Vägen till Jerusalem - skriftlig bokreodovisning

1 röster
7787 visningar
uppladdat: 2011-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Skriftlig bokredovisning

Vägen till Jerusalem

av Jan Guillou

Kortfattad resumé:

Boken handlar om Arn Magnusson som förds 1150 på en gård som heter Arnäs och ligger vi Vänern. Den handlar om hur han växer upp på Varnhems kloster med munkarna. När han var 5 år var han med om en olycka. Hans mamma Sigrid blir mycket ledsen men hon bad till Gud att Arn skulle få fortsätta leva, hon ber och lovar Gud att om Arn får sitt liv tillbaka, ska han i evighet vara i Guds tjänstgöring. När han vaknar har hans föräldrar inget annat val än att lämna honom till munkarna i Varnhem, för på den tiden kunde man inte svika Gud. 

Uppbyggnad:

Boken är uppbyggd på ett kronologiskt sätt. Man får följa Arn innan han föds och hans liv tills att han blir 17 år. 

Miljö:

Omkring 1150-talet utspelar sig boken på och större delar av boken utspelar sig i Västra Götaland kring Vänern. Miljön i boken är många gånger väldigt ljus och glad angående personerna. Men miljön som de lever i är i stort oftast nedstämd skildrad i boken och med mycket våld och oroligheter.

Boken utspelar sig oftast där Arn är, i Varnhems kloster, där ser det ut som vilket kloster som helst.

Personernas skildring:

När Arn som femåring tvingas bo med munkarna i Varnhems kloster. Han får en helt annan uppväxt än vad t.ex. hans bror Eskil får. Och om Arn inte hade varit med om olyckan skulle han ha fått en vanlig uppväxt. Under hans vistelse i klostret utvecklade han sina språkliga kunskaper och det hade han inte fått gjort lika mycket om han inte hade skickats till klostret i Varnhem.

När Arn är i sextonårsåldern släpps han ut från kolstret, av det skälet att Fader Henri tycker att Arn ska utforska livet utanför klosterväggarna. Men Fader Henri ger ändå Arn ett eget val om han ska stanna i klostret eller utforska livet utanför.

När Arn träffar sin älskade Cecilia Algotsdotter går han ännu ett steg i sitt liv. De blir djupt förälskade och efter en tid visar det sig att Cecilia år gravid.

Författarens budskap:

Jag tror att författarens budskap med denna bok är att ge sina läsare en inblick om hur livet såg ut under medeltiden.

Berättarteknik:

Jan Guillou, författare, använder sig av ett författarperspektiv, det är som om han skulle berätta hela historien. Han använder sig inte av jagform, för tex när han skriver ….sade Arn blir det inte jagform, utan om han skulle använda sig utav jagfor skulle han skriva …… sade jag, så som om han själv skulle vara Arn.  

Språket:

Jag tycker att författaren använder sig utav ett svårt språk men det fullt förstårligt eftersom boken utspelar sig på medeltiden och då är nog syftet med att skriva på detta sätt helt lågiskt. Men för mig var det i vissa stunder tämligen svårt att förstå vad som menades, men det gick ändå ganska bra.

Rekommendation:

Jag rekommenderar denna bok. Den får fram mycket historisk fakta som jag inte skulle ha fått reda på något annat sätt. På det här sättet som författaren skriv på, med mycket inbakad fakta i själva historien får han fram just den fakta som en vanlig ”svensson” inte skulle få reda på något annat sätt .

Jag tyckte att boken var ganska bra i början, där det handlar om Arns mamma, men sen när det gick över till Arn, blev det lite långrandigt på sina ställen. Jag tycker framförallt att det är bra som författaren gör, skildrar sanning (medeltidens samhälle) med ren fakta.

Scen som berör mig:

En scen som berör mig är när Arn ”tvingas” bli lämnad till munkarna i Varnhem. Egentligen så tycker jag att man inte ska göra så även om man är starkt troende. Om det hade vart mitt eget barn hade jag inte lämnat bort det. Arn var e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Finns inga källor eftersom jag recenserade boken själv.

Kommentera arbetet: Vägen till Jerusalem - skriftlig bokreodovisning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-02-19]   Vägen till Jerusalem - skriftlig bokreodovisning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58869 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×