Medeltiden

5839 visningar
uppladdat: 2011-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Under högmedeltiden rådde det ingen tvekan om att det gick bra för Europa. Medeltiden var inte bara nedgångar, utan även ett par framsteg trots att det dåliga oftast har varit övervägande.

Hansans

Under högmedeltiden kring år 1050 tog jordbruket en vändning. I och med att befolkningen växte och att handeln tog fart, så ökade spannmålspriserna. Mer och mer pengar kom i rullning eftersom priserna steg, det stimulerade både handeln och jordbruket.

Kyrkan och stormän var beredda att betala dyrt för fina varor, så den långväga handeln började ta fart. Lyxvaror såsom kryddor blev det stor efterfrågan på. Kryddorna kom från olika delar av Asien, men Europa i sin tur exporterade varor såsom trä, olika metaller, spannmål, vin och olivolja.

När både importen och exporten av varor ökade, gjorde det så att hamnstäder började blomma upp i norra Europa kring Östersjön och Nordsjön. Oftast byggdes städerna upp runt en biskopskyrka, ett kloster eller en borg. Muren var till för att skydda människorna som bodde innanför, därav kommer ordet "borgare".

Staden Lübeck i Tyskland grundades på 1100-talet och blev en av Östersjöns viktigaste handels- städer. På 1300-talet ombildades Hanseatiska förbundet, Hanseförbundet eller Hansan som det också kallas, av att några städer längs Östersjön valde att ingå i speciella avtal och handels- rättigheter med varandra. Stockholm och även Visby ingick i detta förbund. Av kung Valdemar Bigersson fick man dessutom i ett brev skrivet i Stockholm år 1271 tillåtelse att fritt handla i hela hans rike.
Hansans syfte var att stödja städernas handel sinsemellan. Förbundet var så starkt att de till och med skapade krig med de skandinaviska länderna flera gånger fram till medeltidens slut.

Fram till 1000-talet var Öland också en viktig del i handeln. Kontakter med de danska öarna kan lätt spåras långt bak i tiden. Ölänningarna exporterade sin vackra kalksten till den nordtyska kusten. Den öländska kalkstenen var med sina fossiler mycket eftertraktad av både kyrka, kung och adel. Förmodligen kostade stenen en hel del pengar också, då ett visst välstånd kan spåras på Öland under medeltiden.

Det jag blir att tänka på angående det här förbundet är EU, eller det forna EG. Att samma tankar låg bakom, att få något sorts samarbete städerna och länderna emellan. Att handeln och lagar ska gälla alla. Dock menar jag inte att de liknar varandra till fullo, bara delvis. EU grundades på 1940-talet, efter att andra världskriget tagit slut, för att sluta fred mellan alla länder då grannländerna utkämpat blodiga krig gentemot varandra.

Hansan bildades för att gynna gemensam handel och som dessutom skulle skydda sin handel mot konkurrens. Att städerna började samarbeta under staden Lübecks regi. Jag är inte jätteinsatt i detta, men spekulerar så att Tyskland på något vis försökte skapa stormakter runt om i Europa så att det sedan skulle gynna dem. Att de sedan lämnade resten av världen utanför, alltså de som inte valdes in i förbundet, var väl kanske inte så snällt. De kunde istället ha försökt erövra hela Europa, men det var väl det krigen under senare århundraden satte stopp för.

I och med att de hade så kallade Hansastäder runt om i Europa var det enklare att exportera och importera länderna emellan. Det är likadant med EU nu. Det är enklare att köpa saker runt om i Europa, givetvis de länderna som tillhör EU. Du kan till och med resa runt i EU-länder utan pass, bara ha en giltig legitimation med dig, något som med andra ord kallas "Schengensamarbetet".

Båda är nog till för att underlätta, minimera kostnaderna och införa bättre gemenskap mellan städerna/länderna i stora drag. Att spekulera vad Hanseförbundet egentligen skulle vara bra för, går nog inte att få fram något bra svar till. Att höra orsaken "främja städernas handel" gör mig egentligen lite irriterad då det för mig uppfattas som egoistiskt, men det var väl så på den tiden? Alla ville vara störst och även ha mest makt.

Lag och rätt

I Sverige under medeltiden började lagar och rätt även komma till rätta. Kung Magnus Eriksson avskaffade träldomen år 1335. Sverige var bland de sista i norden att avskaffa träldomen konstigt nog. Det danska och norska slaveriet var då sedan länge avskaffat, och troligen hade många av de svenska trälarna redan frigetts.

Kristendomens inflytande hade nog ett finger med i spelet här. Kyrkan var i princip helt emot slaveri. Till skillnad mot övriga Europa så blev slaveriet i Norden inte ersatt av livegenskap utan trälarna och de fattiga bönderna blev arrendebönder, men de behöll sin frihet. I Sverige var det dock mer än hälften av bönderna som var självägande, i Norge en tredjedel av landet. Det var mycket ovanligt i jämförelse med resten av Europa.

Även fast träldomen avskaffades redan år 1335, så återkom den och slaveriet blev inte avskaffat förrän år 1847.

Att vara träl eller slav var det mest nedvärderande under denna tid. En träl eller slav hade ingen egen talan, inga rättigheter, ägde ingenting och var tvungen att lyda sin ägares minsta lilla vink. Tvångsarbete, gärna jämt, dygnet runt. De fick ofta hårdare och mer krävande arbetsuppgifter än de klarade av. Slavarna behandlades inte som människor med känsla och respekt utan mer som ett föremål, vilket som helst.
Avskaffandet av träldomen var ett framsteg bland Sveriges lagar då det började närma sig en jämnlikhet i landet. Det var inte rättvist att en människa som föds av "fel" föräldrar skulle vara så lite värd och behandlas så illa. Det är även helt ofattbart för mig att de kunde handla med människor likt föremål, att kunna sälja de när bäst man ville. Men jag förstår att de tyckte det var helt normalt, det var ju ingen som hade sagt någonting annat. De tyckte väl att trälarna fick skylla sig själva som inte tillhörde någon "ätt" eller finare familj.

Under Valdemar Bigerssons regi så infördes fridslagarna som reglerade hemfriden, kyrkofriden, kvinnofriden och tingsfriden. Dessa blev de första lagarna som gällde för hela Sverige. Valdemar blev vad till kung redan som elva-åring och innan han blev myndig så var det hans far Birger jarl som var den faktiska regenten.

Magnus Ladulås, Birger Jarls andra son och andra kung i ordning förnyade eden hans far lade år 1280. Dessa fridsstadganden bekräftades med en ed av kungen och de förnämsta herrarna i riket.

Den balk i landslagarna som handlar om edsöresbrott kallades "edsörebalken". Bröt någon mot den av kungen besvurna friden, sades han "bryta mot konungens edsöre". I Alsnö stadga upptogs dessa edsöresbrott:

  • att dräpa eller sarga i kyrka, på kyrkogård eller på ting
  • att våldföra kvinna
  • att sarga eller dräpa någon i hans eget eller annan mans hus
  • att hämnas då fred blivit lovad och förlikning gjord
  • att hugga lem av annan.
  • Straffen för att bryta mot dessa lagar var hårda och skulle därför följas till punkt och pricka. Straffen skärptes ännu mer framåt 1700-talet, men försvann helt under 1800-talet.

    Att det skaffades lagar och straff mot sådana här nästintill självklara saker var ännu ett framsteg som hände under medeltiden. Det behövdes riktlinjer för att få ett land att kunna fungera, utan att konflikter skulle uppdagas. Lagar i ett land anser jag bara som positiva saker, där människor får något att leva efter, en slags Koran för folket. Där det berättas vad du får göra och inte, där straffen för att bryta mot de är såpass hårda att du inte kommer att bryta mot de.
    Edsöresbalken var till för alla i hela landet och gjorde därmed folket mer jämnställda. Framsteg för Sverige!

    Heliga Birgitta

    Birgitta Birgersdotter, mer känd som Heliga Birgitta föddes år 1303 i Uppland och redan som barn såg hon visioner. Hon påstod att hon en gång såg hon jungfru Maria som satte en krona på hennes huvud. En annan gång såg hon framför sig hur Kristus pinades och dog på korset. Båda dessa teman, den innerliga Mariafromheten och meditationen över Kristi lidande, kom att prägla hela Birgittas liv.
    När Birgitta var 13 år så blev hon bortgift med den 18-årige Ulf Gudmarsson. När Ulf sedan dog år 1344 så började uppenbarelserna bli allt fler. Hon kände sig kallad att vara "Kristi brud och språkrör". Under tiden fram till sin avresa till Rom mottog hon många uppenbarelser. I uppenbarelserna fick hon i uppdrag av Gud, Kristus och jungfru Maria att föra ut budskap till såväl politiska som kyrkliga ledare. Men där finns också dialoger med bl.a. helgon och redan döda personer.

    År 1349 begav sig Birgitta till Rom för att träffa Påven och få tillstånd av honom att bilda en ny klosterorden. Inte förrän år 1368 kunde hon lämna över sin ordensregel till påven och den 5 augusti 1370 blev den godkänd, dock i en reviderad version.

    Birgitta påbörjade, 68 år gammal, en vallfärd till det Heliga Landet år 1371. Men när hon till slut återkom till Rom våren 1373 var hon försvagad av sjukdom, och den 23 juli samma år avled hon i sin bostad vid nuvarande Piazza Farnese. På hennes egna önskemål så fördes hennes kvarlevor tillbaka till Sverige och Vadstena efter att ha begravts i kyrkan San Lorenzo in Panisperna. År 1377 gav Birgittas själasörjare och vän biskopen Alfons av Jaén ut den första upplagan av hennes "Himmelska uppenbarelser".  År1378 skedde ett förnyat godkännande av hennes ordensregel och 1384 kunde klostret i Vadstena invigas. Det var ett dubbelkloster både för nunnor och munkar, men de skulle självklart leva strängt åtskiljda.

    Processen för att kanonisera Birgitta inleddes 1377 och avslutades  7 oktober 1391 med att Birgitta helgonförklarades av påven Bonifatius IX.

    För lite mer än tio år sedan väcktes tanken på att utse ett skyddshelgon för Europa. Den heliga Birgitta var en självklar kandidat. Hon var kvinna, hon var framgångsrik och hon var från Norden. Birgittinernunnorna i Rom arbetade ihärdigt för att få Birgitta utsedd till Europas skyddshelgon.
    - Då som nu var Europa splittrat och förvirrat. Då som nu har Den heliga Birgitta en uppgift att fylla, säger moder Tekla, som är generalabbedissa i Rom.
    1999 utnämnde påven Den heliga Birgitta till ett av Europas skyddshelgon. De andra två var Katarina av Siena och Edith Stein som också blev utsedda till Europas skyddshelgon.

    Jag själv är lite kluven när det gäller Birgitta. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro, om jag ska tro på hennes uppenbarelser och att hon var "Kristi brud", eller om det bara var lögner. Hon kanske hade någon sjukdom som gjord...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Saknas

    Kommentera arbetet: Medeltiden

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Källhänvisning

    Inactive member [2011-01-26]   Medeltiden
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58864 [2024-05-04]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×