Bokredovisning Påven Johanna (utg. 1999) Donna Woolfolk Cross

6463 visningar
uppladdat: 2011-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Bokredovisning

Påven Johanna (utg. 1999)

Donna Woolfolk Cross

Johanna lever med sin familj i Franken i början på 800 talet. Kristendomen

står högst och deras liv präglas av bibelns stränga budskap och levnadssätt. Johannas äldre bror Matteus lär henne i smyg att läsa och hennes intresse för kristendomen växer. En man vid namn Askelopos intresseras av henne och får henne antagen vid Katedralskolan. Vilket var ogillande då en kvinnas plats ansågs vara i hemmet. Där bor Johanna hos en familj och en kärleksromans uppstår med fadern i huset, Gerold. De ständiga trakasserierna från omgivningen får Johanna att förstå att det inte går att leva som kvinna utanför hemmet. På hennes resa till klostret för att bli munk förklär hon sig till man. "Johannes" resa bär sedan vidare till Rom och blir där känd för sina goda kunskaper inom läkekonsten. "Han" blir snart Påvens närmsta läkare och präst. Men Johannas framtid hänger på ett val. Att leva som man och hustru tillsammans med sin kärlek Gerold, eller fortsätta som präst men då förklädd till man.

Johanna är som medeltidens Arn från Jan Guillous böcker, en medeltida hjälte. Hon gick sin egen väg och kämpade från början till slut för ett mer rättvist samhälle. Författaren tog med en tillbaka till 800 talets Tyskland och Italien, till den mörka och kalla delen av medeltiden där kyrkans och kristendomens regler styrde. Det var som att befinna sig i ett fattigt land med diktatur. Kyrkans höga skatter gjorde befolkningen fattig samtidigt som en början till digerdöden var på ingång.

Under läsningen dök tankegångar kring hur dåtidens kvinnosyn fortfarande finns bevarad. I vissa religioner och folkgrupper i världen idag finns likheter med den kvinnofientlighet som Johanna och resten av medeltidens kvinnor levde i. Det är lätt att dra kopplingar till vissa delar av mellanöstern så som Iran och Tallibanerna där kvinnorna bland annat inte har några ekonomiska eller juridiska rättigheter.

Boken är en påhittad historisk äventyrsroman. Dock kan boken vara skriven utifrån verkliga historiska händelser. År 853 sägs "Johanna" ha blivit vald till påve under förklädnad, men att kyrkan sedan suddat ut spåren. Jag tror att Johanna har funnits och varit påve men att kyrkan sedan suddat ut bevisen av skam. Men det kan vara både sanning eller myt, ett val läsaren bestämmer själv.

Boken väckte en fråga, varför får inte en kvinna vara påve? Kanske skrev författaren boken för att ifrågasätta dagens värld och samhälle? Det var omöjligt för kvinnor att komma någon vart och bli framgångsrika under den mansdominerande medeltiden. Skrämande nog finns likheter mellan 800-talets medeltid och det morderna 2000-talet vi nu lever i. Det är inte längre omöjligt att bli framgångsrik för en kvinna men det är fortfarande svårt. Italien godkände sin första kvinliga präst förra året. Ca 1000 år efter Johannas tid. Skulle det kunna ta 1000 år till innan en kvinna blir påve?

För att få en mer medletida känsla använde författaren många äldre uttryck och ord från svenskan vilket gjorde texten ibland svår att ta till sig. Det förekom ofta latinska meningar och tillbaka blickar som gav texten mindre flyt. Bokens titel avslöjar slutet utan att läsaren behöver öppna boken. Om titeln inte redan avslöjat hur Johannas öde skulle sluta hade boken blivit mer spännande. Men nackdelen är också fördelen, bokens titel är att den som fångar det första intresset för boken.

Jag kommer minnas Johannas starka karaktär. Hon visade att ingenting är omöjligt, inte ens på...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokredovisning Påven Johanna (utg. 1999) Donna Woolfolk Cross

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-26]   Bokredovisning Påven Johanna (utg. 1999) Donna Woolfolk Cross
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58861 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×