en fråga ingen egentligen behöver svara på. Samma sak med frågan "varför låser dörren när du går på toaletten?". 

Att "integriteten måste räddas" är för mig självklart. All säkerhet skall naturligtvis inte tas bort, teknik såsom kameror, mikrofoner och dylikt skall utnyttjas för att bekämpa brottsligheten.

Men nu börjar tekniken ta över allt för mycket. Vi börjar lita mer och mer på "robotstyrda hjälpmedel" för att ta fast kriminella. Det problemet jag ser är att det finns en lucka mellan robotarna och de kriminella, en grupp vi kallar civila och de kommer i kläm.

Till alla er som tvivlar p&arin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.dn.se www.svd.se

Kommentera arbetet: Området är kameraövervakat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-09-07]   Området är kameraövervakat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58783 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×