Norge och Saudiarabien

4 röster
10085 visningar
uppladdat: 2010-10-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Norge och Saudiarabien

 

Jag valde att arbeta med resursfrågan därför jag tyckte att den verkade intressant. Sedan valde jag länder som jag visste att jag skulle hitta fakta om och länder som intresserade mig.

Jag har även valt att jämföra och titta på andra saker som till exempel kvinnors rättigheter
i de olika länderna och hur länderna är uppbyggda och om det påverkar hur länderna fungerar.

En av mina frågeställningar i det här projektet är vad kommer att hända med Norge och Saudiarabien när oljan tar slut? Det tyckte jag verkade intressant för att vi är mycket beroende av olja varje dag. Jag ville också ta reda på hur ekonomin i Norge och Saudiarabien påverkas av deras oljetillgångar.

 

 

? Vad kommer att hända med Norge eller Saudiarabien om oljan tar slut?

? Hur kommer deras ekonomi att påverkas?

? Hur är de olika länderna uppbyggda?

? Vad gör de med pengarna som de får för sina naturresurser?

? Får befolkningen ta del av pengarna?

? Kvinnors rättigheter i Norge och Saudiarabien?   

 

 

Norge har många olika naturtillgångar. Några av dem är fiske, metaller som bly, koppar och aluminium. Norge tjänar mest pengar på är olja och naturgas. Efter de stora fynden av olja och naturgas i Nordsjön har Norges ekonomi förbättrats.

 

Norska oljebolag som tillexempel Norsk Hydro har gjort stora vinster de senaste åren för att oljan är så eftertraktad. Norge producerar nästan tre miljoner fat olja om dagen, ett fat är ca 159 liter. Varje dag säljer Norge olja för 100 miljoner dollar. Norge är bland de största exportörerna av olja i världen. Några av länderna som köper olja av Norge är Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Holland. Norge är även störst att exportera fisk, och det gör dem till över hundra länder i Europa och övriga världen.

 

Norge har en stor fiskeflotta som är den största ekonomiska havs zon i Europa. Där fångas det till största delen tonfisk, men även lax, sill och torsk. Det som de fångar där är lika mycket som en årskonsumtion av fisk i USA. Många fiskare tror nu att deras fiske kommer att bli hotat när Norge ska göra en stor oljeutvinning i Barents hav där många fiskeyngel växer upp.

Genom havs ledningar på havets botten leds det olja till Storbritannien och till Europa.

80 000 personer sysselsätts inom olje och gas industrin.

 

Norge tror att 2010 kommer Norge att bli ett ”gasland” istället ”oljeland”. Det betyder att gasproduktionen kommer att bli större än oljeproduktionen. Gasen kommer inte att kunna ersätta oljan helt för att olja är ett väldigt effektivt sätt att utvinna energi på. Gasen kommer att ersätta oljan främst till uppvärmning.

 

Kvinnors rättigheter i Norge är samma som för män. Det finns ändå alltid skillnader även om det står i lagen att det ska vara jämställt. Ett exempel på skillnader mellan könen i Norge är: skillnader som gäller lön och befordringsmöjligheter. 63 procent på de ledande positionerna inom offentlig verksamhet är män. Inom den privata sektorn finns endast 19 procent kvinnor i toppositioner. I tingsrätten är 31 procent av domarna kvinnor.

 

Norge är en monarki där statschefen är kung. Kungen har ingen formell makt utan hans uppgift är att representera landet vid högtidliga tillfällen. Sedan parlamentarismen (statskicket som måste ha stöd från riksdagen eller en folkvald regering) infördes har det blivit så att statsministern utser vilka han vill ha som statsråd i regeringen och för detta söker han stöd i
Stortinget som motsvarar vår riksdag. I Norge är det val vart fjärde år och det norska Stortinget består av 169 ledamöter från 19 olika regioner så kallade fylken. 

 

I Norge är gratis utbildning, goda social- och trygghetssystem och god hälsovård en självklarhet. Frågan är hur det kommer att bli när oljan tar slut. Detta har blivit den största politiska stridsfrågan i Norge. Andra politiska frågor gäller klimathotet och den ökande invandringen.

 

2009 hade Norge för första gången högre BNP än Sverige. (BNP, bruttonationalprodukt som betyder värdet på det som produceras i landet, allt från tjänster till varor). Om man jämför Norge med många av länderna i världen har Norge många fler jobb än de flesta andra länder. Detta är en andledning till att Norge har nått en hög BNP.

 

 

 

Saudiarabien är ett land med många olika naturtillgångar som guld, silver, salt, kol, zink, kalksten med mera. Saudiarabien har en fjärdedel av världens kända oljetillgångar.

År 2006 står Saudiarabien för ca en tiondel av världens totala oljeproduktion. Olja från Saudiarabien exporteras med stora tankbåtar som lastas i terminaler vid Persiska viken och Röda havet till andra länder. Länder som är viktiga för Saudiarabien är: USA, Japan, Sydkorea och Kina. Sveriges förbindelser och relation med Saudiarabien är mycket goda och Saudiarabien har varit ett av Sveriges viktigaste exportland.

 

Saudiarabien exporterar olja, som dem själva har raffinerat. Saudiarabiens höga inkomster som de får från oljan investeras för att bygga ett modernt samhälle. Med det menas att bygga vägar, järnvägar, skapa telefonnät och bygga vatten och avlopp – att helt enkelt ordna med infrastrukturen i landet. Oljan används också till att bygga en modern välfärdsstat. Det betyder att pengarna läggs på sjukvård, utbildning, pension med mera.

 

Saudiarabien är ett land med mycket torr jord och vattenbrist vilket gör det svårt att odla egen mat. Bara 2 % av landets yta är använt för att odla. Det gör att Saudiarabien är beroende att importera frukt och grönsaker.

 

Saudiarabien är en monarki som styrs av kungen Abdullah bin Abdul Aziz. Den saudiska regimen är hård och regimen är totalitär, vilket betyder att bara ett parti är tillåtet.

Kungahuset som är det samma som staten äger nästan allting. Kungen är både statschef, regeringschef, högste befälhavare i armen och ledare för national församlingen (riksdag)  De flesta arbetstillfällena kommer den vägen. Kungahuset äger också all oljeproduktion och i princip alla raffinaderier. Kungen ska utnämna en kronprins, och när kungen dör ska kronprinsen ta över tronen och enligt grundlagen ska efterträdaren vara den mest lämpade för platsen. Sharialagen är grundlagen och den stödjer sig på Koranen. Sharia betyder ”vägen tillvattenkällan” och ”lagen om Gud”. Det sägs att lagen beskriver den gudomliga viljan.

 

 

Kvinnor i Saudiarabien har inga rättigheter. Utanför hemmet får inte mannen och kvinnan umgås. Det är även sällan som kvinnor får gå ut på stan och visa sig på de offentliga platserna. Även kvinnors rörelsefrihet är begränsad. Kvinnorna får inte resa utan att ha sin man i sällskap eller så måste de ha en manlig släkting med sig. Kvinnor i Saudiarabien får inte heller köra bil och har knappast rätt att arbeta, förvalta och äga en egendom. Dessutom möjligheten rösta i allmänna val är starkt inskränkt.  

 

Kvinnorna måste ha bestämda kläder på sig, icke muslimska kvinnor ska bära ”anständiga kläder”. Muslimska kvinnor ska bära abaya, hijab och niqab. Vilket är olika slags slöjor.

 

Enligt Wikipedia låga Saudiarabien på 26:e plats när det gäller BNP (bruttonationalprodukt) som betyder värdet på det som produceras i landet, allt från tjänster till varor. Bruttonational Priset är 11084 US dollar Det som har det högsta bruttonationala priset är service och övrigt som har 44 procent.  Olja ligger på andra plats men 42 procent.  

 


 

 

Analys: Skillnader mellan Norge och Saudiarabien och vad kommer att hända när oljan tar slut?

 

I både Norge och Saudiarabien är det monarki det vill säga att det finns en kung, men det är stor skillnad i hur mycket makt kungen har. Norge har konstitutionell monarki och Saudiarabien har något som kallas absolut monarki. Det betyder att i Saudiarabien bestämmer kungen allt medan i Norge har kungen ingen formell makt. I Saudiarabien gör regimen lite som de vill och folket i landet har nästan inget att säga till om. I diktaturer kan det bli stora skillnader mellan hur de rika och de fattiga lever. De fattiga tycker att de rika bestämmer allt och de fattiga har en begränsad ekonomi. Detta betyder att det kan uppstå spänningar mellan olika grupper i landet. Jag tror att i mer jämlika länder uppstår det inte lika lätt konflikter för att där får alla vara med och bestämma och har större chans att påverka sitt liv.

 

I Norge har både män och kvinnor samma rätt. I Saudiarabien är det mycket stora skillnader mellan män och kvinnor. I Saudiarabien har kvinnan inte rätt till nästan någonting. Kvinnor får inte resa, inte rösta, och inte köra bil. Kvinnor får inte ens cykla! Om kvinnorna hade större rätt i samhället skulle det bli lättare för kvinnor att kunna få arbete och leva ett normalt liv. Ett liv som innebär att männen har mer makt och kvinnorna nästan inte får göra någonting är inte ett liv som jag tror att någon vill leva. Jag tycker att religionen i Saudiarabien styr alldeles för mycket. Sharialagen som stödjer sig på koranen gör att landet håller fast vid gamla lagar och att förtrycket mot kvinnor fortsätter. Jag tycker att landet ska tillåta fler politiska partier så att landet börjar utveckla sig mot en demokrati där människor får vara med och påverka saker och även då kvinnorna.

 

Om oljan skulle ta slut i Saudiarabien skulle det få katastrofala följder för att deras nuvarande ekonomi bygger i sett enbart på oljan som de exporterar. De har redan tjänat mycket pengar på oljan som har gjort att de har kunnat bygga upp ett samhälle bra infrastruktur. De har en väl fungerande sjukvård, och de har också med hjälp av inkomsterna ifrån oljan kunnat bygga vägar och transportsystem.

 

Andra länder i ”Arabvärlden” till exempel Dubai har satsat stort på att göra sitt land till ett turistvänligt land. De har byggt många fina hotell och många sevärdheter som lockar till sig turister. I Dubai är kvinnors ställning bättre och därför mer lockande för turister. Jag tror om kvinnors rättigheter skulle ändras i Saudiarabien skulle fler turister lockas dit och det skulle dra in mer pengar med hjälp av turismen. 

 

Norge är redan ett stort turistland och Norge är ett stort land, men de flesta människorna bor i städerna. Det betyder att Norge har mycket orörd natur kvar där de kan göra något som skulle kunna locka turister. Norge har fina fjäl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.aktiespararna.se/artiklar/Analyser/Statoil-Hydro-pumpar-pengar/ Källförteckning! http://cornubot.blogspot.com/2008/12/saudi-arabien-p-grnsen.html http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fn-norge-varldens-basta-land-att-bo-i_3605695.svd Länder i fickformat – Norge/Saudiarabien http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/document/?instance=1&action_show_document.448.=1

Kommentera arbetet: Norge och Saudiarabien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-10-13]   Norge och Saudiarabien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58794 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×