Franska revolutionen

2 röster
14107 visningar
uppladdat: 2001-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Franska revolutionen börjad för länge sedan med att det var några ideologister som ville ha Frihet, Jämnlikhet och Broderskap.
Tredje ståndet var inte nöjd med samhället och tyckte det var orättvist att bara borgarna och bönderna skulle betala skatt, skattepengar som Kungen gjorde av med på krig , fester och bekvämligheter.

1789 när Ludvig XVI var kung var Frankrike skuldsatt upp över öronen och han kallade in riksdagen för att få hjälp i pengafrågan.
Kungen var väldigt villrådig men efter mycket om och men så bestämde kungen att alla skulle gå in i tredje ståndet och att även adeln och prästerna skulle betala skatt, så bildades Nationalförsamlingen.

Nationalförsamlingen tog mer och mer över makten, kungen , adeln och prästerna blev rädda och många flydde från sina herrgårdar och slott.
Den 14 juli 1789 stormade folket Bastiljen, en medeltida borg med stort vapeförråd. Detta blev sedan Frankrikes nationaldag .
Ludvig XVI och drottningen Marie Antoinette var rädda och satt som i ett fängelse i det ”lilla” slottet inne i Paris, så dom planerade att fly till Marie Antoinettes far , Konung av Österrike.

Flyktförsöket misslyckades och hela kungafamiljen sattes i fängelse.
Strax efteråt blev kungen och drottningen dömda till döden för att ha föråt landet. Den 21 januari 1793 gick Ludvig XVI till giljotinen, och ett halvår efter Marie Antoinette.

Kronprinsen Ludvig XVII dog vid 10 årsålder i fängelset och den enda som överlevde var dottern. Denna tid när Frankrike blev en republik precis som U.S.A kallas för skräckväldet. Alla gjorde som dom ville , en del ville ha tillbaka kungadömmet och männen i nationalförsamlingen måste kämpa för sina liv.

Till slut blev en advokat vid namn Maximilien Robespierre ledare för den franska regeringen. Han skickade soldater mot de upproriska bönderna, och han lät avrätta alla motståndare till revolutionen. Mer än 30 000 man fördes till giljotinen. Ingen kunde känna sig säker, därför kallas denna tid ”skräckväldet”.

Robespierre ville ha all makten själv och gjorde allt för att få den , men detta märkte folk och han och hans anhängare dömdes till döden.
Och detta var slutet på skräckväldet.

Nu var det den andra republiken och nationalförsamlingen styrde landet igen.
Den 29årige generalen Napoleon Bonaparte såg att det inte gick att nationalförsamlingen styrde och att dom behövde en kejsare. Napoleon och hans soldater hade vunnit många stora segrar och många beundrade honom.
Den 9 november 1799 omringades nationalförsamlingens hus av Napoleons soldater. De jagade ut ledarmöterna , och sedan bestämde Napoleon att en förste konsul skulle ha all makt i Frankrike. Precis som kungen hade haft före revolutionen.

Napoleon blev förstås själv förste konsul, år 1804 valdes han till kejsare.
Under Napoleons tid krigade de franska soldaterna över hela Europa. I Tyskland och Österrike och Italien och Spanien, de segrade nästan överallt utom på havet för där segrade den engelska flottan. Så Napoleons soldater erövrade aldrig England. Vid midsommartid år 1812 gick Napoleon till anfall mot Ryssland. En halv miljon soldater tågade mot öster: tyskar, italienare, polacker, och folk från många andra länder.

Ryssarna vågade inte möta den stora armen i strid . I stället drog de sig tillbaka. På vägen brände de ned byar och städer och förstörde alla matförråd. Ingenting skulle finnas kvar åt den franska armen, varken mat eller foder till hästarna. Den 15 september tågade Napoleons arme in i Moskva. DE fann en tom och ödestad. Alla hade flytt därifrån. Och efter ett par dagar började det brinna. Troligen hade ryssarna tänt på själva.
Den 18 oktober vände den stora armen tillbaka. Det blev en svår marsch . Vintern kom ovanligt tidigt det året och mindre än 30 000 man kom tillbaka. När armen hade gått under blev Napoleon besegrad av sina fiender, hans sista strid stod år 1815 vid byn Waterloo i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franska revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-09]   Franska revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=589 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×