Islamska Kvinnosynen

6 röster
8093 visningar
uppladdat: 2006-03-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det finns flera människor i bl a Sverige som anser att muslimernas religion och deras män på nåt sett förtrycker kvinnan. Men enligt de flesta muslimer har vi missuppfattat hela situationen mellan man och kvinna. Mannen & kvinnan i det muslimska samhället har olika roller, mannen har som uppgift att försörja familjen. Kvinnan får naturligtvis jobba om hon vill, men mannen kan aldrig tvinga henne till detta. Det sägs också att man alltid försöker skydda dem muslimska kvinnorna. Vilket jag tycker låter ganska dumt, skyddas en kvinna genom att bära en slöja? Så här står det i koranen: ”Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar och till alla troende kvinnor – att dem noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända som anständig kvinnor och undgår att bli ofredande”.

Men man vill väl egentligen inte ha en burka på sig när solen skiner & temperaturen uppgår till 35 grader, eller? Kan inte det vara så att varje muslimsk kvinna som lever i ett varmt klimat, någon gång tänkt ”Hade det inte varit härligt att gå i en kort kjol & en t-shirt.” Visst har inte dem muslimska kvinnorna samma val som oss. Alltså får dem bära slöjan, inte så konstigt tycker dem, fast vi anser att den inte är rätt. Men det finns naturligtvis kvinnor som själva valt och vill böra slöjan, och det är inget fel att bära en slöja. Om man vill det, det stör ju faktiskt ingen annan. Enligt koranen så är kvinnor & män lika mycket värda, även om det inte speglar sig i alla muslimska hem.

Uttrycket; Islam – Fred, lydnad & underkastelse. Kan det ha någonting med detta att göra? Ja, förmodligen har det påverkat slöjan etc. Lite åsikter från min sida; Jag tycker att det är onödigt att lagar ska vara olika beroende på vad man har för kön. Att det är en självklarhet att mannen försörjer, och kvinnan underhåller huset och barnen, är rent ut sagt idiotiskt. Om kvinnan skulle vilja utbilda sig och börja jobba skulle inte delar av hushållsarbetet lämnas över åt maken. Då får ju hon i princip två jobb. Det verkar ju näst intill omöjligt att sköta både hemmet & barn helt själv och samtidigt utbilda sig.

Här följer några exempel på när det är s k köns skillnader i olika muslimska länder; I Kuwait har kvinnan ingen rösträtt, i Iran måste kvinnor ha med sig ett skriftligt tillstånd från sina män när de vistas utanför hemmet och i Saudiarabien är det för kvinnor varken tillåtet att köra bil eller att rösta. Varför får man inte rösta om man är kvinna? Är man mindre kunnig bara för att man är kvinna. Kvinnor kan väl köra bil?

Här lyder ett par exempel som är till kvinnans fördel i Islam; Inom religionen skyddas kvinnan av ett antal rättigheter. I ett hushåll är det mannens skyldighet att försörja sin familj och sin hustru(står i texten ovan). Med det menas i stort att mannen ska se till att kvinnan har det minst lika bra som hon hade i sitt tidigare föräldrahem. Saker som mannen ska bistå med är exempelvis mat, kläder samt avgifterna för barnens utbildningar och alla betalningar för huset. Kvinnan har också rätt till personliga ägodelar, vilket inte mannen har. Vid ett mindre lyckat äktenskap har kvinnor under vissa förutsättningar rätt att skilja sig, däremot har mannen all rätt till skilsmässa. Enda chansen att kvinnan har full rättighet till skilsmässa, är om...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islamska Kvinnosynen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-04-28

    skit bra

  • Inactive member 2009-01-24

    Okej 1. bra att du tog ut vissa saker från koranen istället för att bara skriva om länder som representerar ett feltolkat Islam. 2. Islam är den enda religionen som gör kvinnan jämställd med mannen (förrutom arvegods) 3. Och i kristendom måste kvinnan ha sjal när hon ber och när hon inte ber så är mannen hennes förtäckning. 4. judendom eller kristendom ger inte kvinnan så mycket del än vad islam gör

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-21]   Islamska Kvinnosynen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5886 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×