Sovay - Celia Rees

1 röster
1554 visningar
uppladdat: 2011-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

"Hon kämpade för livet. Hon rånade för kärlek"


Sovay

Celia Rees

Rabén & Sjögren

"Pengarna eller Livet". Sovays dagar som stråtrövare börjar där och då, med de orden. Hämden är ljuv, som talesättet säger, när Sovay rånar sin före detta fästman som visat sig inte vara en särdeles trogen man.

Traditionell engelsk ballad

Vid första anblicken på den här historien, som är baserad på en traditionell engelsk ballad, tycks den handla om en bortskämd flicka i Englands landsbygd på slutet av 1700-talet. Ju mer detaljer som vävs in i historien och ju djupare man sjunker in i den, desto mer förstår man att det handlar mer om en mogen kvinna som kommer att beröra många hjärtan.

När historien förflyttar sig från den glesa landsbygden till det trånga London, ökar historiens tempo och med det även läslusten. Spänningen stegras och mot slutet kan man nästan känna giljotinens bila hotfullt sänkas mot nacken.

Många karaktärer

Liksom i Rees tidigare bok Pirater finns det här en stark kvinna i huvudrollen. Sovay har samma karakteristiska drag som Nancy i Pirater. En alltid nyfiken, kvinnlig men stark karaktär som håller sina nära och käras liv mer kärt än hennes eget. Sovay är dock aldrig ensam, utan omges alltid av männi-skor som håller hennes liv lika kärt som hon håller deras. Hon flyr sitt societetsliv för att klä ut sig som man och som rövare råna dili-genser som färdas med anklagande doku-ment mot hennes familj. Även detta är drag som återspeglas från Pirater då Nancy går från förnäm dam till tuff pirat.

Ju längre in i boken man kommer desto fler karaktärer blir presenterade, många med liknande drag så missförstånd är inte ovan-ligt. De flesta karaktärerna är män, sedda ur huvudkaraktären Sovays synvinkel. Alla karaktärerna har dock en väldigt viktig del i berättelsen, hennes försvunna familj, de olika vännerna som i grund och botten är Sovays familjs tjänare, den charmige stråt-rövaren Greenwood, amerikanen Virgil och den sluge, mystiske Dysart med något skumt i görningen.

Påläst

Har du läst någon av Rees tidigare böcker blir du inte besviken om du ger dig in på denna. Som vanligt tar Rees dig tillbaka till en svunnen tid med öppna ögon, hon är mycket påläst och kan sitt ämne. Just denna historia utspelar sig under samma tid som franska revolutionen. Revolutionens flammor sprider sig sakta men säkert till England och tar med sig upplysning och uppror. Rees behandlar dåtidens problem med kvinnors och fattigas brist p&ari...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sovay - Celia Rees

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-17]   Sovay - Celia Rees
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58831 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×