Cannabis ska legaliseras - Svenska debattartikel

8 röster
8945 visningar
uppladdat: 2011-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Cannabis ska legaliseras!

Knarkare! Pundare! Hippie! Narkotikaslav! Skjutare!

Dessa fördomsfulla ord beskriver hur den största delen av samhället ser på hundratusentals svenskar. Enligt folkhälsoinstitutet har mer än var tionde person i Sverige rökt cannabis. Genom år av propaganda har samhället målat upp en bild av en cannabisbrukare som inte alls har kontroll över sin drog, utan tvärtom styrs av den. Haschet får denne att stjäla och råna, bara för att få pengar till sin drog och slippa det hemska begäret.

Sanningen är dock att detta inte alls stämmer in på majoriteten av cannabisanvändare och alla som har provat drogen inser detta. Det är inte svårare att sluta röka cannabis än det är att sluta med att äta hamburgare. Ja, faktiskt så är det bevisat att cannabisbruk inte ger fysiska beroenden.[1] Den svenska attityden är att det ska vara jobbigt att vara "knarkare" och den inställningen gör att människor som håller på med cannabis är rädda och tappar respekten för myndigheterna. Normalfallet av en cannabisbrukare är en vanlig medelsvensson, inte olik dig eller mig. Han jobbar, betalar skatt och klipper gräsmattan som alla andra.  

Rasismen och fördomarna mot cannabis har byggts upp länge och under en lång tidsperiod. Såhär ligger historien till.

Vi befinner oss i Amerikas tidiga 1900-tal. Landets jazzklubbar växer och blir allt mer populära, antalet mexikanska invandrare i landet ökar. Löpsedlarna skriver om de primitiva mexikanska och svarta bestarna som röker cannabis och blir helt vilda. Dessa bestar spelar djävulsmusik (jazz), beter sig illa och respektlöst mot ledarskapet (majoriteten vita) och har sex med vita kvinnor. Kriminella aktiviteter dessa bär sig åt med inkluderar även att kolla på en vit kvinna två gånger, skratta åt en vit person och gå på en vit mans skugga.

Detta leder fram till att staten skapar ett statligt skattemärke som såg ut ungefär som ett frimärke vilket krävdes vid odling utav cannabis. Utan detta skattemärke så fick man helt enkelt inte odla cannabis. Men de här skattemärkena gavs inte ut lätt. De gavs inte ut alls faktiskt. För att försvara sitt agerande släpper den amerikanska regeringen propagandafilmen "Reefer Madness" där ett antal ungdomar i gymnasiet provar på marijuana. Till följd av detta så leds de in i en nedåtgående spiral av stölder, de blir inblandade i att svarta har sex med vita, våldtäkter, misshandel, självmord och mord.

I dagsläget så vet vi ju att detta inte stämmer. Staten och viljorna bakom ett förbud hade dock inga vetenskapliga studier för att backa upp sitt angrepp mot de lägre klasserna så de använde propaganda som de alltid har gjort i historien.

Vi flyttar oss fram i tiden till 1970-talet. USA har en ny president vid namn Richard Nixon. Nixon har en agenda, han vill skärpa lagen och få bort cannabisen. USA ligger i ett krig med Vietnam lett av Nixon, men det är en stor grupp människor som protesterar och demonstrerar mot kriget. Denna grupp av människor är kända som "Hippies" och något som dessa människor gillar att göra förutom att protestera var att "sprida kärlekens budskap" som de kallade det och röka cannabis. Om Nixon kunde kriminalisera hela den protesterande gruppen "Hippies" genom att stärka lagarna mot deras drog, så kunde han arrestera och bli av med dessa människor. Nixon tyckte att det var en väldigt bra idé för att bli av med krigsdemonstranterna. President Nixon startar år 1972 "The war on drugs" (kriget mot droger) som inriktade sig till störst del mot cannabis. Nixons administration gjorde faktiskt en egen rapport innan den startade kriget mot marijuanan (The Shafer Report 1972). Denna rapport visade dock att cannabis var en väldigt harmlös drog. Detta resultat ignorerade Nixon fullständigt och satte igång sitt krig. "The war on drugs" går helt enkelt ut på att staten spenderar hundra miljontals dollar i att försöka bekämpa droger, främst cannabis.[2]

Vi ser igen att cannabisförbudet används som ett medel för att förfölja och trakassera en viss folkgrupp. "Alla dom där jävlarna som är ute efter att legalisera marijuana är judar." - citat av Richard Nixon.

Det finns en enkel anledning till att cannabis blev olagligt medans alkoholen behölls laglig.

Det finns ett historiskt samband mellan alla olagliga droger som inte är substansbaserat där alkoholen inte följer mönstret och därav förblivit laglig. Alla dagens illegala droger (undantaget de nyaste kemiska drogerna) blev kriminaliserade när man inte hade efterforskningar som gav stöd för kriminaliseringen och då gick man efter något annat. Alltid i historien när en drog blivit illegal så är det för att den associerats med en grupp som stod långt ner på samhällsstegen. Alkohol däremot behölls laglig för den användes av alla grupper, även människorna med makt. Alkohol var den socialt accepterade drogen som makthavarna hade.[3]

Här igen ser vi att marijuana kriminaliserats p.g.a. att människor som normen såg ner på använde drogen. Det är de svarta, mexikanerna eller hippies som staten har straffat genom tiden med sina förbud. Detta med rasism i bakhuvudet vare sig de insett det eller inte.

Anledningen till att cannabis blev olagligt är helt enkelt ren och skär rasism. Fördomarna om drogen och människorna som associeras med den har spätts på under flera decennier. Om man propagerar och ältar om någonting tillräckligt länge fastnar man tillslut i den tankegången och det är väldigt svårt för många att ta sig därifrån. En cannabisbrukare är och har varit i över 80 år en knarkare i samhällets ögon. Det är lika självklart för dagens samhälle att cannabis är knark som det var för en 1700-talsamerikan att äga en slav eller för 1940-talets tysk att judar var mindre värda människor. Tankesättet gentemot cannabisanvändare lever kvar ännu idag. Tänk er själva hur era nära och kära skulle reagera om ni ber&a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cannabis ska legaliseras - Svenska debattartikel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-01-27

    Denna artikel handlar om hur cannabis blev olagligt och varför det har förblivit olagligt. Argumenten handlar om fördomarna mot drogen och drogbrukarna. Ni som säger att "man för ju haschpsykoser av det" bör ta i åtanke att ca 200 personer i Sverige har diagnoserats med haschpsykos. Enligt svenska folkhälsoinstitutet har mer än var tionde svensk rökt cannabis. I denna undersökning finns det även ett väldigt stort mörkertal, inte alla står öppet med att de har använt drogen.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-26]   Cannabis ska legaliseras - Svenska debattartikel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58849 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×